Да се научим да живеем, за това става дума

Ще излъжем, ако кажем, че животът ще бъде светъл и цветен, защото истината е друга. Ще има моменти на непрогледна тъмнина
Да се научим да живеем, за това става дума

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Не се учим как да живеем в училище. Учим се посредством своите препъвания, грешки, провали… цели? За да бъдем щастливи и да се наслаждаваме на всеки ден от живота. Защо обаче е толкова трудно да се научим да живеем?

Да се научим да живеем означава приемане

През живота ни ще има нещо, което ще ни бъде трудно за постигане: приемането. Това е нещо, което започва с нас самите и което се прехвърля на хората около нас.

За да приемем другите, трябва първо да приемем себе си. А това невинаги е лесно.

Да се научим да живеем значи да се приемем

Самоприемането означава, че цените и обичате себе си, независимо от грешките и несполуките. Приемате, че не сте перфектни, че сте имали своите падове и че те са ви помогнали да се превърнете по-добър човек – не бива да изпитвате срам нито за миг.

Щом това се случи, започвате да приемате и другите хора, което е много по-трудно.

Трябва да приемете, че хората ще идват и ще си отиват от живота ви. Те ще ви лъжат, ще ви изоставят и ще предават доверието ви.

Всичко това е част от живота. За да се научим да живеем, трябва да го приемем. Ако ли не, ще се озовем в ситуацията, в която се борим с всичко, а това е напълно безполезно.

Животът ще продължава да тече, защото едно е напълно извън контрола на човека: да променя другите хора.

Утре е друг ден

Ще излъжем, ако кажем, че животът ще бъде светъл и цветен, защото истината е друга. Ще има моменти на непрогледна тъмнина.

Да се научим да живеем означава, че трябва да престанем да правим от мухата слон, тъй като понякога имаме способността да правим нещата по-сложни, отколкото са.

Да се научим да живеем в настоящето

Нищо не е толкова ужасно. Големият проблем е, че нашите емоции и възприятия са предразположени да ни създават картина, в която всичко случващо се е предзнаменование за края на света.

Без съмнение са много моментите, в които поглеждате назад и си мислите: „не беше толкова лошо!“. Спомняте си обаче, че по онова време ви се е струвало повече от ужасно.

Именно поради всичко това да се научим да живеем означава също така да не преувеличаваме ситуациите, в които животът ни поставя. Трябва да престанем да виждаме във всяко нещо края на света. Времето продължава да тече и съвсем скоро ще разполагаме с нов поглед върху нещата.

Какво препоръчваме? Да се наслаждаваме на настоящето, както на позитивните неща, така и на негативните. Преди всичко си заслужава да се научим да живеем с тях.

Трудните моменти са и от полза. Те могат да бъдат повратна точка, която да ни накара да поразмишляваме как живеем живота си и как да го променим. Това не е краят на света: това е началото на нов път.

Наслаждавайте се и ценете момента

Друго важно нещо, което трябва да направим, за да се научим да живеем, е да се наслаждаваме на момента и да оценяваме по-реално какво имаме тук и сега.

Времето тече неспирно и може да сте концентрирани върху нещо, което да не носи истинска наслада в живота ви. Това е огромна грешка!

Как да се научим да живеем, за да бъдем щастливи

Това не означава, че трябва да захвърлите всички отговорности. Все пак всеки един от нас трябва да работи и да се грижи за околните – с други думи повечето от вашето време вече е „заето“.

Но всеки ден трябва да си посвещавате известно време, независимо колко кратко е то.

Вероятно смятате, че не разполагате с време за това, тъй като не можете да се организирате. Лесно е в наши дни да паднете в капана на мързела и хаоса, които разходват времето ви нахалост, вместо да му се наслаждавате.

Бихте ли започнали още днес да отделяте време за себе си? Правете нещо всеки ден, което ви удовлетворява: прекарайте малко време с децата, излезте на разходка, отпуснете се, насладете се на някое хоби… но не позволявайте на дните да минават един след друг, без да сте вложили в тях значение.

Да се научим да живеем за мига

Както можете да видите, да се научим да живеем е процес, който изисква цял живот, защото никога не спираме да се учим. В допълнение към това съществуват неща, които ще откриваме с напредването на годините.

Животът е красив, защото, макар да има моменти на мрак, също така има и много светлина.

Наслаждавайте се на всеки ден и продължавайте да научавате неща за живота, защото той не престава да ни преподава уроци.

Кое е най-ценното нещо, което научихте днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.