Анатомия на стъпалото и често срещани проблеми

Краката имат голям брой кости, мускули и стави, които стабилизират човешкото тяло и позволяват движение. Ще се спрем подробно на темата.
Анатомия на стъпалото и често срещани проблеми
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 20 ноември, 2023

Всички органи, елементи и системи на човешкото тяло работят в пълна хармония. Долните крайници са от съществено значение за движението и опората на тялото. И така, искате ли да разберете всичко за анатомията на стъпалото?

Краката са отговорни за осигуряването на опора, омекотяване и баланс при ходене, бягане и практикуване на различни физически дейности, които изискват мобилизация.

Разделя се на задна част на стъпалото, средна част на стъпалото и предна част на стъпалото.

Буниони, мазоли и брадавици са едни от най-често срещаните проблеми с ходилата. Възрастта, наднорменото тегло и неподходящите обувки са основните причини за тези нарушения. В повечето случаи състоянията могат да бъдат разрешени с медицинска помощ.

Нека разберем какво всъщност представлява стъпалото!

Стъпалата са крайната част на долните крайници, отговорна за поддържането на цялата тежест на човешкото тяло и позволяваща придвижването. Те са сложен и устойчив анатомичен модел и са основната точка на контакт с околната среда.

Този орган работи в координация и хармония с останалите части на долните крайници, за да улесни ходенето, бягането, катеренето и опората при изправяне. Независимо от това, което може да си мислим, дори когато стоим, има по няколко активни мускула, връзки и сухожилия, които ни поддържат.

Функции на стъпалото

Основната функция на човешкия крак е да служи като основа за опора и баланс за цялото тяло. По същия начин ходилата участват, заедно с гръбначния стълб и краката, в поддържането на изправена позиция при ходене и при заемане на други позиции, като седене или изправяне.

В допълнение към това те осигуряват стабилност, като се адаптират към различни подови повърхности. Техният динамичен капацитет на омекотяване прави възможно да се възползват от ударите при ходене и да използват повторно произведената енергия за координиране на непрекъснатото движение. Поради тази причина необичайните позиции на стъпалото при движение могат да доведат до различни състояния, като изкълчвания или фрактури.

Тяхната чувствителна инервация е проектирана да предоставя информация за разпределението на натоварванията, напрежението и налягането във всяка стъпка и позиция. Подобно на ръцете, те могат да различават обекти, текстури и температурни промени.

Общата анатомия на човешкото стъпало

От анатомична и функционална гледна точка ходилото е механична структура, съставена от 26 кости, 33 стави, 19 мускула и повече от 100 връзки и сухожилия, според експерти по темата. Топографски е разделено на 3 сегмента и има отличителни характеристики в плантарната област.

Предната част на стъпалото, средата на стъпалото и задната част на стъпалото са частите, които изграждат анатомията на човешкото ходило. Всеки сегмент се състои от няколко кости, мускули и специални стави, които ще опишем по-долу.

Крак
Ходилата са в контакт с външната среда и имат функцията да ни поддържат, както и да ни позволяват да се движим.

Предно стъпало

Това е най-дисталната част на стъпалото, наричана още предна част на ходилото. На това ниво намираме метатарзалните кости и фалангите, които образуват пръстите на краката.

Общо има 5 метатарзални кости на крак и 3 фаланги за всеки пръст, с изключение на големия пръст, който има само 2 фаланги. Основната му функция е да дава импулс и динамика при ходене.

Средно стъпало

Това е средният сегмент от анатомията на човешкото стъпало, съставен от 5 кости със среден размер. Те са кубоидната кост, навикуларната или скафоидната кост и 3-те клиновидни кости или клинове, които образуват плантарната дъга. Основната му функция е да омекотява и е податливо на нараняване.

Задно стъпало

Това е задната част на ходилото и съдържа 2-те най-големи кости. На това ниво намираме талуса и калканеуса, които са отговорни за формирането на глезена и свързването на стъпалото с останалата част от крака. Този сегмент позволява движенията на глезена и улеснява разпределението на натоварването.

Долна част

Това е повърхността на стъпалото, която контактува със земята. Състои се от по-дебел епидермис от останалата част на стъпалото, особено в опорните зони.

За разлика от кожата на останалата част от тялото, тя има изобилие от потни жлези и почти никакви меланоцити или мастни жлези. Прекомерното изпотяване благоприятства неприятните миризми.

По същия начин, тази част от анатомията на стъпалото има връзки и костни елементи, които образуват плантарния свод, поддържан от медиалния, страничния и напречния свод.

Костите, които изграждат стъпалото

Костите, които изграждат стъпалото, са талусът, калканеусът, ладиевидната кост, кубоидната кост, 3-те клиновидни кости, 5-те метатарзални кости и 14-те фаланги. Всяки от тях има специфични характеристики и функции:

 • Калканеус: Това е най-голямата кост в стъпалото. Тя е първата, която получава отпор при ходене и осигурява омекотяване.
 • Астрагалът е втората по големина кост в ходилото. Тя се съчленява на по-ниско ниво с калканеуса и по-нагоре с тибията и фибулата, образувайки глезенната става.
 • Навикуларна или скафоидна: Това е кост с полулунна форма, която свързва костите на тарзуса с тези на метатарзуса, предлагайки стабилност. Задното тибиално сухожилие се вмъква в нея.
 • Кубоид: Това е кост с форма на куб, разположена отстрани на стъпалото. Неговата функция е да предава динамиката на глезена към останалата част на крака.
 • Клиновидни кости: Това са 3 клиновидни кости, отговорни за образуването на тарзометатарзалната става заедно с кубоидната кост.
 • Метатарзали: Това са 5 удължени кости, чиято глава образува основата на пръстите на краката и влиза в пряк контакт със земята. Първата метатарзална кост е най-голямата и е ключовата кост при ходене.
 • Фаланги: Човешкото стъпало има 14 фаланги, 2 в големия пръст (проксимално и дистално) и 3 в останалите пръсти (проксимално, средно и дистално).

Въз основа на дължината на пръстите стъпалото може да има 3 класически форми: квадратна, гръцка или египетска.

Прочетете и: Ползите от ледената вода за краката

Мускули на краката

Според експертите присъщите динамични елементи на стъпалото се класифицират на дорзални мускули и плантарни мускули. Дорзалните мускули са extensor digitorum brevis и extensor digitorum brevis на големия пръст на крака. Плантарните мускули са групирани в 4 слоя:

 • Първи слой: Образува се от мускулите abductor pollicis, flexor digitorum brevis и abductor digiti minimi.
 • Втори слой: Включва quadratus plantaris и лумбрикалните мускули.
 • Трети слой: Това е доста плътен слой, състоящ се от adductor pollicis, flexor pollicis brevis, flexor digitorum brevis на петия пръст на крака и опонените на петия пръст на крака.
 • Четвърти слой: Включва дорзалните и плантарните междукостни мускули.

Често срещани проблеми със стъпалото

Краката са предразположени към различни проблеми в резултат на ежедневни дейности, неподходящи обувки, затлъстяване, диабет и стареене. Някои от най-често срещаните проблеми с краката са следните:

 • Буниони: Това са твърди и болезнени издатини в ставата на пръста на крака.
 • Мазолите са части от удебелена кожа, резултат от триене и натиск върху крака.
 • Брадавиците са твърди, груби лезии, които се образуват по стъпалото и петата. Проучванията потвърждават, че те се произвеждат от човешкия папиломен вирус (HPV) 1, 2, 4, 571-3.
 • Стъпало на спортиста: Това е гъбична инфекция на краката, която процъфтява във влага. Обикновено протича със сърбеж, зачервяване, напукване и лющене.
 • Врастнали нокти: Това е растеж на нокътя отвъд краищата, проникващ в кожата на пръстите на краката. Това състояние причинява болка и голям дискомфорт.
 • Извити пръсти: Пръстите на краката заемат позиция на нокти поради продължително използване на тесни обувки. Може също да е резултат от заболявания като диабет, ревматоиден артрит и мозъчни травми.
Два крака
Пръстите на краката могат да променят формата си поради хронични патологии като артрит, буниони или остеоартрит.

Грижа за стъпалото

За да запазим здравето на краката, трябва да вземем предвид 3 фактора: хигиена, обувки и движение. Някои препоръки за ефективна грижа са следните:

 • Мийте стъпалата всеки ден с хладка вода и неутрален сапун
 • Подсушавайте ги много добре след къпане и избягвайте влагата
 • Масажирайте с хидратиращи кремове
 • Ексфолирайте веднъж седмично с пемза
 • Изрязвайте ноктите прави, без да им придавате заоблена форма
 • Използвайте дишащи памучни чорапи
 • Носете меки, удобни обувки
 • Избягвайте продължителното носене на високи токчета или тесни обувки

По същия начин е препоръчително да практикувате упражнения, за да поддържате краката си здрави. Такъв е случаят с ходенето боси по пясък или трева за подобряване на гъвкавостта. Също така опитайте да ходите на пръсти, да въртите глезена и да вземете предмети с краката си.

Сложна структура и ключ към придвижването

Анатомията на стъпалото включва голямо разнообразие от костни, мускулни и ставни системи, които действат като лостове по време на движение и разпределят натоварването при стоене. Промените в стъпалото компрометират неговата функционалност, засягайки походката и баланса. Ако имате притеснения, консултирайте се със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fustero I. Cuidado de los pies. Offarm. 2007; 26(2): 66-72.
 • Viladot A. Anatomía funcional y biomecánica del tobillo y el pie. Revista Española de Reumatología. 2003; 30(9):469-377.
 • López-Giménez M. Tratamiento eficiente de 5 casos de verrugas plantares recalcitrantes con imiquimod 5%. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2013;104(7):640-642.
 • McNutt EJ, Zipfel B, DeSilva JM. The evolution of the human foot. Evol Anthropol. 2018 Sep;27(5):197-217.
 • Phillips RD. The normal foot. J Am Podiatr Med Assoc. 2000 Jul-Aug;90(7):342-5.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.