Дали възпаленото гърло е причинено от плака?

Имали ли сте някога дискомфорт в гърлото? Възпалено гърло? Не сте сигурни дали е плака? Продължавайте да четете, за да научите повече.
Дали възпаленото гърло е причинено от плака?

Последна актуализация: 29 януари, 2022

Кои са причините за възпаленото гърло?

Наличието на плака в гърлото е симптом на остър тонзилит, причинен от бактерии като стрептокок (стрептокок в гърлото).

То засяга точно толкова възрастните, колкото и децата, особено по-младите, които са склонни да поставят нещата в устата си, което улеснява разпространението на инфекцията в гърлото.

В някои случаи се появява плака в гърлото с остър фарингит, който представлява възпаление на лигавицата на фаринкса. Тази плака е пълна с гной и може да причини следните симптоми:

 • Висока температура
 • Болки в ушите
 • Главоболие
 • Възпалено гърло
 • Затруднено преглъщане
 • Други симптоми

Ако забележите тези симптоми (или повечето от тях), трябва да се консултирате с лекар, за да започнете подходящото лечение.

Как да разбера дали имам плака в гърлото си?

Ако възпаленото гърло е причинено от плака, то може да доведе до появата на някои или всички от следните признаци.

1. Възпаленото гърло – болка и затруднено преглъщане

болка в гърлото и затруднено преглъщане

Болката може да бъде силна и много дразнеща при преглъщане. Обикновено започва с лек сърбеж, който расте, докато стане трудно да се яде, пие или дори да преглъщате слюнка.

Ако това е бактериална инфекция, плаката е широко разпространена и болката може да бъде пронизваща и досадна. В този случай е важно да следвате антибиотично лечение, предписано от лекар.

2. Болка в ушите

Възпаленото гърло - болка в ушите

В случай на вирусна инфекция може да почувствате болка в челюстта и главата. Антибиотиците може да не ви излекуват. Ето защо е важно да попитате вашия лекар какво лекарство е подходящо за вас.

3. Възпаленото гърло – лош дъх

лош дъх

Това не винаги се случва, но когато инфекцията е причинена от бактериите стрептококи, понякога може да причини лош дъх. Това се дължи на репродукцията на бактериите.

4. Проверете лимфните възли на шията

Проверете лимфните възли на шията

Вашите лимфни възли улавят и унищожават микробите, които се намират в гърлото . Когато са възпалени, те са чувствителни при допир, ако имате стрептокок в гърлото.

 • Използвайте върховете на пръстите си, за да почувствате областта пред ухото и да движите пръстите си с кръгови движения зад ухото.
 • Огледайте областта на врата под брадичката си, тъй като там често се срещат възпалени лимфни възли.
 • Също така проверете под челюстта, между брадичката и ухото.
 • Преместете пръстите си с кръгови движения назад към ухото.

Цялата зона на лимфните възли може да бъде възпалена поради инфекцията и плаката в гърлото.

5. Възпаленото гърло – проверете езика си

Възпаленото гърло - бял език

Хората, които имат стрептокок в гърлото, често имат червени подутини по езика близо до гърлото. Те могат да бъдат светло червени или тъмно червени и могат да бъдат възпалени.

6. Проверете сливиците си, ако имате възпалено гърло

сливиците

Обикновено възпалението обхваща и сливиците. Те обикновено стават ярко червени и са по-големи от нормалното. А могат да бъдат покрити с бели или жълти петна.

Плаката в гърлото може да бъде вирусна. Ако това е причинено от сезонния грип, антибиотиците няма да бъдат ефективни. За тези случаи най-добре е да изберат домашни средства или хомеопатия.

Препоръчваме Ви да прочетете: Как да излекувате подути сливици

Естествени средства за лечение на фарингит

Лютият червен пипер има антибактериални свойства, които могат да предотвратят разпространението на инфекцията в дълбоките тъканни рани. Той облекчава възпалението и намалява усещането за парене.

Как да направим паста с лют червен пипер

Съставки

1 чаена лъжичка лют червен пипер
1/2 чаша кокосово масло

Начин на приготвяне

За да направите това лекарство, трябва да направите паста с лют червен пипер и кокосово масло. След като сте смесили съставките добре и сте получили хомогенна смес, нанесете я върху възпалената област на гърлото и лимфните възли.

Възпаленото гърло – градински чай (салвия)

градински чай (салвия чай)

Градинският чай (салвия) има противовъзпалителни свойства. Просто разбъркайте чая с лимонов сок или ябълков оцет и си направете гаргара с него, за да облекчите дискомфорта.

Запомнете

Стрептококовото възпаление в гърлото е силно заразно и трябва да предприемете някои стъпки по отношение на хигиената, за да предотвратите разпространението му, като:

 • Измивайте ръцете си често.
 • Покрийте устата си, когато кашляте (за предпочитане с рамото или лакътя, а не с ръката си).
 • Избягвайте споделянето на прибори като чаши, вилици, лъжици и лични принадлежности за баня.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
 • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
 • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
 • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.