Аденомиоза: симптоми и лечение

Прилагането на противовъзпалителни лекарства за контролиране на крампите и противозачатъчното хапче често помагат за облекчаване на симптомите на аденомиозата! Продължавайте да четете за да разберете още!
Аденомиоза: симптоми и лечение
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Заболяването аденомиоза е свързано с удебеляване на стените на матката. Като резултат, жените, които го имат, изпитват болка, кървене и тежки кампи, освен другите симптоми, които ще обсъдим по-долу.

Това заболяване възниква когато тъканта, която обикновено очертава матката, ендометриалната тъкан, се развива в мускулната стена на матката. Разместената тъкан продължава да функционира нормално, надебелява, разпада се и причинява силно кървене по време на менструалния цикъл.

Аденомиозата е доброкачествено и често срещано заболяване при  жени, които са раждали между 35 и 40 години. Също така, това заболяване може да се прояви по два начина, взимайки количеството замесена тъкан:

  • Дифузна аденомиоза. В този случай, голяма част или цялата матка е засегната.
  • Фокална аденомиоза, позната още като аденомиома. Това се състои от израстък, намиращ се в миометриума.

Причини за аденомиоза

Аденомиоза: рисунка на жена с такова заболяване

Точните причини, предизвикващи това състояние, са неизвестни. Някои научни обяснения са:

  • Травми в утробата поради история от операции на матката или гинекологични операции, както и повече от една бременност или цезарово сечение.
  • Растеж на инвазивна тъкан. Лекарите вярват, че това е резултата от прякото нашествие на ендометриалните клетки на очертаването на матката, към мускула, образуващ маточната стена.
  • Произход на развитието. Специалистите вярват, че може да произлиза в маточния мускул от ендометриалните тъкани, които се намират там когато матката е първоначално образувана в зародиша.
  • Произход на стволовите клетки. Друга по-скорошна теория предполага, че стволовите клетки от костния мозък биха могли да навлезнат в маточния мускул и да причинят аденомиоза.

Обаче, имайте предвид, че без значение от причината, растежът ще зависи изцяло от женските нива на естроген.

Аденомиоза: симптоми

Приблизително една трета от жените, които страдат от това заболяване, нямат симптоми. Другите две трети имат симптоми, единият е тежко менструално течение и болезнени крампи.

Също така, жените с това заболяване може да усещат кървене след правене на секс.

Други често срещани симптоми на аденомиоза са:

  • Тазова болка.
  • Остри крампи.
  • Анемия, причинена от силно кървене (усложнение от това заболяване). Това се проявява когато кървенето е удължено. Като резултат, жените ще се чувстват изморени и ще страдат от други здравословни проблеми.
  • Проблеми с безплодието.

Въпреки че не е опасно заболяване, болката и прекомерното кървене могат да променят начина на живот при пациентите. Жените, засегнати от това заболяване, могат да избегнат да извършват дейности, който са правели преди поради силната им болка или опасение, че могат да започнат да кървят.

Аденомиоза: диагноза

Лекар прави изследване с ултразвук

Матката може да се види чрез използването на ултразвукови технологии или магнетичен резонанс. Благодарение на ултразвука, медицинските специалисти могат да видят матката хетерогенно без добре формираните фокални образувания, които характеризират заболявания като миоми.

Относно втората техника, магнитният резонанс представлява подобрена възможност за диагностика, защото той има по-добра резолюция и показва изображения с по-висок контраст, особено при различаването между аденомиоза и маточни фиброиди.

Обаче, жените без симптоми, които не показват повишаване на обема на матката, могат да бъдат диагностицирани с абсолютна сигурност само чрез преглед на матката след хистеректомия.

Лечение 

Единственото ефективно лечение за аденомиоза е хирургическото премахване на матката или хистеректомия. Заради това, че симптомите се влошават след 40-45 години и изчезват след менопаузата, повечето жени не трябва да прибягват до радикални лечения.

Прилагането на противовъзпалителни лекарства за контролиране на крампите и противозачатъчното лекарство за контролиране изпускането на хормони по време на менструалния цикъл често помага за облекчаване на симптомите на това заболяване.

Обаче, медицинските специалисти могат да обмислят операция, ако засегнатата жена не е близо до достигане на менопауза, вече има деца и не иска повече и не може да намали или контролира симптомите на това заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.