Нека да ценим хората сега, а не, когато ги губим

През последните години се наблюдава интересно обществено движение, което предлага да „забавим“ скоростта.
Нека да ценим хората сега, а не, когато ги губим
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 21 януари, 2019

Вместо да страдаме по липсата на близки хора, по-добре е да се научим да им се радваме и да ги ценим, докато са все още край нас. През целия живот ще губим хора, които обичаме.

Не става дума само за смърт, тъй като ние често се сбогуваме с много и важни хора, пресичали нашия житейски път. Поради някаква причина, те продължават по своя път и вече не са част от живота ни.

Когато загубим човек, преминаваме през период, когато търсим причина за случилото се. Начинът, по който преминава този процес и изводите, които си правим – ще ни помогнат да се изправим лице в лице с бъдещето.

Днес ще размишляваме на тази тема.

Когато губим нещо, това невинаги ни кара да „продължим напред по-леко“

Да ценим хората в живота си, докато сме заедно

В блога често споменаваме, че човек трябва да се стреми да живее по-спокойно, като избягва ситуации, които го натоварват излишно. В този смисъл: след прекъсване на трудна връзка може да се почувствате по-скоро нещастни, отколкото балансирани.

Разбира се, да оставим в миналото това, което ни наранява, не е единственото важно нещо. Трябва и да даваме всичко от себе си за хората, които ценим, докато са „тук и сега“. Не бива да чакаме утрешния ден.

 • Обществото се основава на скоростта и промяната в отношенията. Искаме всичко и го искаме сега. Често не толерираме чувството за неудовлетвореност, не търпим да казват „не”, както и това,че определени неща са различни от това, което очакваме
 • През последните години се наблюдава интересно обществено движение, което предлага да „забавим“ скоростта. Подчертава се значението на темпото, което позволява да преживяваме връзките си  по-пълноценно. По този начин оценяваме най-простичките и основните неща в живота.
 • Фокусираме се върху работата, потребността от усъвършенстване, създаване и натрупване на неща. Всичко това ни кара да забравим стойността на чистата любовкато неразделна част от личните отношения.
 • Ако продължим да водим такъв начин на живот, накрая губим всичко, което сме смятали за важно. Тогава всяко нещо, което губим, се превръща в рана, която ще носим вечно в сърцето.
Да ценим най-простичките и основните неща в живота
 • Забързаността е най-големият враг на ясното съзнание. Това е поведение срещу живота, което пречи да забавим темпото и да оценим всичко, което притежаваме, включително важните хора в живота ни.
 • Силните връзки се подхранват от искрена привързаност, взаимност и признание. Ако хората около вас не се чувстват по този начин, тогава рискувате да ги загубите. Връзките се нуждаят от постоянно подхранване и грижа. Струва си да забавите темпото и да се огледате – какво виждате пред себе си?

Потребността да живеем, съзнавайки кое е важно и да го ценим

Не всеки е способен да поставя приоритети в живота и да определя какво е важно и какво – не.

Да, работните ангажименти са от значение за поддържането на семейството и за воденето на достоен живот. Понякога, обаче, може да поставим летвата твърде високо (или твърде ниско), а това позволява на стреса и напрежението да се отразяват върху здравето и взаимоотношенията.

Да живееш – означава да знаеш как да поддържаш баланс

 •  Да си способен да промениш фокуса на своето внимание, интереси и мотивация спрямо неща, които обогатяват живота – не материално, а емоционално.
 • Няма нужда да размишлявате, „живейте така, сякаш няма утре“ или „прегръщайте децата си толкова силно, сякаш това е последният път, в който ги виждате“. Не можем да се превърнем в жертва на този тип фаталистични мисли. Все пак си струва да осъзнаваме: трябва максимално да се наслаждаваме на присъствието на любимите хора.
 • Всяка загуба провокира страдание. Когато раздялата е необходима, преживяваме един период на ретроспекция, в рамките на който лекуваме раните си. За да се предпазим от такива ситуации, трябва да бъдем подготвени.
 • Необходимо е да осъзнаем, че нищо в живота не е вечно.

Ние сме временни гости в този несигурен свят.

 • Ако съществуването е коварен извор на нещастие, струва си да се възползваме от случаите, в които можем да контролираме нещата. Ако обичате някого, грижете се за него и показвайте чувствата, за да бъде той винаги край вас.
Ако обичаме някого, струва си да го ценим, докато сме заедно

Не говорим просто за романтични отношения. Всяка връзка се нуждае от грижа и  внимание. Обгърнете децата с внимание, с грижа и уважение, за да се чувстват зрели хора. Правете същото спрямо приятелите и членовете на семейството.

Ако обичаме някого, струва си да го ценим, докато все още сме заедно. В противен случай – може да съжаляваме, ако го загубим или той реши да ни напусне.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.