Аскорбиновата киселина: приложение и предимства

Фармацевтичната индустрия използва аскорбинова киселина за да направи всякакви видове дозировки и таблетки с витамин C. Научете повече за нея в тази статия.
Аскорбиновата киселина: приложение и предимства

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Аскорбиновата киселина, по-известна като витамин C, е съставка с висок антиоксидантен капацитет. Този антиоксидантен ефект на съставката се отнася за нейната способност да отлага или предотвратява окислението на другите клетки.

Някои хора мислят, че стресът допринася за развитието на широк кръг от болести. В много случаи е неясно дали окислителите причиняват болестта или са само последствие. Иначе, антиоксидантите са много важни за вашето здраве. Те не само поддържат правилното функциониране на вашето тяло, но и предотвратяват много болести.

Консумацията на аскорбинова киселина има общо с образуването на защитен щит срещу инфекции и вируси. Също така е високо ефективно помощно средство за поглъщане на желязо и засилването на вашата костна тъкан.

Физически аспекти на аскорбиновата киселина

Аскорбиновата киселина е природен елемент, често срещащ се в плодовата захар, зеленчуците и в по-малка степен, в протеините. Когато е изолирана, има вид на прах или жълтеникави кристали. Тя е безцветна, без миризма, твърда и разтворима.

Това е жизненоважен антиоксидант и неговото pH е от 2.1 до 2.6. Следователно, както подсказва името му, това е киселинна съставка. Така че този киселинен характер идва от съдържанието на киселинен водород. Както спомеханме отгоре е разтворим във вода и също така комерсиалната форма като виатмин C.

За какво се използва аскорбиновата киселина?

Тази съставка има приложение в много различни индустрии. Така че, те са различни и варират според целите на тези компании. Относно това можем да изброим:

Аскорбиновата киселина в козметичната индустрия

Както споменахме отгоре, аскорбиновата киселина е чудесен антиоксидант. Това е много полезно за разработване на козметични продукти. Използва се предимно за да се стимулира дейността на регенеративните ензими на тъканите и производителите на колаген в кожата. Заедно с витамин E, това е важен компонент при продуктите срещу стареене, сред всички други.

Хранителна индустрия

Аскорбиновата киселина обикновено присъстава в много храни и е фундаментално хранително вещество за добро здраве и фитнес. Дори така, много хора не консумират количествата, които трябва, за да отговорят на минималните хранителни изисквания.

Поради тази причина, производителите на храни и фирмите за опаковане на напитки често използват тази съставка и нейните минерални соли. Те правят това за да засилят антиоксидантния капацитет на храната.

Фармацевтична индустрия

Хората в тази индустрия използват аскорбинова киселина за направянето на всякакви видове дозировки и за направянето на таблетки витамин C. От откриването на този витамин през 1932, е станал хранителна добавка. Също така е подкрепление за определени биохимични процеси в тялото. Тези добавки са често задължителни за хора, които не могат да погълнат необходимото количество, защото техните тела не могат да ги синтезират.

Предимствата от аскорбиновата киселина

Предимствата на това хранително вещество са пряко свързани с това как го използвате.

В това отношение, е важно за грижите за кожата. Можете да забележите почти веднага неговите ефекти поради неговото съдържание на антиоксиданти. Освен това, забавя стареенето на кожата. Също така стимулира производството на природен колаген, който подобрява кожата и вида на тъканите. Колагенът е нестабилна протеинова съставка, която изисква хидроксилиране за да се регенерира всяко увреждане на тялото.

Органите и тъканите на тялото започват да дегенерират когато няма достатъчно колаген. Така че, ако нямате достатъчно аскорбинова киселина, тогава е по-вероятно да пострадате от скорбут, болест, която засяга вашата кожа, венци и коса.

Освен това, аскорбиновата киселина е важна за правилното функциониране на метаболизма, тъй като помага за метаболизиране на следните съставки:

Също така работи за поглъщането на друг вид съставки, както и за поддържането на костните структури в отлично състояние. Например, дори укрепва зъбите, като ги държи в здравословно състояние.

Другите предимства на аскорбиновата киселина са нейната способност да подобрява еластичността на кръвоносните съдове и сухожилия и помощта, която предлага за превдотвратяване на вазодилация и коагулация.

Както виждате, помага на хората с хипертония и атеросклероза, като им позволява да избягват исхемични проблеми.

Заключение

Накрая, аскорбиновата киселина или витамин C е фундаментална съставка във вашето тяло. Трябва да консумирате необходимите количества чрез подобаваща диета. Обаче, ако това не е възможно, тогава винаги има съставки, които могат да ви помогнат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
  • Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
  • Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
  • Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
  • Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.