Неща, които не знаете за сълзите и плача

Човешките сълзи са единствените, които са предизвикани от емоции.
Неща, които не знаете за сълзите и плача

Последна актуализация: 03 декември, 2018

В тази статия искаме да споделим някои от любопитните факти за плача и сълзите.

Плачът е физиологичен процес при всички живи същества. Различно е само при хората, които се просълзяват – ние сме единствените, които плачат, за да демонстрират различни емоции.

Ползите от плача за здравето

В продължение на години сълзите са считани за признак на слабост и дори манипулация.

В действителност, когато сте тъжни, можете да го изразите със сълзи. Това се случва, защото тялото освобождава различни химикали . Тези вещества действат като естествен успокояващ агент. С други думи, те намаляват количеството на стрес, който изпитвате. 

Когато плачете, тялото ви изпада в състояние на покой. Това е така, защото организмът отделя окситоцин след плача. Този химикал действа като природен анестетик. 

Въпреки че може да не се случва често, плачът е важен. Той предпазва лигавиците на очите от дехидратация. Това им помага да се поддържат в перфектно състояние.

Друг важен елемент е способността му да се бори с настинката. Сълзите могат да убиват някои бактерии. Това е благодарение на течност, наречена Lysozime D.

За да обобщим, плачът е добро упражнение. Той помага да поддържате здравето си, а организмът ви да функционира правилно.

Сълзите от радост и тъга еднакви ли са?

Сълзите от радост

Истината е, че учените разделят сълзите в три катергории:

Базови сълзи

Това са сълзите, които пазят роговицата постоянно влажна. Те смазват очите. Също така ги поддържат чисти.

При нормални обстоятелства човек отделя една пета от чаена лъжичка (1.1 грама) сълзи на ден. С времето това количество се увеличава или намалява.

Рефлективни сълзи

Те са резултат на някакво дразнене. Причиняват се от чужди тела или наличието на дразнещи вещества.

Всичко може да причини този вид сълзи. Най-честите причини са лук, сълзотворен газ, изпарения от боя, както и разяждащи химикали.

Целта на тези сълзи е да изчисти чуждите тела от окото.

Емоционални сълзи

Това са сълзите, които се базират на чувства. Чувството може да бъде всякакво: щастие, тъга, гняв, ярост и т.н.

За плача след секс

На много хора им се плаче, след като стигнат до оргазъм. Няма консенсус в научното общество относно обяснението на това явление. Но някои хора вярват, че плаченето след секс е директно свързано с хормоналните колебания, които причинява сексът. 

Други са склонни да твърдят, че е психологическа реакция. Казват, че това може да бъде по много причини, като например:

  • Усещането за достигане до оргазъм.
  • Вина, когато изневерявате на някого.
  • Тъга, причинена от неуспешна връзка.

Ако винаги реагирате така, може би трябва да анализирате връзката си и да помислите дали ви прави щастливи.

Ако плачете, защото сте доволни, тогава всичко е наред. Но, ако го правите, защото не сте щастливи, трябва да отделите малко време, за да помислите за връзката си и  дали си струва да останете с този човек.

Мъжете не плачат толкова, колкото жените

Плач

Историите, които казват, че жените плачат повече от мъжете, са известни от векове. Това включва и някои шеги в тази насока. Има дори проучвания, които показват, че жените плачат четири пъти повече от мъжете .

Това се дължи на хормона пролактин. Този хормон може да накара човек да плаче. Той е наличен предимно в кръвта и сълзите на жените.

От друга страна, слъзните канали на жените имат различна структура от тези на мъжете. Това е причината жените да плачат по-лесно.

Животните също плачат

Животните също имат способността да плачат. Обикновено това се забелязва поради звуците, които издават. Може да се забележи и по израженията на лицето или поведението им.

Израженията на чувствата на животните варират от вид на вид. Причината се крие в различното развитие на лимбичната система при всеки вид.

При някои бозайници и хората това е свързано с наградния център в мозъка. Хората обаче отделят сълзи заради емоции.

С други думи, невъзможно е животните да отделят сълзи с дълбоко емоционално значение . Те са само резултат на функционална необходимост.

Сълзите и интересните им свойства

Сълзи

Има различни “емоционални” причини: за облекчаване на стрес, за показване на емпатия и състрадание, когато изпитваме болка, когато търсим внимание и дори, за да покажем щастие.

Сълзите имат същата физиологична реакция. Няма значение дали учените ги класифицират като причинени от дразнене или не.

Това, което знаем със сигурност е, че сълзите изпълняват важна функция и предпазват очите. 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.