Чай от овесени ядки прибира подутия корем

Консумирайте по чаша преди всяко хранене - налейте първата още на закуска, втората - 15 минути преди обяд, третата - 15 минути преди вечеря
Чай от овесени ядки прибира подутия корем

Последна актуализация: 31 декември, 2018

Колко пъти седмично усещате как коремът ви се подува след хранене? Вярвате или не, този дискомфорт се среща често при жените. Можете да се усъмните за миг, но е факт, че с натурални средства можете да приберете подутия корем.

Причината за това състояние често е свързана с класически проблем като задържането на течности и лошото храносмилане. Тук дали сте затлъстели, или в перфектна форма, не е от значение – до края на деня много жени забелязват, че коремът им се подува.

В днешната статия ще представим едно просто средство, което ефикасно се справя с прибирането на подутия корем. Готови ли сте да отделите няколко минути, за да разберете за какво става дума?

Как овесените ядки се справят с подутия корем

чай от евесени ядки за прибиране на подутия корем

Да започнем, като се справим с един важен проблем. Има хора, които вярват, че овесените ядки не им се отразяват добре. Според тях те не се усвояват правилно от тялото и вместо да го детоксикират и да подобряват храносмилането, провокират усещане за тежест и дори дискомфорт.

Всеки диетолог ще каже, че овесените ядки са една от най-здравословните храни за човека. Ако усещате, че консумацията им води до негативни резултати, възможно е да сте алергични към тях.

Ако опитът ви с овесените ядки винаги е бил негативен, защо не се консултирате първо с лекар? Той ще изясни дали изпитвате някакъв тип непоносимост.

А сега да продължим право към целта. Нека да открием как тази зърнена култура подпомага работата на храносмилателната система и предпазва корема от нежеланото подуване.

1.Овесът, бавнодействаща зърнена култура

Първо трябва да разясним поради каква причина овесените ядки често са сочени като “суперхрана”.

Те са богати на витамини, минерали, аминокиселини и въглехидрати и изобилстват от фибри.

Това означава, че овесените ядки стимулират доброто храносмилане, позволявайки на тялото по-добре да усвоява хранителните вещества.

 • Когато пиете чай, приготвен от овесени ядки, преди или след хранене, ще се усещате по-сити и храносмилането ще се подобри. Това се дължи на факта, че чаят се абсорбира бавно и правилно.
 • Не забравяйте, че този чай действа диуретично. По този начин той контролира задържането на течности, тъй като съдържа натрий и калий.
 • Бавното абсорбиране на храната води до ускоряване на метаболизма. Така предпазвате тялото от образуването на газове поради продължителен престой на храната в червата. Редовната консумация на чай от овесени ядки стимулира пълноценното усвояване на нутриентите и оптималното движение на червата.
 • Овесените ядки са отличен избор за хора, които страдат от синдром на раздразнените черва, тъй като оказват противовъзпалителен ефект.

2.Чай от овесени ядки за понижаване на стреса

Овесените ядки притежават интересната способност да се борят със стреса и тревогата. В свят като днешния жените са много активни, начинът им на живот е изпълнен със стрес, свързан с ежедневните отговорности по грижата за дома, децата, работни задачи и, не на последно място, приятели.

Всичко това води до претоварване на ума и тялото. Стресът се натрупва, а допълнителното количество кортизол, което се произвежда, води до натрупването на токсини в тялото. Това категорично води до лошо храносмилане в края на деня. Ето защо не бива да се учудвате, когато вечерно време коремът се подуе.

Качили ли сте килограми? Разбира се, че да! Независимо дали става дума за задържане на течности, диспепсия или синдром на раздразнените черва, тези симптоми са често срещани по време на дни, през които сте изложени на много стрес и сте тревожни.

Овесените ядки са отговорът на този тип проблеми. Те регулират невротрансмитерите, които казват на тялото да се отпусне. В допълнение към това, високото съдържание на витамини A, E, B1, B2, B3 и B6, както и на цинк, магнезий, желязо, калций и фосфор помагат за регулирането на кръвното налягане и преборват стреса.

Как да приготвите чай от овесени ядки за справяне с подутия корем

чай от евесени ядки за облекчаване на подутия корем

Съставки:

 • 3 чаши минерална вода (600 мл.)
 • 100 гр. органични овесени ядки
 • 1 канелена пръчица
 • 1 супена лъжица пчелен мед (25 гр.)

Необходими пособия

 • 1 стъклена бутилка (с обем 1 л.)
 • 1 цедка

Начин на приготвяне:

 • Първата задача е да откриете органични овесени ядки. Важно е да се уверите, че са отглеждани на местния пазар и не били подложени на третиране с химикали и пестициди.
 • След това кипнете водата. Добавете овесените ядки, канелената пръчица и пчелния мед.
 • Варете на тих огън 30 минути. След това покрийте тенджерата и оставете сместа да престои поне час. Ако предпочитате, можете да приготвяте този чай от предния ден, за да може да престои така цяла нощ.
 • Прецедете течността. Съхранявайте чая на стайна температура в стъклено шише.

Препоръчваме ви да прочетете и: Сироп от градински чай за плосък корем

Начин на употреба:

 • Консумирайте по чаша от този чай преди всяко хранене. Налейте първата още на закуска. Консумирайте втората 15 минути преди обяд, а третата – 15 минути преди вечеря.
 • По този начин ще се усещате сити, храната ще се преработва по-добре, а нутриентите ще бъдат усвоени оптимално, без да предизвикват образуване на газове и подуване на корема.
 • Ще забележите също така, че като цяло се радвате на по-добро самочувствие, а вечер не сте напрегнати и можете по-лесно да се отпуснете.

Опитайте се да спазвате този прост режим 3 пъти седмично и ще видите, че проблем като подутия корем може лесно да бъде разрешен с помощта на овесените ядки. Често сме споделяли колко много полезни свойства притежават те.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 119–125). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
 • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
 • Clemens, R., & van Klinken, B. J.-W. (2014). Oats, more than just a whole grain: an introduction. British Journal of Nutrition112(S2), S1–S3. https://doi.org/10.1017/s0007114514002712

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.