4 "не", които не ви правят лоша майка

Ако установите, че казвате все по-често "не" от обичайното, това не означава, че сте лоша майка.
4 "не", които не ви правят лоша майка

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Когато отглеждаме деца, е нереалистично да се опитваме да бъдем перфектните родители. Полагаме, обаче, ежедневни усилия, за да не се упрекваме вътрешно, че сме лоша майка или лош баща.

Как да бъдете добра майка? Опитвате се всеки ден да направите най-хубавото за децата: осигурявате им храна, отзовавате се на потребностите им, играете с тях, учите ги да вървят и да четат, преследвате мечтите им и ги прегръщате силно, когато имат кошмари или са изплашени. Сигурни ли сте, че всичко това ви прави добра майка?

Всъщност целта е доста по-лесна за изпълнение: трябва да сте край детето във всяка една фаза от живота му. То се нуждае от подкрепа, с цел окуражаване на независимостта, да му помогнем да бъде щастливо.

Разбира се, че не можете да дадете на детето всичко, което пожелае по всяко време. Налага се да казвате “не”, да поставяте граници и да правите неща, които детето няма да хареса. Това не означава, че сте лоша майка.

1. Не обръщайте внимание на детето, когато е гневно

Идва момент, когато детето започва да изисква от вас. Желае да играе с телефона ви, да получи повече десерт след вечеря, да разполага със същата играчка като тази на своя приятел… Вие сте му отказали. Този е моментът, в който децата изпадат в гневен избликПонякога той включва крясъци и удари. Вие няма да бъдете лоша майка, ако решите да игнорирате поведението му. Това е най-доброто решение, което можете да вземете. Ако обръщате внимание на неговите действия, вие го окуражавате. Позволявате му да вярва, че ще получи всичко, стига да се разкрещи.

Не се съобразявайте с изблиците на  гняв :  така децата се учат да изнудват своите родители. Не бива да го позволявате.

2. Не помагайте на детето в изпълнението на елементарни задачи

Отказът ви да помогнете с домашните не ви прави лоша майка

Ако детето не се научи само да изпълнява лесни задачи, да удовлетворява само ежедневните си потребности, в по-зряла възраст ще бъде недостатъчно независимо и неспособно да се грижи за себе си. Това е опасност, която е важно да избегнете от самото начало.

Отказът ви да завържете обувките му или да помогнете с написването на домашните задания, не ви прави лоша майка. Тази постъпка окуражава детето да бъде по-отговорно.  То може да се почувства разстроено, да ви казва, че не може да се справи само, че е прекалено трудно, че не знае как… Всичко ще се нареди, независимо дали детето ще успее да оправи леглото си днес или ще направи грешка в някоя задача. На следващия ден  ще се постарае да се справи по-добре. То ще се научи как се случват нещата и ще се почувства добре, защото е способно  да се справи без чужда помощ.

3. Не сте лоша майка, ако казвате “не”

Детските психолози твърдят, че критичната възраст, когато детето започва само да взема решения и да предизвиква своите родители, е около 8-ата година. Тогава започва да разбира основни понятия като  справедливост , морал и уважение. Важно е да положите максимални усилия да го възпитате. То се нуждае от вашата любов, подкрепа и ежедневни напътствия.

Ако установите, че казвате все по-често “не” от обичайното, това не означава, че сте лоша майка. Вие поставяте граници, учите детето какво може и какво – не, какво се очаква от него в различни ситуации.

Преценили сте, че детето няма да играе на компютъра преди да напише домашните задачи. Правилото трябва да е в сила и за следващия ден. Ако въведените правила не са постоянни ( позволеното днес е забранено утре), вашето дете няма да знае какво да очаква. Не се бойте да казвате “не”, когато е необходимо, но винаги се опитвайте да обясните основанията си на език, който детето е способно да разбере. Ето няколко примера:

“Не можеш да излезеш да играеш навън, докато не приключиш със задачите”, “Твърде малък си, за да стоиш навън вечерно време”, “Не може да ядеш десерт, когато не се чувстваш достатъчно добре, за да изядеш вечерята си”.

4. Това, че не сте до детето във всеки един момент, не ви прави лоша майка

Това,че не сте до детето винаги, не ви прави лоша майка

Един от най-големите страхове на всяка майка! Искате да прекарате всеки момент в компанията на детето, но трябва да работите, да спазвате графици, които не ви позволяват да вземете детето и да го изведете на обяд всеки ден. Не се притеснявайте. Това, че не сте постоянно край него, не ви прави лоша майка. Важно е времето, което прекарвате заедно – дали е качествено, дали е изпълнено с  любов  и грижи.

Когато сте у дома с детето, превърнете го в свой абсолютен приоритет. Изслушайте всичко, което иска да каже, чуйте тревогите му и т.н. Превърнете всяка секунда с него в добре използвано време.

Децата трябва да пораснат, за да разберат, че всеки човек е натоварен с отговорност – вие работите, а те ходят на училище. Не е лесно да бъдете 24 часа заедно ежедневно, но и не е необходимо. Те трябва да се научат да се справят сами, знаейки във всеки един момент, че могат да се обърнат към вас за помощ. Приемете ги с широки обятия.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • JARAMILLO, JORGE MARIO. (2012). La independencia y la interdependencia como valores orientadores de la socialización en la temprana infancia. Avances en Psicología Latinoamericana30(2), 287-303. 2018, de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-47242012000200006&lng=e&tlng=e.
  • Ramírez, MA. PADRES Y DESARROLLO DE LOS HIJOS: PRACTICAS DE CRIANZA. Estudios Pedagógicos [Internet]. 2005;XXXI(2):167-177. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=173519073011
  • Raznoszczyk de Schejtman, Clara, Duhalde, Constanza, Silver, Rosa, Vernengo, Pía, & Huerin, Vanina. (2013). Juego, simbolización y regulación afectiva en niños preescolares. Anuario de investigaciones20(2), 269-276. Recuperado en 02 de diciembre de 2018, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-16862013000200033&lng=es&tlng=es.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.