Плантарните брадавици: характеристики и лечение

Плантарните брадавици са вирусна инфекция, дължаща се на излагане на човешки папиломен вирус. Тези брадавици могат да се появят като единични или в групи, образувайки това, което е известно като мозаечна брадавица. Първият избор на лечение обикновено е салициловата киселина.
Плантарните брадавици: характеристики и лечение
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Плантарните брадавици са резултат от вирусна инфекция, причинена от директен контакт с обикновения човешки папиломен вирус. Вирусът се намира в първите два слоя на кожата – дермата и епидермиса, но никога не достига до по-дълбоките слоеве.

Терминът “папилома” се отнася до инфекциите, причинени от този вирусен щам. Когато обаче зарази краката, тогава образуванията се наричат плантарни брадавици. Те имат различни форми и размери и в зависимост от степента на лезията могат да продължат до 8 месеца.

Има два вида плантарни брадавици:

 1. Първият вид е единичната брадавица, която често се увеличава по размер. Тази брадавица може да се размножава в редки случаи, образувайки допълнителни брадавици, известни като спътници.
 2. Другият вид плантарна брадавица е брадавицата тип мозайка. Това е група от няколко малки брадавици, които растат близо една до друга в една и съща зона и са по-трудни за лечение от единични брадавици.

Симптоми на плантарните брадавици

Растежът на брадавиците е бавен процес. Това обаче поражда редица признаци и симптоми като:

 • Плантарните брадавици често приличат на мазол, поради плътната и твърда тъкан.
 • Болка по време на ходене или просто стоене.
 • Малки черни петна често се появяват на повърхността на брадавицата. Това е изсушената кръв, която остава в капилярите.

Диагностика на плантарните брадавици

Плантарните брадавици: стъпало с брадавици

Наличието на черни точки може да бъде полезно при диагностицирането на плантарни брадавици.

Лекар специалист преглежда стъпалото на пациента, за да открие и диагностицира плантарна брадавица. Професионалистът ще прищипе лезията, за да види дали има болка по време на прегледа. Това е така, защото плантарните брадавици са болезнени при прищипване. Няма болка, ако оказвате натиск върху тях. Когато брадавицата е покрита с кератин, може да изпитате неприятно усещане, ако натиснете областта.

Друг вариант за диагноза е да се изреже лезията със скалпел и да се провери за признаци на малки тъмни петна. Също така, дерматолог може да премахне част от лезията, за да направи биопсия.

Лечение на плантарните брадавици

Повечето плантарни брадавици са безвредни и изчезват без лечение. Това обаче често отнема между една и две години. Въпреки това, обикновено лечението се повтаря няколко пъти, докато те изчезнат. За съжаление, винаги има възможност да се появят отново.

След това, ще ви разкажем за някои от леченията, които можете да приложите за да премахнете плантарните брадавици.

Ексфолиант със салицилова киселина

Леченията със салицилова киселина действат като премахват брадавичните слоеве малко по малко. Те могат също да помогнат за засилване на способността на имунната система да се бори с брадавиците.

Криотерапия

Плантарна брадавица на стъпало

Замразяващата терапия е един от най-ефективните начини за премахване на брадавици и понякога се използва заедно със салицилова киселина.

Замразяването или криотерапията е форма на лечение, която обикновено се провежда в клиника. Състои се от прилагане на течен азот директно върху брадавицата с тампон или спрей.

След нанасяне около брадавицата ще се образува блистер. След това, след седмица, мъртвата тъкан ще слезе. Също така криотерапията може да помогне за засилване на имунната система.

Най-вероятно ще трябва да повтаряте лечението на всеки две седмици, докато брадавиците изчезнат. Някои изследвания показват, че криотерапията е по-ефективна, ако се комбинира с лечения на базата на салицилова киселина.

Оперативно лечение и други алтернативи

Ако горните лечения не са ефективни, лекарят може да препоръча една от следните процедури:

 • Приложение на трихлороцетна киселина върху плантарната брадавица, с дървена пръчка всяка седмица. Лекарят може да посочи да го редува със салицилова киселина. Сърбежът може да се прояви като странични ефекти от това лечение.
 • Малка операция чрез рязане на брадавицата или унищожаването й с електрическа игла. Този процес е известен като кюртаж или електродезикация. Обърнете внимание, че кюртажът ще остави белези и не се използва често, освен ако другите лечения не са ефективни.
 • Лекарите могат също така да направят лазерно лечение с импулсен лазер, за да изгорят малките затворени кръвоносни съдове. Тогава с течение на времето заразената тъкан ще умре и брадавицата ще падне. Трябва да повтаряте лазерното лечение на всеки три до четири седмици. Имайте предвид, че тази процедура е болезнена и евентуално ще остави белег.

Като допълнителна мярка имайте предвид, че ако всеки натиск върху плантарна брадавица ви причинява болка, тогава можете да носите подплатени обувки, за да получите облекчение. Също така, стойте далеч от тесните и неудобни обувки и носете обувки с удобна подметка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
 • Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
 • López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
 • Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.