Как да разберете дали детето ви употребява наркотици

Като родители трябва да се научим да разпознаваме дали промените в поведението на децата ни се дължат на развитието им или на нещо друго като използването на наркотици например. Научете как да разпознаете тези промени в детето си.
Как да разберете дали детето ви употребява наркотици
Mario Benedetti Arzuza

Написано и проверено от лекар Mario Benedetti Arzuza.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли дали детето ви не е посегнало към някой вид наркотици?

Днес наркотиците са един от най-големите проблеми, тревожещи родителите. Да разберете дали детето ви е посегнало към наркотиците е изключително важно, за да можете да действате навреме.

Ежегодната статистика по този въпрос е тревожна. Въпреки че е “нормално” тийнейджърите да “експериментират” с всичко, много лесно те се превръщат в зависими.

Юношеството е период на отричане и бунтарство; период, в който тийнейджърът може да се държи необичайно, но това далеч не означава, че употребява наркотици.

Децата на възраст между 11 – 21 години обикновено нямат ясна представа за риска. Това обяснява защо се държат по начин, за който по-късно съжаляват.

Родителите на деца с някакъв вид зависимост казват, че разпознаването на проблема навреме не е толкова лесно…признаците не са толкова ясни.

В тази статия ще се спрем на част от признаците и промените в поведението на детето, за които трябва да внимавате.

Буйният тийнейджър и използването на наркотици

Тийнейджърите са смели и непокорни. Те преминават през период изпълнен с промени, с които понякога им е трудно да се справят.

Появата на интереса към противоположния пол и необходимостта от опознаване на собственото им аз са само част от нещата, през които преминават порастващите ни деца.

Този период се характеризира с експериментиране и опитване за оставане на същата вълна като приятелите имВлиянието, което оказват приятелите върху детето ви е силно.

Ако тези приятели на детето ви не общуват нормално със семействата си и не споделят с тях преживяванията си може да се окаже по-трудно да реагирате навреме и да спасите детето си от опасното им влияние.

Наркотиците: неподозираният враг

Много тийнейджъри и родители не виждат в лицето на наркотиците реална заплаха. Те не осъзнават риска, на който може да бъде изложено детето им до края на живота си, сериозните проблеми в личен и професионален план, както и опасността за здравето му.

Тийнейджърите не осъзнават всичко това, докато не опитат наркотиците, които лесно се превръщат в сериозен проблем. От друга страна ние като родители отказваме да приемем, че детето ни е посегнало към този вид порок. Затова обикновено не сме подготвени, не знаем как да реагираме, когато това се случи с детето ни.

Първото нещо, което трябва да направим е да разберем дали промяната в поведението на детето ни се дължи на хормонални промени или на нещо друго.

Изключително важно е да разберем дали промените се дължат единствено на тази буйна възраст или това поведение е продиктувано от употребата на наркотици.

За кои промени в поведението трябва да внимаваме

Тийнейджърите посегнали към дрогата обикновено се опитват да скрият това. Затова е изключително важно да обръщате внимание и на най-малките промени в поведението им, колкото и незначителни да ви се струват.

1.Обръщайте внимание на миризмата
наркотици - цигари марихуана

Наркотиците под формата на цигари имат силна миризма, която се поема и от тялото на използващите ги, както и от дрехите им.

За да прикрият следите си тийнейджърите използват често парфюми, дъвчат дъвка и често мият ръцете си.

2.Гледайте детето си в очите

Очите са лесен начин за откриване на зависимостите.

Всички видове наркотици имат странични реакции. Канабисът води до зачервяване на очите и сънливост. И обратното употребата на кокаин и екстази водят до разширяване на зениците, а самите очи изглеждат по-големи и кръгли.

3.Силна раздразнителност
употребата на наркотици води до самота и изолация

Хормоналните промени при тийнейджърите обикновено водят до промени в поведението им, но наркотиците имат много по-силно въздействие. Момчетата стават раздразнителни и агресивни към всичко, когато са в абстиненция, защото организмът им се нуждае от дрога.

Те се изолират и дистанцират от другите хора, най-вече от бащите си, тъй като по този начин могат да използват наркотици, без да е необходимо да дават обяснения на който и да е било.

4.Кражба на лекарства от домашната аптечка

Когато някой започне да става зависим към наркотиците, той експериментира с различни видове дрога, ето защо казва, че просто ги “опитва”.

Домашната аптечка обикновено се превръща в източник на безплатни лекарства. Болкоуспокояващите средства и популярните сиропи за кашлица са най-често препоръчвани от тези, които вече са ги опитвали.

Затова ако забележите, че някои от лекарствата ви вкъщи изчезват е време да проведете сериозен разговор с детето си.

5.Децата стават безотговорни
безотговорност и наркотици

Един от най-страшните ефекти на пристрастяването е навика за отказване от всичко с цел осигуряване на повече свободно време. Младите наркозависими изоставят ученето си и всичко, което изисква отговорност и усилия.

Представянето им в училище се влошава, те не пишат домашните си в къщи, а просто се наслаждават на свободното си време.

Извод

Промените в поведението на детето зависимо от наркотици често са лесно различими за родителите, които знаят на какво да обръщат внимание. В зависимост от вида на използваните наркотици (стимуланти или депресанти), винаги има специфични проявления.

Ако детето ви върви и говори по-бързо може би използва амфетамини. Ако детето ви не спи в продължение на два дена може би използва кокаин. И обратното – ако детето ви е уморено и сънливо, може би е посегнало към канабиса.

Трябва да поясним, че ако тези признаци и промени са редки, това не означава, че детето ви използва наркотици. Но ако забележите чести и постоянни промени в поведението му – може би е посегнало към някой вид дрога.

Важно е да бъдете нащрек, да наблюдавате детето си, да следите къде ходи, с кого излиза и кои са приятелите му.

Ежедневното общуване с детето е основата за поддържането на близки отношения с него, за да можете да го предпазите от опасни ситуации като пристрастяването към наркотиците.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.