Билки за лечение на болки в ставите

Куркумата релаксира мускулите, джинджифилът помага при ревматоиден артрит, а коренът от репей е мощно противовъзпалително средство
Билки за лечение на болки в ставите

Последна актуализация: 24 февруари, 2019

Болките в ставите ограничават мобилността и намаляват качеството на живот.

Един от начините за облекчаване и лечение на болките в ставите е с билки – икономичен и лесен ресурс, който ще ви бъде ежедневен помощник за проблемите.

Ползи от билките за болките в ставите

 

преборете болките в ставите с натурални средства
Могат ли лечебните растения наистина да помогнат, ако страдате от болки в ставите? Да, могат. Макар да е вярно, че много хора са свикнали да използват противовъзпалителни хапчета или лекарства, все пак в дългосрочен план те крият риск от увреждане на черния дроб. Поради това лечебните растения понякога се използват като допълнение към медицинско лечение.

Понякога болки в ставите е това, което се случва преди ревматоиден артрит, поради което трябва да направите медицински прегледи. Но нека да разгледаме как билките могат да помогнат:

  • Билките могат да помогнат за прочистване на метаболитни отпадъци и токсините от тялото.
  • Те подобряват кръвообращението и стимулират лимфното прочистване. Всичко това означава по-малко токсини в организма, които причиняват възпаление и болка.
  • Много от растенията действат като естествени антибиотици.
  • Те също имат противовъзпалителни свойства.
  • Отпускат, успокояват и премахват напрежението от мускулите, което поставя по-малък натиск върху ставите.

Лечебни растения за облекчаване на болки в ставите

1. Куркума

преборете болките в ставите с куркума

Куркумата е лечебно средство, което никога не трябва да липсва във вашата кухня и дом. Тя е много ефикасна за намаляване на възпалението в тялото; тя също така релаксира и е подходяща за всичко, свързано с мускулите, костите и ставите.

Благодарение на основните си противовъзпалителни свойства куркумата е чудесна за тези случаи, но ще предостави и много други ползи. Куркумата е антиоксидант, противовъзпалително и антиканцерогенно лечебно средство.

2. Корен от репей

преборете болките в ставите с корен от репей

Един от най-добрите начини за лечение и борба с болки в ставите е да се увеличи консумацията на есенциални мастни киселини. Освен орехи, синя риба, скумрия или сьомга, включването на корен от репей в диетата е страхотно решение.

Той е мощно противовъзпалително средство и е чудесно, ако го взимате 2 пъти на ден. Може да откриете нарязан на кубчета и сух корен от репей във всеки магазин за натурални продукти. Просто сложете 1 супена лъжица в чаша вряща вода.

Оставете да престои в продължение на 5 минути и пийте по малко.

3. Джинджифил

преборете болките в ставите с чай от джинджифил и лимон

Често в нашия блог говорим много за страхотните предимства на джинджифила. Това е едно от растенията с най-добрите антивъзпалителни и антиревматични свойства.

Всичко това се дължи на 2 основни компонента: инхибитор на COX-2 и TNF, които основно спират възпалението на простагландин Е2.

Съществуват и много изследвания, които гарантират неговата ефикасност за лечение на ревматоиден артрит или остеоартрит. Той намалява болката, възпалението и подуването, и то без странични ефекти. Нима ще пропуснете всички тези възможности?

4. Отвара от ленено семе

преборете болките в ставите с отвара от ленено семе

Лененото семе е естествен източник на омега-3 с растителен произход. То ще засили имунитета, а токсините в тялото ще намалеят, които се натрупват в ставите и причиняват болка. Подобно на всички отвари по-горе, то също ще намали възпалението и облекчи болката.

Най-добре е да го пиете или да поръсите салати или всякакви други ястия. В този случай няма да приготвяте отвара. Защо? Защото, когато загрявате лененото семе, то губи силата на компонентите с омега-3, а това, което искате, е да се възползвате от всичките му полезни свойства.

Така че не забравяйте – лененото семе е най-полезно, когато е фино смляно. 2 супени лъжици на ден е най-подходящото количество. Ще видите колко по-добре се почувствате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Med Food 2016; 19: 717-29.
  • Lin CC, Lu JM, Yang JJ, Chuang SC, Ujiie T. Anti-inflammatory and radical scavenge effects of Arctium lappa. Am J Chin Med 1996; 24: 127-37.
  • Maroon JC, Bost JW. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol 2006; 65: 326-31.
  • Ramadan G, El-Menshawy O. Protective effects of ginger-turmeric rhizomes mixture on joint inflammation, atherogenesis, kidney dysfunction and other complications in a rat model of human rheumatoid arthritis. Int J Rheum Dis 2013; 16: 219-29.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.