7 съвета за справяне с болката в петите

23.11.2018
Прочетете страхотните ни съвети за справяне с болката в петите и ходете по-дълго време, без да се оплаквате.

Много жени обичат да носят обувки на високи токчета. Но има и много други, които не носят, въпреки че биха искали, тъй като се оплакват от болка в петите. В тази статия искаме да споделим с вас 7 съвета за справяне с болката в петите.

Ходилата ни не са с анатомична форма подходяща за носенето на обувки на висок ток, затова то често е съпроводено от оплаквания като болка, пришки, подуване и белези. Спазвайки съветите ни можете да се справите или да контролирате тези проблеми и да се наслаждавате на носенето на обувки с висок ток! Не пропускайте следващите редове!

7 съвета за справяне с болката в петите

В следващите редове бихме искали да ви представим няколко съвета за справяне или намаляване на проблемите, които често съпътстват носенето на обувки на високи токчета. Внимание!

1.Избирайте внимателно обувките си на висок ток

Първо трябва да си купувате обувки във вашия размер. Носенето на по-големи или по-малки обувки може да нарани ходилата ви. Това е нещо очевидно, но понякога го забравяме, а точният размер е нещо изключително важно, за да може да ходите уверено и да се чувствате комфортно в този тип обувки.

Затова пробвайте и двете обувки, повървете с тях и се уверете, че токчето на обувката се намира в средата на петата ви. Уверявайки се в това ще знаете, че теглото на тялото ви е разпределено равномерно и така ще се предпазите от евентуални травми.

Ако не сте свикнали да носите обувки на висок ток или обикновено те нараняват краката ви, не трябва да си купувате обувки с ток над 5 сантиметра. Освен това се спрете на моделите с възможно най-широк ток. Имайки в предвид тези две неща докато си купувате обувки ще можете след това да ги носите по-дълго и безпроблемно.

Прочетете и: Лечебни средства за болката в стъпала

Носенето на високи токчета често води до болка в петите.2.Спрей за разширяване на обувки

Някои обувки са с много тясна предна част. Така пръстите ви оттичат и това би се превърнало в проблем вечер, след като свалите обувките. Затова ви препоръчваме следното:

Начин на действие:

 • Напръскайте обувките от вътрешната страна.
 • Обуйте си обувките.
 • Опитайте се да повървите с обувките 20 минути.
 • След 24 часа отново повторете процедурата.
 • Ако е необходимо повтаряйте това докато обувките ви станат по-удобни. 

3.Използвайте стелки

Стелките са малки, меки подложки, които можете да поставите в определени части на обувките, за да контролирате и избегнете появата на болка. Те са изключително практични. Можете да ги поставите в обувките си за минута. Добре е да носите един чифт стелки в чантата си, които биха ви спасили в „спешни“ ситуации. Ето и два съвета:

 • За предната част на стъпалото: Нормално е ходилата да ви болят в тази част, защото там се прегъват и именно тя поема най-голямото натоварване.
 • За петите: Друга болезнена част са именно петите, тъй като те понасят напрежението от високите токчета.

4.Лепенки против плъзгане на петите

Тези лепенки против плъзгане се поставят на петите. Те предотвратяват плъзгането на ходилото в обувката, все едно че носите чорапи. Те са много полезни в случаите, когато обувките ви убиват на определени места, тъй като облекчават болката и ви позволяват да продължите на носите високите си токчета.

5.Превържете пръстите на краката си

Това е много лесен и ефикасен трик. С помощта на бинт превържете заедно третия и четвъртия пръст на всяко ходило. Това действие е много ефикасно, тъй като деактивира нерва отговорен за изпращането на сигналите за болка.

Препоръчваме ви да прочетете и: 10 интересни начина за почистване на обувките

6.Сложете обувките си във фризера

Този съвет е много полезен, ако обувките ви стягат. Замразяването им постепенно увеличава големината им и ги разширява. Освен това студът подобрява кръвообращението и намалява болката.

Начин на действие:

 • Напълнете две найлонови торбички с вода. 
 • Поставете по една във всяка обувка.
 • Сложете обувките във фризера.
 • Оставете ги там няколко часа.
 • След това извадете торбичките и обуйте обувките. 

обувки на висок ток и болка в петите7.Носете си резервен чифт обувки

Винаги е добре да носите със себе си допълнителен чифт обувки, за да можете да ги обуете в „спешни“ случаи, защото образуването на големи рани по ходилата би удължило и времето за лечението им.

С нашите съвети можете да се насладите на носенето на обувки с високи токчета през целия ден или нощ. Пробвайте този съвет, от който имате най-голяма нужда. Споделете с нас кои съвети опитахте и как проработиха те при вас!