Детоксикация на червата с помощта на сокове

Ако консумирате комбинация от портокал, праскови и ягоди достатъчно често, ще се освободите бързо и лесно от натрупаните в храносмилателната система отпадни продукти
Детоксикация на червата с помощта на сокове

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да използвате сокове за детоксикация на червата?

В наши дни много хора страдат от различни проблеми, свързани с червата. Това не е случайно. Здравето на червата се влияе от много фактори, сред които вредни хранителни навици, заседнал начин на живот и други лоши привички, които натоварват тялото с токсини и отпадни вещества, влошавайки работата на прочистващите организма органи.

Детоксикацията и прочистването на червата е един от най-добрите начини за подобряване на работата на всички системи в тялото. Те водят до обновяване на всички основни функции. Това обяснява тенденцията да се търсят все повече съвети и препоръки, как да се прочистят червата и да се изведат от тялото отпадните вещества, тъй като в дългосрочен план те поставят здравето на сериозен риск.

Вредните хранителни навици и начинът на живот, който мнозина от нас водят, се отразява негативно върху състоянието и функционирането на червата. Именно поради това е важно да умеем да поддържаме червата чисти и да стимулираме оптималната им работа. Така ще бъдем здрави и ще се радваме на качествен начин на живот. В днешната статия ще споделим няколко полезни съвета и ще ви дадем рецепти, които ще подпомагат естествената детоксикация на червата.

Съвети за прочистване и детоксикация на червата

Когато храносмилателната система не функционира добре или страдате от хроничен запек, газове или подуване на стомаха, това е сигнал, че червата се нуждаят от цялостна детоксикация. Ето как можете да постигнете това:

 • Закусвайте здравословно
  Закуската играе много важна роля в процеса на прочистване на червата и храносмилателната система. Препоръчваме да започвате деня си с чаша топъл чай или чаша хладка вода с лимон. След това заложете на овесена каша, плод, зеленчуци и смутита.
 • Посещавайте тоалетната, когато тялото ви дава сигнали за това
  Тялото винаги изпраща сигнали, когато се нуждае от елиминиране на натрупаните отпадни вещества. Ако ги задържате прекалено дълго вътре в себе си, те водят до появата на запек и други чревни проблеми.
 • Никога не се напъвайте по време на изхождане
  Специалисти твърдят, че не бива да се напъвате, когато се изхождате. В идеалния случай дишайте нормално и бъдете отпуснати възможно най-дълго време.
 • Спазвайте здравословна диета
  Задължително обърнете внимание на хранителните си навици, ако искате да се радвате на здрави и добре функциониращи черва. Повишете консумацията на храни, които са богати на антиоксиданти и фибри, например плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
 • Бъдете физически активни
  Упражненията също са изключително важни за редовната детоксикация на тялото. Опитайте се да се тренирате поне 30 минути дневно. Със сигурност ще забележите колко положително се отразява това върху храносмилането и работата на червата.

Най-добрите сокове за детоксикация на червата

Консумацията на натурални сокове е отличен начин да детоксикирате червата и да стимулирате храносмилането. Избрахме за вас няколко отлични рецепти, които ще подпомогнат процеса на извеждане на токсините и отпадните вещества.

Сок от портокал, праскови и ягоди

Портокалов сок за детоксикация на червата

Този сок стимулира подобряването на чревното здраве. Ако го консумирате достатъчно често, ще се освободите бързо и лесно от натрупаните в храносмилателната система токсини и ще подобрите самия процес на храносмилане.

Съставки:

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки в блендер. Консумирайте сока пресен и охладен.

Зелен сок за детоксикация на червата

Зелен сок за детоксикация на червата

Зелените сокове са прекрасна алтернатива, когато искате да детоксикирате червата и цялото тяло. Свойствата на зеленолистните зеленчуци са ценни и повлияват благоприятно дихателната система, черния дроб, бъбреците и дебелото черво.

Съставки:

 • 2 стръка целина
 • 2 моркова
 • 1 скилидка чесън
 • 1 глава червено цвекло
 • 3 стръка магданоз
 • 4 листа маруля
 • 2 стръка копър

Начин на приготовление:

Измийте добре съставките. Сложете ги в блендер и добавете малко вода, за да улесните процеса на блендиране. Консумирайте този сок на празен стомах.

Ябълков сок

Ябълков сок за детоксикация на червата

Пресният ябълков сок е една от най-добрите рецепти за естествено прочистване на червата и елиминиране на токсините. Този сок, който е препоръчително да консумирате в големи количества, поддържа чернодробната функция и подобрява движението на червата, разрешавайки чест съвременен проблем като запека.

Начин на консумация:

Използвайте сокоизстисквачка, за да приготвите сока от ябълки – не е нужно да го прецеждате. След това консумирайте на празен стомах. След 1/2 час изпийте чаша вода. До края на деня консумирайте 1 л. ябълков сок.

Сок от ябълка и морков

Този сок съчетава полезните свойства на ябълките и морковите. Като резултат получавате мощна и вкусна напитка, която детоксикира червата. В идеалния случай трябва да консумирате напитката в продължение на 9 дни без прекъсване.

Съставки:

Начин на приготовление:

Измийте добре всички съставки. Изцедете сока от ябълките и морковите, след това блендирайте плодовете и кресона. Консумирайте сока на празен стомах.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Engelen-Eigles, G., Holden, G., Cohen, J. D., & Gardner, G. (2006). The effect of temperature, photoperiod, and light quality on gluconasturtiin concentration in watercress (Nasturtium officinale R. Br.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf051857o
 • O'Neill, G. (2011). Detox. Australian Life Scientist. https://doi.org/10.1211/fact.14.3.0001
 • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.