Нека да ценим хората сега, а не, когато ги губим

· 26.09.2016
През последните години се наблюдава интересно обществено движение, което предлага да „забавим“ скоростта

Вместо да страдаме по липсата на близки хора или ценни вещи, по-добре е да се научим да им се радваме и да ги ценим, докато са все още край нас. През целия живот ще губим хора, които обичаме.

Не става дума само за смърт, тъй като ние често се сбогуваме с много и важни хора, пресичали нашия житейски път. След това, поради някаква причина, те продължават по своя път и вече не са част от живота ни.

Когато загубим човек, преминаваме през период, когато търсим причина за случилото се. Начинът, по който се преминава този процес, и изводите, които си правим – ще ни помогнат да се изправим лице в лице с бъдещето.

Днес ще размишляваме на тази тема.

Когато губим нещо, това невинаги ни кара да „продължим напред по-леко“

momiche-ticha

В блога често споменаваме, че човек трябва да се стреми да се освобождава от нещата в живота, които го натоварват излишно. В този смисъл: след прекъсване на трудна връзка може да се почувствате нещастни, отколкото балансирани.

В следващия момент е добре да подчертаем нещо много важно – да оставим в миналото това, което ни наранява. Трябва да умеем да даваме най-доброто от себе си на хората, които обичаме, докато са „тук и сега“. Не бива да чакаме утрешния ден и да предполагаме бъдещи неща.

 • Обществото се основава на скоростта и промяната в отношенията. Искаме всичко и го искаме сега. Често не толерираме чувството за неудовлетворение, не търпим да казват „не“, или че определени неща са различни от това, което ги считаме.
 • През последните години се наблюдава интересно обществено движение, което предлага да „забавим“ скоростта. Подчертава се значението на темпото, което позволява да преживяваме връзките с другите хора по-пълноценно, да открояваме най-простичките и основните неща в живота.
 • Фокусирането върху работата, потребността от усъвършенстване, създаване и натрупване на неща: всичко това ни кара да забравим ценността на чистата любов неразделна част от личните отношения.
 • Ако продължим да водим такъв начин на живот, накрая губим всичко, което сме смятали за важно. Тогава всяко нещо, което губим, се превръща в рана, която ще носим вечно в сърцето.
zhena-ptitsa

 • Забързаността е най-големият враг на ясното съзнание. Това е поведение срещу живота, което пречи да забавим темпото и да оценим всичко, което притежаваме наоколо, включително важните хора в живота.
 • Силните връзки се подхранват от искрена привързаност, взаимност и признание. Ако хората около вас не се чувстват по този начин, тогава рискувате да ги загубите. Връзките се нуждаят от постоянно подхранване и грижа. Струва си да забавите темпото и да се огледате – какво виждате пред себе си?

Потребността да живеем, съзнавайки кое е важно и да го ценим

Не всеки е способен да поставя приоритети в живота и да определя какво е важно и какво – не.

Да, работните ангажименти са от значение за поддържането на семейството и за воденето на достоен живот. Понякога, обаче, може да поставим летвата твърде високо (или твърде ниско), а това позволява на стреса и напрежението да се отразяват върху здравето и взаимоотношенията.

 • Да живееш – означава да знаеш как да поддържаш баланс, способен да промениш фокуса на своето внимание, интереси и мотивация спрямо неща, които обогатяват живота – не материално, а емоционално.
 • Няма нужда да размишлявате, „живейте така, сякаш няма утре“ или „прегръщайте децата си толкова силно, сякаш това е последният път, в който ги виждате“. Не можем да се превърнем в жертва на този тип фаталистични мисли, но си струва да осъзнаваме: трябва максимално да се наслаждаваме на присъствието на любимите хора.
 • Всяка загуба провокира страдание. Когато раздялата е необходима, преживяваме един период на интроспекция, в рамките на който лекуваме раните. В името на предпазването от такива ситуации, трябва да бъдем подготвени.
 • Необходимо е да осъзнаем, че нищо в живота не е вечно. Ние сме временни гости в този несигурен свят.
 • Ако съществуването е коварен извор на нещастие, струва си да се възползваме от случаите, в които можем да контролираме нещата. Ако обичате някого, грижете се за него и показвайте чувствата, за да бъде той винаги край вас.
zhena-mechka

Не говорим просто за романтични отношения. Всяка връзка се нуждае от грижа и внимание: обгърнете децата с внимание, с грижа и уважение, за да се чувстват зрели хора. Правете същото спрямо приятелите и членовете на семейството.

Ако обичаме някого, струва си да го ценим, докато все още сме заедно. В противен случай – може да съжаляваме, ако го загубим или той реши да ни напусне.