Дъвките и какво се случва с тялото ви, когато ги дъвчете?

Имайте предвид, че дъвките могат да бъдат полезни за вас, но само ако знаете как да се възползвате от техните предимства. Въпреки това диетолозите ще ви кажат, че е важно да не се консумират прекомерно и че трябва да сте наясно, че могат да бъдат и вредни, ако не вземете предпазни мерки.
Дъвките и какво се случва с тялото ви, когато ги дъвчете?
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 25 август, 2022

Дъвките може да изглеждат безобидно. Това обаче не е съвсем така. Целта на тази статия не е да предизвиква паника, а да повиши информираността за това какво се случва в тялото ви, когато дъвчете дъвки. Често посягаме към дъвките, когато сме стресирани, гладни или просто защото ни е навик.

Когато дъвчете дъвка, нейния сладък аромат и приятна за дъвчене текстура могат да станат пристрастяващи. Ето защо в тази статия ще се спрем на предимствата и недостатъците на дъвката.

Дъвките: да или не?

Дъвките не са вредни, ако си миете зъбите, след като ги дъвчете. При правилна устна хигиена няма причина това да е лошо нещо.

Много хора прибягват към дъвка, като това им помага да се отпуснат, да се разсеят и да се преборят със стреса. Това може да бъде и начин за намаляване на следобедното желание за похапване. Нека разгледаме по-отблизо темата.

Предимства на дъвките

1. По-добра концентрация

По-добра концентрация

Дъвките променят нивата на кортизол в слюнката. Този хормон, който произвежда стрес, намалява с приблизително 16%, когато дъвчете дъвки. По-ниските нива на стрес означават, че умът може да се отпусне и да се концентрира по-добре.

2. Дъвките намаляват апетита

Доказано е, че дъвките помагат за заблуда на стомаха. Така можете да избягвате постоянното похапване. Това е особено полезно за избягването на храни, които са бедни на хранителни вещества като сладкиши и безалкохолни напитки, наред с много други.

3. Намаляват стомашните киселини

Дъвките намаляват киселините.

Дъвката стимулира производството на слюнка. Така храната и течностите могат да преминават през хранопровода по-лесно. Следователно, тялото ви може да неутрализира киселината, която се движи там много по-ефективно.

Особено се препоръчват дъвки с вкус на мента и евкалипт. Плодовите аромати могат да бъдат неприятни, тъй като могат да причинят болки в стомаха.

Недостатъци на дъвките

1. Прекомерната употреба на захар може да доведе до натрупване на излишни килограми

Както всички други бонбони, дъвките са направена от рафинирана захар, добавки и други химически компоненти. Това ги прави нездравословно сладко лакомство, което, ако се консумира редовно, може да доведе до консумацията на храни с по-малка хранителна стойност.

2. Внимавайте с аспартама

Внимавайте с аспартама

Аспартамът е подсладител, който се използва в дъвките без захар. Тази съставка съдържа фенилаланин, вещество, което е вредно за тези с фенилкетонурия, наследствено състояние, което засяга мозъка.

3. Дъвките са опасно слабително

Дъвките без захар съдържат сорбитол, слабително средство, което, ако се консумира прекомерно, може да причини хронична диария и стомашни болки. Юрген Баудиц, немски гастроентеролог, препоръчва да не надвишава пет грама сорбитол на седмица.

4. Болка в челюстта

Дъвките и болката в челюстта

Дъвкането на дъвки прекалено често може да доведе до проблеми с правилното затваряне на челюстта. Това се случва, когато темпоромандибуларната става се износва (тя ви позволява да отваряте и затваряте устата си).

5. Кариес, плака и други проблеми

Захарта от дъвките може да остане залепена върху зъбите ви, позволявайки на бактериите да се натрупват и това да доведе до появяването на кариес, плака и други проблеми с устното здраве.

Поради тази причина зъболекарите не препоръчват дъвките. Ако решите да дъвчете дъвки, не забравяйте да миете зъбите си веднага след изхвърлянето им.

6. Дъвките съдържат продукти от овце

Дъвките съдържат ланолин, който се добива от овчата вълна. Това е восъчно вещество, което поддържа дъвките меки. Въпреки че не се е смятало за вредно за здравето, обратното също все още не е доказано.

Имайте предвид, че дъвката може да бъде полезна, ако знаете как да се възползвате от нейните предимства. Въпреки това, диетолозите ще ви кажат, че е много важно да не консумирате дъвки прекомерно и да сте наясно колко могат да бъдат вредни те, ако не вземате предпазни мерки.

Не забравяйте, че в крайна сметка вие сте този, който решава. Дъвките може да са навсякъде пред вас, но вие сте този, който избира дали и как да ги използва.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Park E., Edirisinghe I., Inui T., Kergoat S., et al., Short term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women. Physiol Behav, 2016.
  • DiNicolantonio JJ., Lucan SC., O’Keefe JH., The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis, 2016. 58 (5): 464-72.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.