Атипичната депресия: едно от най-сложните заболявания за диагностициране

Често страдащите са генетично предразположени, като симптомите възникват и изчезват за 2 години.
Атипичната депресия: едно от най-сложните заболявания за диагностициране

Последна актуализация: 19 декември, 2018

Атипичната депресия е подкатегория на тежката депресия.

Много е трудно да се диагностицира, защото нейните симптоми могат да бъдат подобни на състояния като проста умора, стрес или дори метаболитни нарушения.

Но нещо, което си спомняме, когато говорим за тези видове емоционални проблеми, е, че хората не винаги са напълно наясно какво се случва с тях.

В допълнение, това, което се случва, може да не се дължи на просто изтощаване или на лош период.

Вашият основен лекар без съмнение е първият човек, който трябва да знае за тези симптоми. Не забравяйте, че понякога те могат да се прикрият зад прекомерното наддаване на тегло или сънливост.

В днешната статия искаме да говорим повече за този проблем и да подчертаем симптомите, с които трябва да сте наясно.

 

Атипичната депресия, когато тялото боли, защото душата страда

Повечето здравни специалисти имат основен протокол за идентифициране на депресията: повтарящи се негативни мисли, чувство на безпомощност, безсъние и мисли за самоубийство.

Оттам те могат да направят по-точна диагноза, за да установят вида на депресията. След това те могат да определят фармакологичното и терапевтичното лечение, което трябва да се следва.

Атипичната депресия обаче не е толкова ясна, докато човек не прояви мисли за самоубийство. Естествено, това е тревога, която кара пациента и семейството да потърсят помощ.

Преди това обаче качеството на живот на страдащия вече е било намалено по измерими начини.

Нека да разгледаме някои от основните характеристики.

момиче, което плаче в гръб

Физически симптоми

Хората с атипична депресия често наддават тегло, без да знаят защо.

Не е достатъчно просто да се чувствате по-гладни или тревожни от обикновеното. Метаболизмът на пациента всъщност се променя. Естествено, това улеснява натрупването на мазнини.

Друг често срещан симптом е умора и физическа болка, особено в ръцете и краката. Те могат да се чувстват толкова тежки, че в определени часове на деня може да бъде трудно да се движат.

Това изтощение ви кара да се чувствате малко или без никакво желание да извършвате ежедневните задачи. В крайна сметка може да се изключите от нормалните си социални дейности.

Хиперсомния

Хората с атипична депресия могат да спят за дълги периоди от време.

Те могат да спят до 10 часа подред. Това ги оставя в непрекъснато състояние на умора, слабост и поглед към реалността, сякаш са живели в сън, който не са в състояние да контролират.

Свръхчувствителност

Това разстройство на настроението ви кара да бъдете раздразнителни, и не можете да усещате положителни емоции.

Може да гледате от разстояние добри неща, които се случват, смях и празненства. Те може да се чувстват отегчени или дори неразбираеми.

Сякаш това не е достатъчно, те често започват да имат катастрофални мисли.

Те могат да повярват, че всичко, което започват, винаги ще свърши зле, така че не си струва да действат или да реагират, защото нямат контрол над нищо.

Препоръчваме и: Мракът на депресията

мъж с тъжен поглед

Периоди на голяма тревога

Повишеното безпокойство също е свързано с този тип депресия.

Странно е, че човек с атипична депресия е съвсем наясно колко е беззащитен и че се чувства зле. Това го кара да развива отхвърляне на себе си, което води до още по-голямо безпокойство.

Обичайно е тези хора да преминат през периоди на спокойствие и умора, както и месеци на стрес, нервност и безпокойство.

Естествено това може да има сериозно въздействие върху тяхната работа и социалния живот.

Какво предизвиква атипичната депресия?

Атипичната депресия засяга както мъжете, така и жените.

Както винаги се случва с този вид заболяване, има хора, които искат помощ и други, които са по-способни да го управляват или да изпитат емоционално облекчение.

От друга страна, няма нито една или изключителна причина, която да определя атипичната депресия. Това е многостранна реалност.

Нека разгледаме подробно възможните причини.

Възможни причини

Често има генетична причина.

Ако вашите родители са страдали от това заболяване, по-вероятно е да страдате и вие, ако се сблъскате с нещо сложно. Това може да е загуба, раздяла, травматично събитие и т.н.

Експертите обясняват, че обикновено се развива като комбинация от два фактора: злополука или травма в живота и генетичното предразположение към депресия.

Друг път това може да се дължи на прекалено много или твърде много неща. Семейните проблеми, нещастието в живота, ежедневния стрес и трудността да се научите да управлявате собствените си емоции могат да предизвикат това състояние на ума.

момиче, което гледа залеза

Лечение

Има многостранен подход към лечението на това заболяване. Това включва лекарства, психологическа терапия, социална подкрепа и промени в начина на живот.

Атипичната депресия обикновено се появява и изчезва в продължение на 2 години.

Това обаче е подкатегория на тежка депресия. Това означава, че засегнатото лице е изправено пред предизвикателство, което изисква близко семейство и приятели, наблюдение, търпение и състрадание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.