Блъди Мери: вкусен коктейл с доматен сок

Ще ви покажем стъпките, които трябва да следвате, за да си направите страхотен коктейл "Блъди Мери" у дома, както с, така и без алкохол.
Блъди Мери: вкусен коктейл с доматен сок

Последна актуализация: 16 юни, 2023

Блъди Мери е един от най-известните съществуващи коктейли. Може да се приготвя както с алкохол, така и без него, като постига резултати с високо съдържание на антиоксиданти, които могат да бъдат класифицирани като здравословни. Ще ви разкажем и за двата варианта, но трябва да имате предвид, че колкото по-малко алкохол има в диетата ви, толкова по-добре.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че най-доброто средство за осигуряване на добро състояние на хидратация е натуралната минерална вода. Във всеки случай и в умерени количества, могат да бъдат включени и други течности в диетата от време на време. Въпреки това е препоръчително да се избягва високото съдържание на безалкохолни напитки или сокове, главно поради наличието на големи количества прости захари.

Съставки за “Блъди Мери”

Блъди Мери
“Блъди Мери” е традиционен коктейл, който може да бъде украсен по много ефектен начин.

Открийте по-долу традиционната рецепта с алкохол. Съставките, от които ще се нуждаете, за да приготвите вкусен Bloody Mary, са следните:

 • 60 милилитра водка
 • 2 капки табаско
 • 3 капки сос Perrins
 • 1 щипка сол
 • 1 щипка прясно смлян черен пипер
 • 10 милилитра телешки бульон
 • 15 милилитра лимонов сок
 • 180 милилитра доматен сок
 • Стрък целина и резен лимон за гарнитура
 • Натрошен лед

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Добавете водката заедно със соса Perrins, табаското и лимоновия сок в шейкър.
 2. Подправете с малко сол, бульон и прясно смлян черен пипер.
 3. След това разклатете всичко добре, така че съставките да се смесят. Можете да извършите този процес и с бъркалка за коктейли.
 4. Накрая добавете доматения сок.
 5. След като е готов, трябва да го “поднесете” с чашата. Първо натрошете кубчетата лед и ги поставете в голяма чаша. Можете да използвате кубчетата такива, каквито са, но резултатът няма да е толкова добър. Когато чашата е добре охладена, сервирайте коктейла и завършете със стрък целина и резен лимон за украса.

“Блъди Мери” без алкохол

Разбира се, възможно е да приготвите и безалкохолен вариант на класическия коктейл. Съставките, от които се нуждаете за 4 души в този случай са следните:

 • 600 милилитра доматен сок
 • 4 супени лъжици лимонов сок
 • 8 капки сос Perrins
 • 12 капки табаско
 • Шипка сол
 • Щипка черен пипер
 • Щипка целина сол
 • Ледени кубчета
 • 4 стръка целина за гарнитура

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Сложете доматения сок, лимоновия сок, табаско, соса Perrins, солта, черния пипер и солта от целина в чашата за смесване.
 2. Разклатете добре и сервирайте в чаша с кубчета лед или натрошен лед, според индивидуалните предпочитания.
 3. За финал гарнирайте със стръкове целина и готово.

Предимствата на този коктейл

Коктейл с доматен сок
Безалкохолният “Блъди Мери” може да донесе различни ползи на тялото ви.

Консумацията на безалкохолната версия на Блъди Мери може да бъде полезна за вашето здраве, ако се приема умерено и е включена в контекста на разнообразна и балансирана диета. Трябва да се отбележи наличието на ликопен в коктейла. Доказано е, че този антиоксидант, присъстващ в доматите, може да помогне за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови патологии.

Освен това същото това вещество може да предотврати прекомерното насърчаване на окислителните процеси, намалявайки честотата на други видове сложни патологии. Според изследване, публикувано в списание Biomedicine & Pharmacotherapy, редовната му консумация е свързана с намаляване на маркерите, свързани с рак на простатата.

Друг положителен момент на този безалкохолен коктейл е липсата на добавени захари. Има доказателства, че такива хранителни вещества могат да увеличат вътрешното възпаление и окисление. Освен това те имат значителен ефект върху здравето на панкреаса, като увеличават шансовете за страдание от диабет тип 2 през годините.

Пригответе “Блъди Мери” у дома по лесен начин

Както видяхте, има много лесни начини да приготвите Блъди Мери у дома, един от най-известните съществуващи коктейли. Винаги обаче препоръчваме безалкохолната версия, тъй като е много по-безопасна за вашето здраве в средносрочен план. Въпреки че доскоро се твърдеше обратното, алкохолът е токсично вещество за организма, независимо от количеството, което се консумира.

И накрая, не забравяйте, че когато целта е да подобрите здравето си, не е достатъчно да се грижите само за диетата си. Много е важно да обърнете специално внимание на това какво пиете и на хидратацията. Течностите, съдържащи големи количества прости захари, трябва да се избягват на всяка цена, тъй като имат значително въздействие върху панкреаса и метаболитната система.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Przybylska, S., & Tokarczyk, G. (2022). Lycopene in the Prevention of Cardiovascular Diseases. International journal of molecular sciences23(4), 1957. https://doi.org/10.3390/ijms23041957
 • Mirahmadi, M., Azimi-Hashemi, S., Saburi, E., Kamali, H., Pishbin, M., & Hadizadeh, F. (2020). Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie129, 110459. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2020.110459
 • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.