Брад Пит страда от прозопагнозия: какво е това заболяване?

От 2013 г. насам Брад Пит признава, че изпитва сериозни трудности при разпознаването на лицата на хората. Страда ли от прозопагнозия? Как успява да се справя толкова години с този проблем? Научете отговорите тук.
Брад Пит страда от прозопагнозия: какво е това заболяване?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Изявленията на Брад Пит за болестта прозопагнозия, от която страда, оставиха мнозина изумени. Това не е често срещано заболяване и определено е по-малко известно от емблематичната фигура на 58-годишния американски актьор.

Въпреки че той вече направи изявления в същия дух преди време, като обяви, че страда от последиците от този проблем, той го повтори през последните дни и това предизвика любопитство в обществото. Наистина ли не може да разпознава лицата на хората? Как успява да поддържа кариерата си с това заболяване?

Ще разгледаме какво е прозопагнозия и как може да се лекува.

Прозопагнозия или слепота на лицето

Прозопагнозията на Брад Пит и тази на много други е известна и с по-разговорното име „слепота на лицето“. Самото име обяснява част от клиничната картина.

Хората с това състояние се оказват неспособни да разпознават лицата на другите, дори ако са имали относително близък контакт. Следователно те не могат да свържат лицето с човека, когото са срещнали. Може да са в състояние да го направят след разговор, но не веднага.

Обичайно е засегнатото лице да иска информация от събеседника, с когото води диалог, за да получи данни, които ще му позволят да определи кой е той или тя. Ето нещо, което актьорът призна:

Много хора ме мразят, защото смятат, че не ги уважавам. Мислят ме за самонадеян, груб и егоцентричен. И става по-лошо, когато им кажа да ми опишат времето, когато сме се срещнали, така че те се обиждат още повече. – Брад Пит в интервю

Някои статистически оценки предполагат, че около 2% от общото население има прозопагнозия. Стойността се увеличава сред тези групи хора, които са имали инсулт, например, тъй като те могат да страдат от разстройството известно време.

Мозъчно-съдова прозопагнозия.
Инсултите могат да оставят няколко неврологични последствия. Сред тях е лицевата слепота.

Какви са причините за прозопагнозия?

Изследванията поставят анатомичното местоположение на проблема в мозъчна област, наречена дясна веретенообразна извивка. Има гънка от тъкан на централната нервна система, която е пряко свързана с паметта, възприятието и разпознаването на лица.

Някои хора се раждат с прозопагнозия. Смята се, че има някакво генетично наследство, което го обяснява. Все още обаче не е ясно.

От друга страна, повечето от засегнатите развиват разстройството през живота си поради следните причини:

  • Мозъчно-съдов инцидент (CVA): Ако има прекъсване на кръвния поток в гореспоменатата област, невроните могат да бъдат увредени и да се появи тази слепота на лицето като продължение.
  • Мозъчно нараняване: Политравма, която засяга този регион, тумор, който расте и притиска фузиформения гирус, или дори маневра при операция на централната нервна система, всичко това може да причини прозопагнозия.
  • Невродегенеративни заболявания: Ако невроните, отговорни за възприемането и идентифицирането на лицата, се изродят, както се случва с болестта на Алцхаймер, например, лицевата слепота може да стане по-скоро симптом на клиничната картина.

Също така си струва да се спомене, че при децата с аутизъм състоянието се наблюдава с по-висока честота от другите бебета. Въпреки това специалистите смятат, че тяхната прозопагнозия се дължи на прекъсване на връзката с реалността, а не на увреждане на мозъка.

Как се диагностицира прозопагнозията?

Забравянето на нечие лице от време на време не е достатъчно, за да се диагностицира състоянието.

Диагнозата прозопагнозия трябва да бъде поставена от невролог, но Брад Пит не е потвърдил, че е посещавал специалист. Според изявленията си актьорът е убеден, че това е клиничната му картина заради симптомите.

Въпреки че има тестове, които лекарите могат да извършат на предполагаеми пациенти, те не са 100% потвърждаващи. Сред тези валидирани тестове за насочване на професионалистите най-известните се наричат „Тест за разпознаване на лице на Бентън“. И „Тест за памет за разпознаване на лице на Уорингтън“.

Някои онлайн тестове се предлагат като ръководство за хора, които може да страдат от заболяването. Но истината е, че те не се подкрепят от науката. Винаги е най-добре да имате невролог с опит в тази област, който да оцени случая и да определи дали има прозопагнозия или дори някаква степен на амнезия.

Има ли лечение прозопагнозията на Брад Пит?

Няма лек за това разстройство. Досега не са открити подходи, които могат да обърнат проблема за пациентите, които страдат от него.

Предлагат се стратегии и алтернативи за подобряване на способността им да разпознават другите въз основа на идентифицирането на характеристики, различни от лицето. Например техните начини на движение, жестове и контекстът, който събеседникът може да даде чрез разговор, са начини да им помогнат да ги идентифицират.

Както Брад Пит изясни по отношение на своята прозопагнозия, човек трябва да е готов другите да тълкуват факта като липса на уважение. Ето защо болестта се кръстосва с разстройства на настроението.

Хората с това разстройство често изпитват депресия и социална тревожност. Невъзможността за разпознаване на лица се отразява на отношенията им с другите и затруднява воденето на относително нормален живот сред приятели и колеги.

Въпреки че се провеждат изследвания за по-добро познаване на разстройството и намиране на основни решения, все още не се знае много за това как протича и прогресира това заболяване. В този смисъл малко са и невролозите, които са специализирани в тази специфична патология.

Въпреки че е известно анатомичното място, където се намира разпознаването на лица, учените все още не знаят защо тази способност може да бъде загубена.

Диагнозата винаги трябва да бъде валидирана от професионалист

Изявленията на Брад Пит за неговата прозопагнозия се основават на това, което той чувства. Актьорът подозира, че има този проблем, но не е получил неврологична диагноза.

Важно е да се подчертае, че има голяма разлика между случайното забравяне на лица и слепотата на лицето. Затова винаги трябва неврологът да диагностицира състоянието.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kennerknecht, Ingo, et al. “First report of prevalence of non‐syndromic hereditary prosopagnosia (HPA).” American Journal of Medical Genetics Part A 140.15 (2006): 1617-1622.
  • Grüter, Thomas, Martina Grüter, and Claus‐Christian Carbon. “Neural and genetic foundations of face recognition and prosopagnosia.” Journal of neuropsychology 2.1 (2008): 79-97.
  • Minio-Paluello, Ilaria, et al. “Face individual identity recognition: a potential endophenotype in autism.” Molecular Autism 11.1 (2020): 1-16.
  • Duchaine, Bradley C., and Andrea Weidenfeld. “An evaluation of two commonly used tests of unfamiliar face recognition.” Neuropsychologia 41.6 (2003): 713-720.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.