Чували ли сте за синдрома на смартфона?

В много страни вече са открити рехабилитационни центрове за хора, пристрастени към новите технологии
Чували ли сте за синдрома на смартфона?

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Масовото навлизане на новите технологии влияе съществено на съвременните хора в цял свят. Начинът им на съществуване бе коренно променен. Новите устройства присъстват постоянно в ежедневието и са се превърнали в неизменен елемент от комуникацията, работата и други аспекти от живота на човека. Това провокира много специалисти да заговорят за синдрома на смартфона.
Мобилният телефон е едно от тези електронни устройства. Според изчисления 4 милиарда души притежават поне по едно такова устройство.

Смартфоните дават достъп на човека до хиляди приложения. Експерти, обаче, предупреждават за негативния им ефект върху здравето, особено когато употребата води до пристрастяване.

Последиците от прекомерната употреба на мобилни телефони се определят, като синдром на смартфона. Той включва редица физически и психически разстройства, влошаващи качеството на живот на милиони хора.

Мнозина дори не са наясно, че страдат от това състояние. Те нямат понятие, че здравословните им проблеми може да са свързани с употребата на мобилните устройства.

Интересува ли ви за какъв тип проблеми става дума? В какво се изразява синдромът на смартфона? Нека да разгледаме симптоматиката му.

Проблеми със зрението

проблемите със зрението  като причина от синдрома на смартфона

Една от първите части от тялото, която бива засегната, са очите. Това се случва, тъй като светлината от екрана на телефона влошава зрението.

Най-лошото е, че за разлика от много други устройства, смартфоните са онези, които поставяме най-близо до очите. Така въздействието на светлината върху зрението на човека е най-силно.

Ако един човек прекара 72 часа без прекъсване пред екрана на своя смартфон, това ще доведе до разрушаване на 93 % от фоточувствителните клетки в  ретината .

Повечето експерти са единодушни, че това увреждане обикновено е необратимо, а оттук – проблемът става още по-сериозен.

За ваша информация: на пазара вече се продават филтри, които можете да купите и да поставите на екрана на смартфона. По този начин ще блокирате вредните светлинни лъчи.

Болки в мускулите

Употребата на смартфон в продължение на няколко часа, без да си дадете почивка, може да провокира мускулна болка в различни части на тялото. Например  гърба  и врата.

Когато не знаете как безопасно да работите с този тип устройства и ги държите в ръцете до момента, преди да заспите, е напълно нормално да изпитате болка и напрежение в тези части на тялото.

Физиотерапевти, изучавали поведението на съвременния потребител на електронни устройства, заявяват, че позицията на повечето хора, която те заемат, работейки с устройството, не е от препоръчителните. Те съветват да седнем на стол и да използваме  двете ръце, за да оперираме със смартфона на масата.

Използването, само на палеца или на единия пръст за управление на устройството, повишава риска от развитие на тендинит.

Употребата на смартфона и психичните разстройства

психични разстройства следствие на синдрома на смартфона

Когато един човек почувства, че не е способен да не провери смартфона си само след няколко часа почивка от него, възможно е той да страда от тежък случай на психично разстройство.

Зависимостта, която този тип устройства развиват, създава усещане за депресия, тревога,  стрес  и други негативни емоционални състояния, които се отразяват върху личния, социалния и професионалния живот.

Един от най-силно влияещите фактори е възможността да разберем какво правят другите, което в случая – на двойките и близките приятели, може да се превърне в причина за тревога, безпокойство, ревност и т.н.

От друга страна трябва да знаете, че мобилните устройства, като смартфона, провокират много хора да се изолират от обществото, заменяйки реалните отношения с виртуалните.

Пристрастяване

зависимост и пристрастяване към смартфона

Продължавайки последната мисъл, важно е да поговорим специално за пристрастяването към този тип устройства. Всъщност мнозина са принудени да търсят професионална помощ от психолог, за да се справят със синдрома на смартфона.

Тревогата, която се генерира, може да бъде сравнена с тази на наркозависимитеНякои хора дори изпитват емоционална празнота, когато не разполагат с мобилен телефон в ръцете.

Достъпът до интернет, приложенията за мигновени съобщения, социалните мрежи и др. са сред основните неща, за които пристрастените към смартфона споделят, че им липсват.

Ситуацията е толкова сериозна, че много страни отвориха рехабилитационни центрове за хората, които не могат да живеят без мобилни телефони.

Успявате ли да използвате смартфона умерено? Сега, когато сте наясно с негативното му въздействие, ако прекалявате с употребата му, ще можете да предприемете навременни и адекватни мерки, за да намалите времето, което прекарвате с телефон в ръка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.