7 невероятни ползи от семената чиа

Борят се с целулита и регулират чревната флора! Като ги консумирате ще се чувствате сити, затова и помагат да отслабнете
7 невероятни ползи от семената чиа

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Никой не може да отрече факта, че семената чиа са популярни. Освен това, което може да чуете от знаменитости и хора, които се грижат за здравето си, трябва да знаете, че има много здравословни ползи от семената чиа.

В днешната статия искаме да ви разкажем какво представляват и защо трябва да започнете да ги добавяте към ежедневната диета.

Ползи от семената чиа: истинско чудо и толкова вкусни

буркан с чиа

Думата “чиа” е с произход от маите и означава “сила”. В продължение на хиляди години това семе се е използвало в Централна Америка като основна храна. Това е така, защото семената чиа са пълни с витамини, омега-3 мастни киселини и минерали.

Въпреки, че те първоначално са били част от диетата на маите и ацтеките, сега те са широко известни в целия свят, а спортистите, повече от всеки друг, са склонни да ги предпочитат.

Освен че са хранителни, добрата новина е, че не променят вкуса на храната – може да ги комбинирате както със сладки, така и със солени неща!

Типичните рецепти за закуска, десерт или вечеря могат да включват тези малки семена без глутен, които ще добавят невероятно количество фибри и антиоксиданти.

Ето някои интересни факти за тази супер зърнена храна според Американското дружество по хранене:

  • Те съдържат 5 пъти повече калций от млякото (това е идеално за тези, които имат непоносимост към лактоза или вегани).
  • Те имат 3 пъти повече антиоксиданти от боровинките.
  • Те са 3 пъти по-богати на желязо от спанака (идеално за тези, които страдат от анемия).
  • Те съдържат повече протеини, отколкото зеленчуците.
  • Те съдържат 2 пъти повече фибри от овесените ядки (препоръчва се за хора със запек).
  • Те осигуряват 2 пъти повече калий от бананите (който помага за предотвратяване на спазмите).

Многото ползи от семената чиа

Вече сме ви разказвали за много от характеристиките на това чудодейно семе, но те не са единствените хранителни качества, от които можете да се възползвате.

Нека да разгледаме още:

Намаляване на апетита

семена с чиа в купичка

Ако се окажете в следобедните часове с неконтролируемо желание да ядете нещо сладко или солено, опитайте да хапнете лъжица от тези семена.

  • Те осигуряват невероятно чувство за ситост и също така са лесни за усвояване.
  • Препоръчваме да консумирате семената чиа със закуската, за да поддържате стомаха си щастлив няколко часа.
  • Може да ги смесвате с кисело или прясно мляко или дори портокалов сок.

Хидратация

Вие сте от хората, които обикновено не пият много течности през деня? Може би това е, защото забравяте или не обичате да пиете много вода.

В този случай яжте семената чиа, защото те помагат на тялото да остане хидратирано.

Също така са перфектни преди упражнения или много интензивен ден.

Намаляване на болките в ставите

Омега-3 мастните киселини в семената чиа са противовъзпалителни, което е идеално, ако ставите ви болят.

Воините ацтеки са използвали тази зърнена култура за лечение на наранявания на коляното например.

Ако имате артрит или остеоартрит, предлагаме да добавите семената към закуската.

Защита от токсини

лъжица, пълна с чиа

Животът в градовете може да предизвика много здравословни проблеми. В допълнение към стреса, замърсяването е фактор, за който не можете да забравите. Ако добавите това към тютюневия дим и UVA лъчите, последствията могат да бъдат много вредни.

Семената чиа са в състояние да ви предпазят от тези токсини.

Как? Те подобряват здравето на кожата и създават защитен слой срещу вредните лъчи на слънцето, докато укрепват белите дробове.

Те ще ви заредят с много енергия

Усещате ли се много уморени напоследък, без да имате силна или трудна концентрация?

Ако е така, време е да започнете да добавяте тези семена към диета. Те ще ви помогнат да станете по-активни, като започнете с ранните часове на сутринта.

В допълнение към това, те могат да ви дадат дозата енергия, която ви липсва, защото съдържат повече протеини и калий, отколкото повечето плодове и зеленчуци. Те са идеални в понеделник!

Увеличават мускулната маса

загребани с лъжица семена чиа

Друго предимство на консумирането на семена от чиа е свързано с енергията.

Когато работите и искате да натрупате повече мускули, понякога може да прибягвате до химически добавки, които не са полезни за здравето или имат отрицателни странични ефекти.

Един отличен естествен заместител е чиа, защото помага за регенериране на тъканите и увеличаване на мускулната маса. Добавете тези семена към смутитата и соковете преди или след като отидете във фитнеса.

Те помагат да отслабнете

Една от основните ползи от семената чиа е, че помагат да отслабнете. Това е благодарение на фибрите, които съдържат, и способността им да контролират апетита.

Когато влязат в контакт с вода, тези семена се разширяват до 10 пъти повече от първоначалния си размер. Не се притеснявайте – това не е лошо нещо. Няма да усещате глад дълги часове!

Още предимства на семена от чиа

купичка със семена от чиа върху покривка с надпис чиа

Ако това не е достатъчно, има още ползи от семената чиа, които искаме да споделим:

  • Те премахват течностите и токсините (помагат да се предотврати клетъчното окисление).
  • Те регулират чревната флора.
  • Те намаляват безпокойството (помагат ви да се отпуснете).
  • Те се борят с целулита.
  • Те ускоряват метаболизма и изгарят мазнините.

За да извлечете всички ползи от семената чиа, препоръчваме ви преди да ги консумирате, да ги накиснете във вода. 1 супена лъжица семена на чаша вода е достатъчна.

Тогава просто ги добавете към всяка храна или напитка, и консумирайте с удоволствие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aguilar-Toalá, J. E. & Liceaga, A. M. (2020). Identification of chia seed (Salvia hispanica L.) peptides with enzyme inhibition activity towards skin-aging enzymes. Amino Acids, 52(8), 1149–1159. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-020-02879-4
  • Aljumayi, H., Aljumayi, A., Algarni, E., Algheshairy, R. M., Alharbi, H. F., Azhar, W., Bushnaq, T. & Qadhi, A. (2022). The Effect of Chia Seed Extracts against Complete Freund’s Adjuvant-Induced Rheumatoid Arthritis in Rats. Journal of Food Quality, 2022, 3507674. https://www.hindawi.com/journals/jfq/2022/3507674/
  • Ashish, Mazumder, A. & Sanjita, D. (2023). Evaluation of Potentiality of Salvia hispanica in the Management of Irritable Bowel Syndrome in Wistar Albino Rats. Indian Journal of Pharmaceutical Education & Research, 57, 353-359. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=00195464&AN=164074948&h=XivEWBpBUPklj4HXrTg9A%2fuj5Xiyj0sYf8o9TygQ%2bPhmR%2bK9xM3J%2b8vqtWQe5aWAqAsv%2fudZpa%2fbcSFTz3ssFg%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d00195464%26AN%3d164074948
  • Dickens, B., Sassanpour, M. & Bischoff, E. L. (2023). The Effect of Chia Seeds on High-Density Lipoprotein (HDL) Cholesterol. Cureus, 15(6), e40360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37456479/
  • Harvard T. H. Chan School of Public Health (s.f.). Chia seeds. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
  • Imran, M., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Aslam Gondal, T., Saeed, F., Imran, A., Shahbaz, M., Tsouh Fokou, P. V., Umair Arshad, M., Khan, H., Guerreiro, S. G., Martins, N. & Estevinho, L. M. (2019). Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential. Molecules, 24(12), 2277. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/12/2277
  • Jerez, S., Medina, A., Alarcón, G., Sierra, L. & Medina, M. (2021). Chia Seed Oil Intake: Is It Beneficial for Preventing Cardiovascular Risk Factors? Biology and Life Science Forum 8(1), 7. https://www.mdpi.com/2673-9976/8/1/7
  • Lestari, Y. N., Farida, E., Amin, N., Afridah, W., Fitriyah, F. K., Sunanto, S. (2021). Chia Seeds (Salvia hispanica L.): Can They Be Used as Ingredients in Making Sports Energy Gel? Gels, 7(4), 267. https://www.mdpi.com/2310-2861/7/4/267
  • Montes Chañi, E. M., Pacheco, S. O. S., Martínez, G. A., Freitas, M. R., Ivona, J. G., Ivona, J. A., Craig, W. J., & Pacheco, F. J. (2018). Long-Term Dietary Intake of Chia Seed Is Associated with Increased Bone Mineral Content and Improved Hepatic and Intestinal Morphology in Sprague-Dawley Rats. Nutrients, 10(7), 922. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073254/
  • Mutar, H. A. & Alsadooni, J. F. K. (2019). Antioxidant and anti-cancer activity of Chia seed extract in breast cancer cell line. Annals of Tropical Medicine and Public Health, 22(08), 173-181. https://hero.epa.gov/hero/index.cfm/reference/details/reference_id/8114084
  • Kulczyński, B., Kobus-Cisowska, J., Taczanowski, M., Kmiecik, D., Gramza-Michałowska, A. (2019) The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients. 11(6):1242.
    https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1242
  • Ramachandran, S., Nikitha, J., Gopi, C., Amala, M., & Dhanaraju, M. D. (2020). Effect of Prunus dulcis and Salvia hispenica in the management of polycystic ovary syndrome in Wistar rats. Journal of Taibah University Medical Sciences, 15(2), 122–128. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658361220300299
  • Turck, D., Castenmiller, J., De Henauw, S., Ildico Hirsch‐Ernst, K., Kearney, J., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Pelaez, C., Pentieva, K., Siani, A., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Cubadda, F., Engel, K. H., Frenzel, T., Heinonen, M., … Knutsen, H. K., (2019). Safety of chia seeds (Salvia hispanica L.) as a novel food for extended uses pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal, 17(4), e05657. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5657
  • Vuksan, V., Jenkins, A. L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A. L., Bazinet, R. P., Au-Yeung, F., Zurbau, A., Ho, H. V., Duvnjak, L., Sievenpiper, J. L., Josse, R. G. & Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(2), 138-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475316303295
  • Xingú López, A., González Huerta, A., de la Cruz Torrez, E., Sangerman-Jarquín, D. M., Orozco de Rosas, G. & Rubí Arriaga, M. (2017). Chía (Salvia hispanica L.) situación actual y tendencias futuras. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(7). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000701619

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.