7 начина да предпазим авокадото от потъмняване

· 21.04.2016
Напръскайте с лимонов сок онази част от плода, която искате да съхраните за следващите дни

Повечето хора, които консумират авокадо, знаят, че за да извлекат максимална поза от него и да се насладят на свежестта му, трябва да го изядат максимално бързо след обелване. Често обаче не можем да консумираме целия плод наведнъж. Това налага да измислим начин да предпазим авокадото от потъмняване и да съхраним излишното количество, така че да запази свежестта си. В противен случай се налага да го изхвърлим, което е жалко.

За щастие съществуват различни натурални начини за предпазване на авокадото от потъмняване. Така то запазва характерния си зелен цвят за по-дълъг период от време и затова не се налага консумацията на целия плод наведнъж.

Как да предпазим авокадото от потъмняване:

Оставете ядката в плода

avokado

За да предпазите плода от потъмнявате и да бъде свеж, не вадете ядката, т.е. изяжте онази половина, в която не е останала ядка.

Трябва да знаете, че по този начин запазвате свежа вътрешната част на авокадото, която е в контакт с ядката. Останалата част от плода ще бъде в контакт с въздуха и ще се окисли бързо, губейки цвета и свежестта си. Затова препоръчваме да обърнете внимание на различни методи, които правят същото, което и ядката. Покрийте останалата част от авокадото, за да го съхраните.

Метод с лук

Този трик изисква да нарежете 1/4 червен лук на големи парчета. Сложете ги на дъното на съд, който се затваря добре. По-късно вътре ще сложите онази част от плода, която искате да запазите свежа. Задължително поставете авокадото така, че костилката да сочи нагоре. Затворете съда и го съхранявайте в хладилник.

Този съвет е много полезен, тъй като лукът отделя изпарения, които позволяват да се запазят зеленият цвят и свежестта на авокадото. Единствената част, която влиза в контакт с лука, е кожата на авокадото. По този начин няма да се промени характерния аромат и вкус на плода. След като консумирате авокадото, можете да използвате парчетата от лука в някоя рецепта.

Метод със зехтин

polzi na zehtina

Ако искате да предпазите авокадото от потъмняване, използвайте зехтин. Той представлява натурална съставка, която не променя аромата и вкуса на авокадото, което искате да съхраните за по-дълго време. За да приложите този трик, просто нанесете малко зехтин върху останалата част от плода. След това го сложете в съд, който се затваря добре. Зехтинът предпазва авокадото от окисляване и не позволява на въздуха да влезе в контакт с него.

Метод с лимонов сок

Друга съставка, която можете да използвате за запазване на свежестта на плодовете по принцип, е лимоновият сок. Всички знаем, че лимонът придава прекрасен вкус на авокадото и се допълват един друг. Това не е всичко. Лимонената киселина редуцира съществено процеса на окисляване. За да постигнете този ефект, просто напръскайте с лимонов сок онази част от плода, която искате да съхраните за следващите дни.

Друг начин да използвате свойствата на лимоновия сок е да вземете голям резен лимон и да го сложите върху авокадо, чиято ядка предварително сте извадили. В двата случая е препоръчително да съхранявате плода в съд, който е плътно затворен, за да запазите свежестта му максимално. Плодът ще остане свеж през следващите от 2 до 4 дни. Съхранявайте го при температура 4 градуса.

Студена вода

voda

Този метод е сред най-познатите и се прилага в много домове и ресторанти. Трябва да потопите авокадото в студена вода, за да ограничите контакта с кислорода. В този случай е препоръчително обаче да използвате плода възможно най-скоро.

Найлоново фолио

Найлоновото фолио е прекрасно средство за съхраняване на различни хранителни продукти, които са били в повече и искате да запазите за друг път. Просто увийте авокадото с достатъчно количество фолио и го сложете в хладилника. Дори и горната му част да стане по-тъмна през следващите ден-два, трябва само леко да я изрежете и можете без никакви притеснения да консумирате плода.

Намачкване

avokado1

Ако не искате да хвърлите в боклука останалото количество плод, което не можете да консумирате на момента, добра идея е да приготвите вкусно гуакамоле. За целта намачкайте плода и добавете към него 1 супена лъжица сок от лайм.

Киселината от този плод възпира потъмняването на авокадото. За да постигнете максимален резултат, след това го сложете в съд, който се затваря плътно. Можете първо да увиете авокадото във фолио, а след това да го сложите в съда – така ще ограничите още повече риска от контакт с кислорода. По-късно можете да използвате намачканото авокадо, за да приготвите гуакамоле или салата.