Да си странен за другите - следствие от това да си велик

Не се страхувайте да излезете от комфортната си зона, позволете си да бъдете себе си.
Да си странен за другите - следствие от това да си велик
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 19 октомври, 2022

Брилянтността не е често срещано качество в съвременния свят. Причината се крие не толкова в това, че хората нямат нужните умения, а  най-вече в липсата на смелост. Човек, който не се страхува да е странен за другите и се наслаждава на всеки един момент, постига истинската си автентичност.

Без съмнение познавате някой, който е с много нетипичен стил на живот. Той не се страхува от това, че е далеч от статуквото – просто върви напред и взима определени решения за себе си, които изглеждат лудост в очите на околните.

Тези хора са смели, свободни и достойни за уважение. Всъщност, възможно е дори и вие да сте един от тях. Но ако не смеете да освободите енергията в себе си и да я последвате, съветваме ви да смените настоящата си посока на движение.

Осмелете се да бъдете странен по начина, по който душата ви го чувства. Позволете се да те страхотни във всеки един ден от живота си.

Да си странен в общество, което държи всички да сме еднакви

Любопитен факт е, че живеем в ера, определяна от социолозите и антрополозите като “общество на знанието”.

Технологичните и научни постижения са постигнали изключителен прогрес и без съмнение са променили житейските ни навици. Върху човешките ценности и взаимоотношения обаче, те също са оказали косвен ефект.

Основни ценности като солидарност, уважение и толерантност постепенно изчезват в тяхно присъствие.

Страхуваме се от “онези”, които идват от чужда страна, позволяват си да говорят срещу идеология, авторитарна система или общоприетото мислене.

Да си различен те прави странен и буди подозрение

Прочетете още: Не сме длъжни да даваме обяснение

Живеем в реалност, в която начинът на обличане е по-ценен от това кой си всъщност. Това е обяснявано многократно в концепцията на Зигмунд Бауман, известен социолог, който дава определението “течно общество” за съвременните хора.

 • Повечето хора са повлияни от емоционалното консуматорство и материализъм. Ние трудно отделяме време да се запознаем с хората, с които сме заобиколени. Норма са ни бързите връзки и моментните удоволствия.
 • Да си различен те прави странен и буди подозрение, защото не влизаш в нормите. Освен това не пасваш на модела, който обществото ти налага. Да не напускаш комфортната си зона и да следваш тенденциите, които други са определили и предоставили за консумация. 

Осмелете се да сте различни и да скъсате оковите, които ви държат

Има много деца, които стоят отстрани в класната стая и наблюдават съучениците си с чувство на тъга и неразбиране.

 • Възможно е такива изключителни деца да са наричани “странни”. Възможно е тези черти да са толкова очевидни, че дори учителите да ги категоризират като мързеливи и проблемни.
 • Имало е много личности, които са били наричани “странни”, но в реалността са били или все още са изключителни.

Спомнете си за Стив Джобс или Бил Гейтс, които не са завършили училище и са се осмелили да бъдат верни на инстинктите си, дори в моментите, в които околните не са ги разбирали и са ги критикували.

Тези сложни и изключителни личности ще продължават да дават пример на по-младите хора.

Няма значение, че са ви сложили етикет "странен" 

Всички ние сме зависими от обстоятелствата, които предопределят живота ни с постоянство и непредвидимост:

 • Начинът, по който си бил отгледан и какво семейството ти очаква от теб
 • Модната индустрия и наложените стандарти, които те подтикват да отслабнеш, както и образците за красота и поведение, които трябва да покриеш, за да постигнеш успех
 • Когато хората сложат етикет “странен” на някого, той чувства, че не се вписва и има нещо сбъркано в него. Причината е, че околните не приемат неговите изключителни качества, които са извън стандартите.

Освободете се от това чувство

Това е безсмислена причина да страдате, която трябва да се научите да игнорирате.

 • В свят, пълен с еднакви хора, истинската стойност идва от тези, които могат да разрушат правилата и изказват на глас мнението си.
 • Тези, които не приемат специалните ви качества, мнение или житейски избори, или пък гледат на тях с презрение, не заслужават искрената ви обич.
 • Хубаво е въпреки това да им покажете уважение, но винаги е по-добре да избягате от страданието, което причинява чувството, че не си приет.
Всички ние сме уникални и изключителни хора

Прочетете още: Осмелявате ли се да бъдете честни и да изразявате мнението си?

Вярвате или не, каквито и странности, лудости и гениалности да притежавате, винаги ще има някой, с когото да ги споделите, и който да се разпознае в тях. В крайна сметка, всички ние сме уникални и изключителни хора, които се нуждаят от смелост и амбиция. 

Направете крачката. Осмелете се да бъдете такъв, какъвто сте, във всеки следващ ден от живота си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Blixen, C. (2010). Variaciones sobre lo raro. Cuadernos LIRICO. Revista de la red interuniversitaria de estudios sobre las literaturas rioplatenses contemporáneas en Francia, (5), 55-72.
 • Gaston, K. J. (2012). The importance of being rare. Nature, 487(7405), 46-47.
 • Rocca, A. V. (2008). Zygmunt Bauman: modernidad líquida y fragilidad humana. Nómadas. Critical Journal of Social and Juridical Sciences, 19(3).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.