10 храни за прочистване на артерии и вени
Храненето е важно за здравето. С течение на времето някои вещества и съставки могат да предизвикат запушвания в артериите, което да доведе до проблеми с кръвообръщението и сърдечно-съдови заболявания, които имат фатален изход в някои случаи. Съществуват храни, които помагат за прочистването на артерии и вени. Ако ги включите в диетата, ще предотвратите появата или задълбочаването на редица здравословни проблеми.
Според редица изследвания атеросклерозата е една от болестите, които причиняват най-много смъртни случаи по света всяка година. Това е много сериозно заболяване, тъй като имунната система отслабва и се развиват инфекции. Възможно е запушване на артерии и вени, развиване на хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.
Тъй като диетата играе важна роля в превенцията им, в тази статия ще разкажем за десет полезни храни, които помагат за прочистването на артерии и вени.
Чесън
Той е номер едно, когато става въпрос за храни, прочистващи артериите.Притежава мощни антиоксидантни свойства, които са в състояние да се преборят със свободните радикали в тялото. Чесънът понижава нивото на лошия холестерол и увеличава добрия. Тази огромна полза се състои в това, че се подобрява притока на кръв. Той спомага борбата с хипертонията.
Прочетете и това: Седмично детоксикиращо средство с доматен сок, чесън и куркума
Овес
Горещо препоръчваме тази храна, като част от закуската, защото не само подпомага доброто храносмилане, но и дава енергия през целия ден. Той затруднява натрупването на холестерол по стените на артериите. По този начин овесът предотвратява развитието на атеросклероза и други сърдечни проблеми.
Ябълки
Съдържат вещество, наречено пектин. Според д-р Лиз Апългейт, член на факултета в университета на Калифорния в Дейвис и експерт по здравословното хранене, пектинът се съединява с холестерола. Ябълките съдържат флавоноиди, намаляващи вероятността от сърдечни заболявания с до 50%.
Риба
Мазната риба е чудесен източник на омега-3 мастни киселини. Те са известни още, като “добри мазнини”, от които тялото се нуждае, за да функционира добре и артериите да бъдат в добро състояние. Най-подходящите видове риба за тази цел са сьомга, скумрия, риба тон, пъстърва, херинга и сардини.
Куркума профилактично за артерии и вени
Нейната основна съставка е куркумин – изключително полезен за сърцето. Проучвания показват, че благодарение на този елемент, куркумата може да предотврати увреждане на артерии и запушвания.
Вижте още: Куркумата лекува всякакви болки и рак
Спанак
Зеленолистният зеленчук е богат на витамини A и C. Според редица изследвания те спомагат за предотвратяване на холестеролно окисление и болести като атеросклероза.
Ядки
Предотвратяват запушването на артерии, стимулират процеса на пречистване на вените. Предимствата на ядките са резултат от мононенаситените мазнини, както и Омега 3 мастни киселини,които съдържат. Тези вещества са от решаващо значение за артериалното здраве. Измежду най-добрите ядки са: лешници, бадеми, печен (американски орех) и фъстъци.
Зехтин
Предлага широка гама от полезни свойства за здравето. Сред тях е способността му да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Този продукт съдържа мононенаситени мазнини, които подлежат на окисляване в по-малка степен, а това не позволява на холестерола да залепне по стените на артериите.
Домати
Важен източник на ликопен – антиоксидант, който пречи на лошия холестерол да залепне по стените на артериите. Според проучвания, ежедневната консумация на домати намалява значително риска от натрупване на плака.
Сок от нар
Научно е доказано, че той притежава по-високи нива на антиоксиданти, в сравнение с другите плодови сокове, включително – от къпини, боровинки и портокал. Изследванията показват, че благодарение на тези свойства, нарът е много удачен за лечение на увредени артерии и други последствия на атеросклерозата.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Pérez-Jiménez, F., Ros, E., Solá, R., Godás, G., Pérez-Heras, A., Serra, M., … nombre del Grupo de Unidades de Lípidos de la Sociedad Española de Arteriosclerosis, E. (2006). Consejos para ayudar a controlar el colesterol con una alimentación saludable. Clin Invest Arterioscl. http://doi.org/10.1016/S0214-9168(06)73670-1
- Avci A1, Atli T, Ergüder IB, Varli M, Devrim E, Aras S, Durak I. Effects of garlic consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Gerontology. 2008;54(3):173-6. doi: 10.1159/000130426. Epub 2008 May 7.
- Kapil, V., Milsom, A. B., Okorie, M., Maleki-Toyserkani, S., Akram, F., Rehman, F., … Ahluwalia, A. (2010). Inorganic nitrate supplementation lowers blood pressure in humans: Role for nitrite-derived no. Hypertension. http://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.153536
- Periago, M. J., Martinez-Valverde, I., & Ros, G. (2001). Propiedades químicas, biológicas y valor nutritivo del licopeno. Anales de Veterinaria.
- Covas, M.-I., De La Torre, R., & Fitó, M. (2014). Scientific evidence of the benefits of virgin olive oil for human health. Medicina Balear. http://doi.org/10.3306/MEDICINABALEAR.29.02.39
- Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., & Ventura, H. O. (2009). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases. Journal of the American College of Cardiology. http://doi.org/10.1016/j.jacc.2009.02.084
- Srivastava, G., & Mehta, J. L. (2009). Currying the heart: Curcumin and cardioprotection. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. http://doi.org/10.1177/1074248408329608
- Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x