Безопасно ли е пиенето на вода от пластмасови бутилки?

Никога не ги пълнете повторно и не излагайте на слънчева светлина
Безопасно ли е пиенето на вода от пластмасови бутилки?

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Днес ще говорим за бутилираната вода. Докато сме още в началото, опитайте се да отговорите на следните въпроси: Каква е водата, която купувате – в пластмасови или стъклени бутилки за многократна употреба? Когато купувате бутилирана вода, проверявате ли съставките, мястото на произход, дали е минерална, или не? Замисляли ли сте се някога какво въздействие водата в пластмасови бутилки може да има върху здравето?

Днес ви каним да научите повече за тази интересна тема заедно с нас.

Бутилираната вода: кой вид е най-здравословен?

пластмасови бутилки за вода

В днешно време лесно можете да откриете два вида бутилирана вода в магазините за хранителни стоки: вода в пластмасови бутилки и вода в стъклени съдове. Пластмасовите бутилки винаги са предизвиквали сериозна полемика. Те могат да имат много негативно влияние върху околната среда, но индустрията на бутилираната вода е много мощна. Тя е отговорна за генерирането на повече пластмасови отпадъци, брандинг, дори и приватизиране на правата върху водата. Но това, което искаме да разберем днес, е дали водата в пластмасови бутилки е здравословна, или не.

Сега ще представим ви повече информация по този въпрос.

1. Пластмасови бутилки

Пластмасовите бутилки са направени от съединение, известно като полиетилен терефталат (PET). Какво по-точно представлява то? Това е полимер, химично съединение, което според няколко проучвания може да замърсява водата. Това означава, че когато пиете водата, съдържаща се в тези видове пластмасови съдове, тя може да се промени от това съединение. Нека да видим какви елементи може да прехвърли PET във водата, която пиете:

  • Фталати. Тези съединения правят пластмасата по-гъвкава. Те са вредни за хората, само ако се консумират в големи количества, и могат да предизвикат ендокринни проблеми. Но знаем, че тези вещества се съдържат във всяка пластмасова бутилка, която използваме.
  • Антимон. Това е жизненоважен катализатор на PET. Вреден ли е за здравето? Разбира се, че да. Той може да доведе до рак, както и до респираторни проблеми. Но здравните органи определят ограничения за това, какво количество може да се съдържа в пластмасова бутилка – и то е много ниско. За наше облекчение Световната здравна организация гарантира, че тези стандарти се спазват стриктно.
  • Формалдехид и ацеталдехид. Тези съединения са това, което карат бутилираната вода понякога да има “пластмасов” вкус. Експертите разкриват, че това се случва, само когато бутилките са били изложени на слънчева светлина, което кара съединенията да проникнат във водата, затова бъдете особено внимателни. РЕТ-бутилките при нормална употреба нямат високи нива на формалдехид и ацеталдехид.

Дали PET е вредно за вашето здраве? Всъщност не съществува пряка опасност. Здравните власти полагат специални грижи, за да гарантират, че регламентите са изпълнени и, като цяло, концентрациите на тези вредни съединения, отделяни в бутилираната вода, са много ниски.

Въпреки това, можете да направите по-здравословен избор, за да избегнете тези рискове. Много по-добра идея е да помислите за алтернативни възможности, които, между другото, са и по-екологични.

2. Здравословни алтернативи на вода в пластмасови бутилки

  • Опитайте вода, бутилирана в стъклени съдове. Очевидно е, че те струват по-скъпо, но безспорно са по-здравословна алтернатива.
  • Използвайте филтрираща система за вода от чешмата. Чешмяната вода е добър вариант за повечето хора, но понякога тя не е толкова добра, колкото другите водни източници, например, ако съдържа високи нива на калций или други елементи, които не са приятни за вашите вкусове. Един малък филтър с обратна осмоза ще помогне за премахването на тези нездравословни или нежелани елементи от чешмяната вода у дома.
  • Купувайте кани с пречистена вода. Това е една проста алтернатива, която е подобна на това, да имате собствена филтърна система. В този случай водната компания пречиства водата, премахва нежеланите миризми, лошия вкус като я прави здравословен избор за ежедневна консумация.

Неща, които никога не трябва да правите с пластмасови бутилки

бутилирана вода в пластмасови бутилки
  • Никога не пълнете повторно използвани бутилки за вода: Това е сериозен рисков фактор, който трябва да избягвате. Много хора, след като изпият водата от пластмасовата бутилка, я пълнят с вода от чешмата. Сега вече се поставя предупреждение върху етикета на бутилката, който съветва потребителите да избягват микробиологичните опасности, свързани с това. Когато една пластмасова бутилка се изпразни, тя може да натрупа различни гъбички или бактерии. Когато я напълните отново и пиете от водата, ще поемете тези организми и дори може да се разболеете. Също така, не забравяйте, че с течение на времето вредните елементи, свързани с PET, които описахме по-рано, изтичат от пластмасата във водата. Така че не забравяйте: когато приключите с бутилка с вода, хвърлете я незабавно в кошчето!

Препоръчваме ви да прочетете и: Здравословните ползи от водата

  • Никога не излагайте пластмасовите бутилки за вода на слънчева светлина: Вече споменахме това по-горе. Когато пластмасата се излага на горещи повърхности, слънчева светлина или огън, това причинява освобождаването на формалдехид и ацеталдехид. Това не само придава на водата лош вкус, но също може да причини проблеми като лошо храносмилане. Винаги съхранявайте бутилките с вода на хладно и сенчесто място!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.