Дали времето лекува всичко?

Трябва да поемете контрола върху своя живот и да положите усилие, за да подпомогнете процеса на оздравяване.
Дали времето лекува всичко?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Колко пъти сами сте казвали, че времето лекува всички рани? Всеки път, когато настъпи раздяла или друго трудно събитие в живота ви, то буквално ви блъсва на земята, маркирайки началото на един тежък период, който трябва да преживеете по някакъв начин.

Правите ли това обаче по най-добрия начин? Позволявате ли на “ръцете на съдбата” да излекуват цялата болка вътре във вас? Важно е да позволите на времето да лекува, но то няма да го направи, ако не дадете своя принос за това.

Отговорността за излекуването е напълно ваша, а не на времето.

Болката има нужда от време

Би било неоснователно да се вярва, че можете да разрешите проблем или да излекувате рана в рамките на кратък период от време. В живота нещата не стоят така. В допълнение към това човек не може да предвиди колко дълго ще продължи един лечебен процес.

времето лекува болката

Когато знаем това, може да започнем да не повтаряме грешката. Коя е тя? Да живеем в миналото и да оставяме раните завинаги отворени. По този начин постигаме едно – удължаваме своето страдание. Затова първото нещо, което трябва да направите, е да затворите раната и да й дадете време да зарасне – ето така времето лекува.

Ще има много хора край вас, които ще ви предложат начини да се разсеете, да опитате нови неща, да излезете навън с приятели… да, това може да са положителни неща, но не бива да ги използвате като начин за разрешаване на проблемите.

Разсейването е временен компрес. Рано или късно болката ще се завърне.

Дайте време на болката. Може би месец, дори понякога повече от това. Защо не цяла година, ако е нужно? Всичко зависи от източника на болката.

Но не бързайте. Всичко ще се нареди. Когато се излекувате, ще разберете веднага. Ще сте способни да погледнете белезите, без да усещате нищо.

Не кръстосвайте ръце: поемете контрола

Макар да е необходимо време, има нещо, което не бива да правите никога: да седите и да очаквате, че всичко ще мине от само себе си. Има много хора, които правят точно това или предполагат, че само времето лекува.

времето лекува поемете контрола

В живота нещата не се случват така. Трябва да поемете контрола върху своя живот и да положите усилие, за да подпомогнете процеса на оздравяване. Времето само по себе си не е достатъчно. То не притежава силата да бъде отговорно за нещата, които се случват на човека. Трябва да поемете своята част от процеса.

Как можете да поемете контрола? Какво да направите? Искаме да ви дадем няколко важни съвета, с които ще вземете живота в ръцете си.

Оставете миналото зад себе си

Миналото служи като припомняне за това, което сте преживели, и поуките, които сте си извлекли от него. То обаче си остава зад вас.

Сега е времето да спрете да живеете в миналото. Трябва да го пуснете и да продължите напред. Фокусирайте се върху настоящото, защото то е от значение.

Потърсете помощ

Вие сте силни. Няма съмнение в това. Понякога обаче имате нужда от помощ. Опрете се на хора, на които имате доверие. Такива, които могат да ви помогнат да продължите напред и да погледнете на живота от нова перспектива.

Никога не се срамувайте да поискате помощ, тъй като съществуват много хора, които имат волята да подават ръка.

Бъдете оптимистични

Трябва да отворите ума си и да погледнете живота с нова доза оптимизъм. Преживелите сте труден период от живота, но това не означава, че е дошъл краят на света.

Всичко може да бъде преодоляно рано или късно. Затова се усмихнете и продължете напред! Животът е прекрасен. Живейте го!

времето лекува - бъдете оптимистични
Простете на другите, но също така и на себе си

Има едно нещо, което е по-трудно от това да простите на другите. Трябва да простите на себе си. Независимо дали сте съгласни, или не, това е жизненоважна част от преодоляването на всяка житейска трудност. Само тогава можете да оставите миналото назад и да продължите напред.

Времето лекува – не живейте с чувство за горчивина – така раната ви ще остане отворена.

Оставяли ли сте нещо в “ръцете на съдбата”, когато отговорността е била ваша? Болката е нещо, което трябва да се научите да не оставяте на времето. Вярно е, че то ще ви помогне, но няма да ви излекува.

Бъдете смели и поемете контрола над живота си. Той е прекрасен, макар в този момент нещата да не ви изглеждат точно така. Живейте и бъдете щастливи, защото го заслужавате. Времето лекува, но и вие трябва да дадете своя принос. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vassilikopoulou, A., Siomkos, G., Chatzipanagiotou, K., & Pantouvakis, A. (2009). Product-harm crisis management: Time heals all wounds?. Journal of Retailing and Consumer Services, 16(3), 174-180.
  • Rossman, B. R. (2001). Time heals all: How much and for whom?. Journal of Emotional Abuse, 2(1), 31-50.
  • Shaw, M. (2001). Time heals all wounds?. Crime Prevention Studies, 12, 165-198.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.