Натурални средства при отит на плувеца

· 13.08.2016
Плуването в мръсна или замърсена вода е една от най-честите причини за инфекция

Отит на плувеца (или ухо на плувеца) представлява инфекция, която се провокира от натрупването на вода във вътрешното ухо. Тя се съпровожда с възпаление.

В зависимост от степента на сериозност и зоната, където се развива, инфекцията може да бъде външна, средна и средна с излив, а също така остра или хронична.

В днешната статия ще стане дума конкретно за 2 типа инфекция – външна и средна. Те са най-лесни за лечение посредством натурални средства. В по-сложните случаи, които споменахме преди малко, е необходима лекарска помощ.

Този тип инфекция на ухото е често разпространена повече сред децата и тийнейджърите, отколкото при възрастните. Освен това може да се прояви най-вече през сезоните с алергии или вследствие на настинка или грип.

В същото време трябва да знаете, че с това не се изчерпват факторите, които могат да повлияят за развитието на отит на плувеца. Съществуват група рискови фактори, които си струва да имате предвид.

Какво причинява отит на плувеца

Плуването в мръсна или замърсена вода е една от най-честите причини за тип външна инфекция на ухото. Бактерията, която се развива в такава среда, лесно достига до него и провокира заболяване. В много редки случаи инфекцията може да бъде причинена от гъбичка.

Бактерията, която е свързана с чести дихателни заболявания, може да бъде транспортирана до ушния канал и да предизвика инфекция и възпаление.

Някои алергии възпаляват евстахиевите тръби, каналите, който свързват средното ухо с гърлото.

Други възможни причини за отит на плувеца:

 • Одраскване на външното или вътрешното ухо
 • Навлизането на чужд предмет в органа.
 • Търкане или почистване на ушния канал с цел премахване на ушна кал

По какво да познаете, че страдате от отит на плувеца?

bolka v uhoto

Симптомите на ушната инфекция може да варират от човек на човек, в зависимост от това колко е сериозно състоянието на пациента. Сред основните симптоми са:

 • Сърбеж в ухото
 • Усещане за тежест
 • Болка и възпаление
 • Жълт или зеленикав секрет от ушите, понякога съпровождан с неприятна миризма
 • Частична загуба на слух
 • Треска
 • Шум в ушите
 • Повръщане
 • Кръв

Натурални средства при отит на плувеца

Обичайното лечение на ушна инфекция включват прием на антибиотици, които елиминират микроорганизмите, провокиращи заболяването. Също така се предписват антихистамини, които се борят с всякакви алергии.

Когато обаче инфекцията е в ранен етап и не е тежка, някои натурални средства могат да бъдат ефикасна алтернатива на традиционното лечение. Заинтересовани ли сте да откриете кои са те?

Въглероден пероксид

Когато вирус достигне до средното ухо, той започва да се размножава, провокирайки развитието на настинка или грип.

За да отблъснете тези микроорганизми и да се предпазите от хронично заболяване, можете да използвате няколко капки въглероден пероксид.

Начин на приложение:

 • На всеки 12-14 часа слагайте по няколко капки въглероден пероксид във всяко едно инфектирано ухо.

Чесново масло

chesun

Чесънът представлява натурален антибиотик, който може да бъде използван успешно за справянето с редица вируси, които провокират различни видове инфекции.

Благодарение на своите антибактериални свойства, чесънът спира болката в ухото, свързана с инфекции като отит на плувеца.

Начин на приложение:

 • Сложете 3 капки чисто чесново масло във всяко едно инфектирано ухо. Задръжте главата в хоризонтална позиция, за да достигне натуралното средство до вътрешното ухо.

Лук

Подобно на чесъна, този зеленчук притежава мощни антибиотични и антисептични свойства, които се борят с бактериите, провокиращи инфекция на ушите.

Начин на приложение:

 • Нарежете пресен лук. Увийте го в чиста кърпа и наложете върху инфектираното ухо. Задръжте така за 5 минути. Повтаряйте процедурата по няколко пъти на ден.

Зехтин

zehtin

Лечебните свойства на зехтина са широко известни като изключително ефикасни при лечението на ушни инфекции.

Начин на приложение:

 • Затоплете 2 супени лъжици зехтин. Трябва да достигнат до комфортна температура, тъй като след това с помощта на капкомер трябва да сложите натуралното средство в инфектираните уши. Капнете по 2-3 капки във всяко ухо.

Гореща вода

Топлината притежава свойството да облекчава болката и да подобрява циркулацията на кръвта, като по този начин подобрява процеса на справяне с инфекцията.

Начин на приложение:

 • Напълнете торбичка с гореща вода. Покрийте я с хавлия. След това я наложете върху инфектираното ухо.