Денталната КТ: Защо и как се извършва?

Стоматологичната компютърна томография е изследване, което позволява на зъболекаря да получи точна информация за структурите на устата. С нея диагнозите и лечението са по-точни.
Денталната КТ: Защо и как се извършва?
Vanesa Evangelina Buffa

Написано и проверено от зъболекар Vanesa Evangelina Buffa.

Последна актуализация: 02 ноември, 2022

В денталната медицина, както и в други медицински специалности, новите технологии предоставят на специалистите точна информация за техните пациенти. В тази статия ще ви разкажем всичко за денталната КТ, авангарден инструмент, който предоставя надеждни данни за устната кухина.

С този допълнителен преглед зъболекарите могат да поставят по-точна диагноза и да планират подробно лечение. По този начин шансовете за успешно лечение се увеличават значително.

Стоматологичното компютърно сканиране осигурява по-бързи, по-предвидими и по-ефективни резултати. Открийте какво представлява това изследване на устата.

Какво представлява денталната КТ?

Дентална КТ е съкратеното наименование на компютърната аксиална томография. Това е устройство, което позволява получаването на триизмерни изображения на зъбите и челюстите на пациента с помощта на рентгенови лъчи.

С това изследване е възможно да се получат изображения на зъбните, нервните и костните структури на горната и долната челюст с едно сканиране. Възползвайки се от тази информация, зъболекарят може внимателно да планира лечението, преди да го проведе.

Важно е да не бъркате КT на зъбите с панорамната рентгенова снимка, която обикновено се използва в стоматологията. Въпреки че последното изследване също предоставя информация за зъбите и костите на устата, то не го прави в трите измерения на томографията.

Стоматологичната компютърна томография не се използва рутинно, а само в случаите, които изискват много прецизен анализ на краниофациалната област. В този смисъл това е много полезен инструмент в областта на имплантологията. Но както скоро ще ви разкажем, има и други приложения.

Излагането на радиация на този тип скенер е по-голямо, отколкото при нормалните зъбни рентгенови снимки. Във всеки случай това е безопасен, прост и бърз тест.

Защо и кога се прави денталната КТ?

Денталната КТ позволява да се получат прецизни триизмерни изображения на цялата уста на пациента. По този начин зъболекарят или лицево-челюстният хирург може точно да планира лечението, преди да го проведе.

Това обаче не винаги е необходимо. Ето ситуациите, които налагат назначаването й:

 • Поставяне на имплант: Денталната КТ позволява на денталния хирург да изследва структурата на костта и да определи точното местоположение и позиция, където имплантът да бъде поставен в костната тъкан.
 • Костна регенерация: Преди да постави имплант, хирургът трябва да се увери, че има достатъчно количество и качество на костта, за да поддържа винта. Стоматологичният компютърен томограф се използва за проверка на размера на костта на пациента и определяне дали е достатъчна или изисква интервенция за увеличаването му. В случай, че се налага синус лифтинг или присаждане, изследването ще осигури необходимите данни за планиране на последващата интервенция. В крайна сметка това подобрява очакваната прогноза на операцията.
 • Рефлектирани мъдреци: КТ на зъбите помага да се определи връзката на ректирани кътници с други важни анатомични структури, като долния зъбен нерв. Също така помага да се оцени най-добрият подход за отстраняване на тези зъби и намаляване на неблагоприятните ефекти.
 • Кучешки зъби: С това изследване може да се определи позицията на кучешките зъби и да се планира най-добрата терапевтична алтернатива. Полезно е, ако зъбът ще бъде изложен с операция и репозициониран с ортодонтия.
 • Диагностика на заболявания на челюстите, костните структури на лицето, носа, синусите и заболявания на темпоромандибуларната става (TMJ).
 • Откриване, измерване и планиране на лечението на тумори или кисти в челюстите.
 • За да локализирате произхода на болката или състояние, което е трудно за диагностициране.
Жена на дентална КТ
Панорамните рентгенографии са по-чести в стоматологията от КТ. Резултатите в изображенията на двете изследвания не са еднакви.

Как се извършва CAT сканиране на зъбите?

Тестът за CAT сканиране на зъбите е много прост и бърз; отнема само няколко секунди и резултатите могат да бъдат известни незабавно. Извършва се в специален рентгенов кабинет от квалифициран персонал. Някои дентални клиники имат този тип оборудване. Ако това не е така, пациентът трябва да отиде в оторизиран център за тези изследвания и след това да се върне при зъболекаря с резултатите. Процедурата е много подобна на тази, която се извършва при панорамни рентгенови снимки. Не е необходима предварителна подготовка.

По време на изследването ще трябва да свалите обеци, колиета, очила, зъбни протези, фиби и всякакви други метални предмети. Освен това ще е необходимо да се предпазите от радиация, като носите оловна престилка. Професионалистът, който отговаря за извършването на денталното компютърно сканиране, поставя пациента в правилната позиция, така че апаратът да може да направи подходящите изображения на устата. Това ще изисква пациентът да седне на стол или да легне на масата за преглед, в зависимост от вида на използваното устройство.

След това пациентът се позиционира така, че зоната на интерес да е центрирана и се изисква да остане напълно неподвижен по време на изследването. Рентгеновият източник и детекторът се въртят около човека. Като цяло тестът отнема не повече от 20 секунди и по време на изследването пациентът не чувства дискомфорт.

Важно е да запомните, че бременните жени не трябва да се подлагат на това изследване. Въпреки че използваните дози радиация са ниски, най-добре е да избягвате тези и подобни изследвания по време на бременност.

Опасно ли е

КT на зъбите може да е необходима за диагностика и планиране на различни стоматологични лечения. Въпреки това, тъй като използва рентгеново лъчение, много хора се чудят дали това изследване носи някакви рискове за здравето.

Трябва да знаете, че количеството радиация, използвано от този тип скенер, е минимално. Радиацията на конвенционално CT сканиране е 2 mSv (милисиверт). В случай на цифров CT, тази цифра пада до само 0,02 mSv.

Според Световната здравна организация (СЗО) повишеният риск от рак или увреждане на плода по време на бременност, свързан с използването на радиация, възниква при хора, които получават дози, по-високи от 100 mSv. Следователно този вид изследване може да се счита за безопасно за нашето здраве.

Бременна жена на зъболекар
Бременните жени със зъбни проблеми ще получат съвети от своите специалисти относно методите за диагностика, които могат да им се прилагат.

Нови постижения

Медицинските технологии са област, която непрекъснато се развива. Новите постижения правят все по-прецизното оборудване достъпно за професионалистите, предлагайки предимства както за експерта, така и за пациента.

Има, например, вид дентален компютърен томограф, който се характеризира с коничната форма на своя източник на рентгеново излъчване. Това придава особеността на оборудването, че с едно завъртане на 360 градуса получаваме необходимата информация за областта, която ни интересува. При това е необходимо по-кратко време на излагане. Следователно радиацията, получена от пациента, също е по-ниска. Този тип оборудване с конусна греда вече се използва в редица дентални центрове.

Друго най-модерно оборудване е нов скенер, който може едновременно да извършва панорамна рентгенография и CT на зъбите. По принцип и двете изследвания са необходими за точна диагноза. С този тест е възможно да се получат и двете едновременно.

Денталната КТ за успешно лечение

Стоматологичният томограф е прост, бърз и удобен тест. С него зъболекарят получава прецизна информация за орофациалните структури в трите посоки на пространството. Извършването на този тип проучване предоставя данни, които се превръщат в по-точни подходи. Така с един лесен тест увеличавате шансовете назначените ви стоматологични процедури да са успешни и с по-малко неблагоприятни ефекти.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ortega, E. V., & Méndez, Á. G. (2008). La cirugía guiada y carga inmediata en implantología oral. Consideraciones diagnósticas y quirúrgicas. Rev. Esp. Odontoestomatológica de Implantes16(4), 211-218.
 • COYAC AGUILAR, R. O. G. E. L. I. O. (2010). LA INCLINACION RADICULAR DE CANINOS DETERMINADA CON TOMOGRAFIA, COMPARADA CON SU APRECIACION EN LA RADIOGRAFIA PANORAMICA.
 • de-Moraes, L. E., de-Moraes, E. J., Olate, S., & Koch, H. A. (2021). Imagen 3D para la Evaluación Morfológica de Quistes y Tumores Maxilofaciales: Serie de Casos. International Journal of Morphology39(4), 1132-1138.
 • Edith, G. N. C., Antonio, H. H. J., Frías, M. Á. N., Luciano, A. V. A., Gilberto, L. C., & Rider, R. M. (2014). TAC 3D como estándar de oro para colocación de implantes en pacientes con agenesia dental. Oral15(49), 1179-1181.
 • ORAL, C. D. E. E. I., & ALTHAPARRO, D. F. C. G. Análisis tomográfico de haz cónico de la frecuencia, ubicación y tamaño de los forámenes linguales para el diagnóstico implantológico en mandíbulas desdentadas.
 • Ruiz-Imbert, A. C., & Cascante-Sequeira, D. (2022). Valores de densidad en la escala de grises en Tomografía Computarizada de Haz Cónico: alcances y limitaciones. Odovtos-International Journal of Dental Sciences23(2), 52-62.
 • Arce Toribio, C. P. Revision bibliografica sobre el uso de acceso guiado por tomografia computarizada en dientes anteriores calcificados.
 • Alexandre Oliveira, N., Matos Garrido, N., España López, A., Jiménez Guerra, A., Ortiz García, I., & Velasco Ortega, E. (2019). Planificacion de tratamiento con software para cirugía guiada en implantologia oral. Avances en Odontoestomatología35(2), 59-68.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.