Бързо лечение на пришки с природни средства

Чесънът е удивителен естествен антибиотик, който може да излекува всяка рана или ожулване
Бързо лечение на пришки с природни средства
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Усещали ли сте болки в краката с чисто нов чифт обувки? Ако това е така,  със сигурност сте имали класически пример за пришки на петите и пръстите на краката. Те са ужасно болезнени! Какво можете да направите? Запомнете тези прости съвети, които със сигурност ще ви помогнат.

1. Помощ, пришки!

пришки на краката

Тесните, плътно прилепнали обувки почти винаги предизвикват проблеми – особено ако са нови и се носят за по-продължителен период от време. Много хора правят грешката да пукат новопоявилите се пришки, веднага след като се събуят.

Защо това е погрешно? Защото може да доведе до инфекция. Когато свалите обувките си и видите, че петата е възпалена и има пришка, следвайте тези стъпки:

 • Напълнете леген или вана със солена вода: добавете 5 супени лъжици сол към 5 л. гореща вода.
 • Докато водата е все още топла, потопете краката. Може да ви боли в началото, но след няколко минути ще усетите облекчение.
 • Отпуснете се в продължение на 15-20 минути.
 • Внимателно подсушете краката и огледайте пришките отново. Ако са големи и е трудно да сложите обувки, би било по-добре да отцедите течността. Направете го с игла, която е стерилизирана със спирт/ алкохол. Все пак, съветът ни е да не ги пукате; те зарастват по-добре и така е по-вероятно да не се заразят.

2. Облекчение с алое вера

алое вера и пришки

Алое вера е страхотно средство за лечение на безброй ежедневни проблеми. Ако имате пришки по краката си, тогава, без съмнение, алое вера е най-добрият ви приятел.

 • Успокоява болката и боцкането.
 • Лекува рани.
 • Пришките изсъхват по-бързо и са по-малко болезнени на следващия ден.

За да се възползвате от ползите от това лечение, се нуждаете само от 20 гр. гел от алое вера (прозрачен гел от средната част на растението). Нанесете върху пришката или ожулванията, като покриете добре мястото с превръзка и оставите така през нощта.

3. Содата за хляб винаги помага за пришки

сода за хляб срещу пришки

Искате ли да знаете как да излекувате пришки? Следвайте тези прости съвети:

 • Внимателно измийте краката си в леген или вана с гореща вода, след което прибавете 5 стръка пресен розмарин – отлично противовъзпалително средство, което помага за премахване на всякакви замърсявания или бактерии върху пришките.
 • Подсушете краката си.
 • Вземете 200 мл. вода и добавете 20 гр. сода за хляб и 40 мл. водороден пероксид. Разбъркайте добре.
 • Обилно нанесете разтвора върху засегнатите райони с памучен тампон, докато изразходите всичката сода за хляб и разтвор на водороден пероксид.
 • Ако направите това 2 пъти, на следващия ден пришките ще бъдат зараснали и ожулванията няма да са толкова забележими.

4. Просто лечебно средство с чесън

чесън помага при пришки

Единственото, от което се нуждаете за това лечение, са 3 скилидки чесън и 100 гр. мащерка. Искате ли да знаете как да облекчите болката от пришки и ожулвания по краката? Запишете си тази рецепта:

 • Загрейте 5 л. вода и добавете 100 гр. мащерка. Това лечебно растение е чудесно за дезинфекция, намалява възпалението и се използва за отстраняването на всякакви замърсявания от пришки или ожулвания.
 • Потопете краката в топлата вода и се отпуснете в продължение на поне 20 минути, след което ги подсушете внимателно.
 • Огледайте пришките и не забравяйте, че ако не са толкова големи, най-добре е да не ги пукате, за да ги предпазите от инфекция.
 • Поставете 3 скилидки чесън в хаванче и след като ги смачкате добре, ги накиснете в 2 превръзки.
 • Нанесете този лек в мястото с пришки или ожулвания. Вече знаете, че чесънът е удивителен естествен антибиотик, който може да излекува всяка рана или ожулване.
 • Оставете да подейства в продължение на 15 минути, след което отстранете превръзката. Не е необходимо да изплаквате. Оставете чесъна да си свърши работата.

За лечението на пришки и ожулвания изберете лечението, което ви допада най-много. Важно е най-напред да измиете краката си, след това да приложите лекарството, което сте избрали, независимо дали е алое вера, сода за хляб или чесън. Това са прости средства за защита, но ще откриете, че са наистина полезни.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.