5 начина за лечение на пришките

Когато кожата ви, в която и да е част на тялото е подложена на триене, се появяват пришки. В днешната статия ще ви разкажем как да излекувате бързо тези неприятни наранявания.
5 начина за лечение на пришките
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли как да се справяте с пришките?

Пришките са малки, болезнени наранявания причинени от постоянното триене на кожата. Обикновено се появяват в областта на петите и глезените, но не рядко можете да ги откриете и по други части на тялото.

Реално всяка една част на тялото покрита с кожа, изложена на триене е предразположена към появата на тези малки ранички. Дори прекаленото почесване понякога води до възникване на болезнени пришки.

Казано с други думи пришката е болезнено разкъсване на тъканта, получено при търкане. Най-често се появяват по ходилата заради избора на неподходящи обувки.

Консумацията на прекалено гореща или студена храна може да предизвика появата на малки ранички по венците или във вътрешността на устата. Понякога ухапванията от насекоми се превръщат в пришки, ако ги почесвате често и не се грижите за раничките. Изгарянията също могат да предизвикат появата на пришки.

Днес искаме да споделим с вас пет начина за справяне с пришките като ги излекувате бързо и ефикасно.

Бързи и ефикасни начини за справяне с пришките

Пет ценни съвета

1. Оставете пришките да дишат
съвети за справяне с пришките

Ако не искате пришките ви да се влошат с времето (сигурни сме, че е така), следвайте този съвет: оставете ги да дишат.

Това практично решение ще ви донесе мигновено облекчение.

Спазването на това златно правило за справяне с пришките ще спомогне постепенното зарастване и на най-упоритите ранички. Колкото по-дълго оставяте пришките на въздух, толкова по-бързо ще зараснат.

Ако е необходимо носете превръзка докато вървите. Ако използвате бинт трябва да се уверите, че не сте го стегнали много. Нека централната част на бинта да е леко повдигната, за да може въздухът лесно да прониква до раната.

2. Използвайте подходящ мехлем

Колкото и очевидно да изглежда това, употребата на подходящ мехлем значително подобрява състоянието на пришките и предотвратява влошаването им. Кремовете за локална употреба ускоряват зарастването на пришките и спомагат избягването на много от неприятните последици – ако разбира се използвате подходящия крем.

След като почистите пришката от замърсяванията е добре да нанесете антибактериален мехлем. Гел-кремовете са подходяща опция, тъй като имат и освежаващ ефект.

3. Винаги подсушавайте пришките
научете как да лекувате пришките

Единственият начин за лечение на пришките причиняващи силна болка и дискомфорт (ако е пълна с течност) е като я спукате. За да избегнете появата на инфекция докато я пукате трябва да:

 • Измиете пришката с вода и антисептичен сапун.
 • Внимателно пукнете пришката по ръба с помощта на игла за шиене, която предварително сте дезинфектирали със спирт и изчакайте течността да изтече.
 • Не махайте горния слой кожа, тъй като тя предпазва пришката от инфектиране.
 • Запомнете, че трябва да поддържате нараненото място сухо.

4. Алое за лечение на пришки

И отново – растението с безброй полезни качества. Пришките могат наистина да се превърнат в проблем за спортистите и хората изложени на екстремни фактори като слънце и дъжд или заради носенето на неподходящи обувки или оборудване.

Ето и решението в този случай:

 • Срежете един лист алое вера, вертикално и хоризонтално.
 • Нанесете гела върху засегнатото място и веднага ще усетите подобрение.

5. Царевично брашно
Царевичното брашно помага за лечението на пришките

Този продукт е много популярен в страните от Латинска Америка, тъй като много храни съдържат този вид брашно. Едно необичайно, но ефикасно приложение на царевичното брашно е за лечението на пришки.

Тази рецепта ще ви помогне да се справите с неприятните пришки.

Съставки

Начин на приготвяне и употреба

 • Смесете царевичното брашно и меда и ги разбъркайте докато получите хомогенна смес.
 • Нанесете я върху пришката. Ще ви помогне да избегнете появата на евентуална инфекция.

Ако не можете да се справите с пришките и след като приложите тези съвети е добре да посетите лекар, който да прецени състоянието на кожата ви и да ви предпише подходящо лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Moliné, J. y S. M. (1999). Primeros auxilios : quemaduras. NTP 524: Primeros Auxilios: Quemaduras.
 • Santos Heredero, F. X., Rodríguez Arias, C. A., Barberán López, J., Martín Antona, E., Pérez del Caz, M. D., Torres García, A., … Viadé Juliá, J. (2014). Heridas y Cicatrización. Revista de La Sociedad Española de Heridas.
 • Ruiz, E. F. (2013). Antisépticos y desinfectantes. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. https://doi.org/10.1007/s00299-010-0857-1.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.