Заболяванията причинени от недостига на витамини

Витамините са необходими вещества за правилното функциониране на тялото. Затова недостигът им може да доведе до редица заболявания. В тази статия ще ви разкажем всичко за част от тези заболявания причинени от недостига на витамини.
Заболяванията причинени от недостига на витамини
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Липсата на правилно хранене може да доведе до заболявания причинени от недостига на витамини. Причината за това е, че витамините са основни микрохранителни вещества, съдържащи се в редица храни, които редовно консумираме макар и в малки количества.

Допреди няколко години специалистите говореха за последиците от избягването или недостатъчната консумация на определени храни. Но по-късно беше установено, че в действителност, за да бъдем здрави, е важно какви вещества съдържат тези храни. Какво става, ако не си набавяме достатъчно витамини?

Заболявания причинени от недостига на витамини

Има тринадесет вида витамини. Всички те отговарят на определена група органични съставки, действащи в комбинация с ензимите и част от метаболитните процеси в организма. Въпреки че се считат за микрохранителни вещества, те са жизнено важна част от начина ни на хранене.

Когато се наблюдава недостиг на даден витамин в средносрочен или дългосрочен план, вероятността от развитие на определени заболявания се увеличава. За кои заболявания става въпрос? В следващите редове ще се спрем по-подробно на темата.

Нарушаване на зрението и витамин A

Недостигът на витамин A е свързан с проблеми със зрението. Той води до сухота в очите или ксерофталмия, която може да прогресира до нощна слепота с течение на времето.

Затова, за да избегнете тези усложнения, трябва да консумирате храни, богати на това вещество като каротеноидите. Можете да си набавите витамин А от следните храни:

 • Яйца
 • Прясно мляко
 • Риба, например сьомга
 • Черен дроб
 • Тъмнозелени листни зеленчуци
 • Манго
 • Папая
 • Домати
 • Моркови
 • Тикви
 • Царевица

Препоръчителното дневно количество витамин А, което трябва да бъде приемано, зависи от възрастта и пола. Според Националния здраве институт стойностите за възрастни са 900 микрограма за мъжете и 700 – за жените.

Заболявания, причинени от недостига на витамини

Недостигът на витамин А е свързан с повишен риск от заболявания на очите.

Анемия и недостиг на витамин B12

Недостигът на витамин B12 или кобаламин води до анемия и по –точно до пернициозна или злокачествена анемия. Това вещество съдържа кобалт, минерал необходим за образуването на червените кръвни телца.

Кобалтът се синтезира единствено чрез бактерии, при хората този процес се определя от консумацията на храни от животински произход. Затова хората – вегетарианци или вегани – могат да страдат от този проблем.

Според Националния здраве институт (NIH), средната препоръчителна дневна доза кобаламин за възрастни е 2.4 микрограма на ден. Хората могат да си набавят това количество чрез добавки, особено тези спазващи режим на хранене на растителна основа.

Кожни лезии и недостиг на витамин C

В ранните си стадии дефицитът на витамин С може да причини кървене на венците и бавно зарастване на раните. Преди много години специалистите откриват, че за дълъг период от време, този недостиг води до патология наречена скорбут.

Освен споменатите симптоми това заболяване причинява умора, ставни болки и кожни лезии. Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), това заболяване се наблюдава много по-рядко откакто експертите са открили важността на това хранително вещество.

Част от плодовете съдържащи витамин С са цитрусите, кивито и пиперът. Добре е да запомните, че топлинните процеси при готвене и излагането на високи температури през лятото могат да доведат до загубата на този витамин. Безопасен начин за набавяне на този витамин е чрез приема на хранителни добавки.

Витамин С - цитруси

Липсата на витамин C е свързана с по-бавно зарастване на раните. Храни като цитрусовите плодове съдържат витамин С.

Неврологичните проблеми и фолиевата киселина

Редица проучвания показват, че приема на фолиева киселина (витамин B9) от бременни жени предпазва плода от неврологични увреждания. Освен това приема на веществото има и други ползи, като предпазване от вродени сърдечни заболявания и заешка уста.

Основните храни източници на фолиева киселина са тъмнозелените листни зеленчуци, черния дроб и бъбреците. Според Световната здравна организация всички жени от момента, в който започнат опити за зачеване до 12 гестационна седмица, трябва да приемат 400 μg фолиева киселина на ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: Храни с високо съдържание на витамин Е

Чупливост на костите поради недостиг на витамин D

Една от функциите на витамин D е да се грижи за здравето на костите чрез правилното усвояване на калция. Заболявания като рахит и остеомалация могат да се появят, ако не си набавяте достатъчно витамин D.

При хората витаминът се образува, когато кожата е изложена на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Можете да си го набавите и от храни с животински произход като яйца, прясно мляко и месо, въпреки че чрез тях си набавяте около 10%

Какво трябва да запомните за заболяванията причинени от недостига на витамини

Накратко, ако се храните балансирано, вероятността да имате недостиг на витамини е малка. Но в някои случаи дневната препоръчителна доза трябва да се увеличи, например по време на бременността или ако човек има определено заболяване.

Затова е важно да адаптирате диетата си, тъй като липсата на тези микрохранителни вещества може да доведе до здравословни проблеми. Съветваме ви да се консултирате с диетолог, който да прецени възможността за прием на подходящи добавки.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • UNICEF. La carencia de vitaminas y minerales afecta al desarrollo de un tercio de la población mundial [Internet].[Consultado 2013 Junio 30].
  WHO. Administración periconceptiva de suplementos de ácido fólico, con o sin preparados multivitamínicos, para prevenir los defectos del tubo neural.
  FAO. Carencia de vitamina C y escorbuto.
 • Villagrán, M., Muñoz, M., Díaz, F., Troncoso, C., Celis-Morales, C., & Mardones, L. (2019). Una mirada actual de la vitamina C en salud y enfermedad. Revista chilena de nutrición46(6), 800-808.
 • Datos sobre la vitamina A. National Institute of Health.
 • Greenberg, J. A., Bell, S. J., Guan, Y., & Yu, Y. H. (2011). Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Reviews in Obstetrics and Gynecology4(2), 52.
 • Datos sobre la vitamina B12. National Institute of Health.
 • Lips P, van Schoor NM. The effect of vitamin D on bone and osteoporosis. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011;25(4):585-591. doi:10.1016/j.beem.2011.05.002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.