Дали детето ви е психопат?

Мислите си, че детето ви е психопат? Не загърбвайте проблема. Потърсете помощ от специалист!
Дали детето ви е психопат?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Детето ви не обича да играе и споделя с другите деца? Манипулира хората около него? Може би детето ви е психопат, без дори да осъзнавате това.

Психопатията при децата е заболяване характеризиращо се с липсата на съпричастност, чувство на вина и срам след извършването на нещо, което наранява или манипулира друг човек .

Това заболяване е познато и като “антисоциално разстройство на личността”. Ясно е, че тези деца изпитват затруднения в общуването с хората около тях.

Причините за това заболяване могат да бъдат генетични, но освен това е доказано, че определени изменения в предния дял на мозъка могат да предизвикат това поведение. Освен това травмиращите преживявания също отключват това заболяване.

Психопатията при децата

Трябва да разберете, че въпреки че психопатията при децата води до много тревоги и страхове за родителите, не бива да си мислите, че детето ви ще се превърне в сериен убиец.

Дори детето ви да показва черти на психопат, то трябва да бъде прегледано и следено от специалист. В някои случаи този тип поведение не трае дълго и всичко се оказва фалшива тревога.

1. Незачитането на правилата
детето психопат не зачита правилата

Детето ви може да е психопат, ако отхвърля всяко едно правило, независимо че се опитвате да коригирате поведението му, и никога не реагира по правилния начин.

Например лошото отношение към децата на същата възраст, опитите за манипулиране на родителите, хвърлянето на храна по пода или честото чупене на предмети могат да бъдат признаци на скрит проблем.

Всичко това може да показва, че детето ви е психопат, ако въпреки всички усилия, които полагате, поведението му не се подобрява.

2. Измъчва животни

За да разберете дали детето ви е психопат трябва да наблюдавате как се отнася с животните, особено с тези, които не могат да се защитят.

Случвало ли се е детето ви да убие животно? А да тормози някое? Или съзнателно да нарани друго? Ако е така и това поведение се повтаря трябва да потърсите помощ.

Понякога децата си играят с животните и ги нараняват или опитват различни неща, които имат неприятен завършек. Но това невинаги е признак на психопатия, ако накрая детето изпитва съчувствие или съжалява, когато му обясните, че животните не са играчки, а живи същества.

3. Детето психопат не изпитва съжаление
обикновено детето психопат не изпитва съжаление

Обикновено когато кажете на детето, че е направило нещо лошо, то изпитва някакъв вид съжаление.

Децата не знаят всичко и често грешат. Ние като родители трябва да ги научим кое е правилно и кое не е. Но какво става, ако детето ви не изпитва съжаление? Ако не съчувства и не разбира хората около него?

Тогава най-вероятно пред вас стои дете с черти на психопат и е добре да бъде прегледано от специалист.

4. Изблици на насилие

Изблиците на насилие могат да бъдат наблюдавани при децата, както и при възрастните, заради неспособността им да контролират емоциите си.

Но тази черта при децата може да бъде причина за тревога. Нараняват ли животни по време на тези изблици? Използват ли насилие срещу друго човешко същество? След тези изблици детето ви не изпитва дори най-малкото съчувствие?

В такъв случай, без съмнение, трябва да се доверите на професионалист, тъй като е важно да бъдат взети мерки навреме.

Важността на ролята на родителите

Често родителите не отделят достатъчно време, за да анализират дадена ситуация и да обмислят вероятността детето им да е психопат.

Освен това не бива да забравяме, че родителите винаги отхвърлят вероятността даден проблем или заболяване да се случи точно на детето им, въпреки че то показва редица признаци.

Повечето родители си мислят, че децата им са съвършени.

А бързата им реакция може наистина да помогне на детето им .

Накрая може да се окаже, че всичко е било фалшива тревога или да бъде започната навремена терапия, която да помогне на детето да се възстанови бързо от проблема.

Важно е да изясним, че в случай, че на детето бъде поставена диагноза психопат вероятността от “излекуването” му е много относителна.

В момента няма ефикасно лечение за това заболяване, но се използват редица средства и методи за подобряването и контролирането му.

Мислите си, че детето ви е психопат? Не загърбвайте проблема. Потърсете помощ от специалист!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.