Анатомия на деменцията: как живеят пациентите с деменция?

Животът на пациент с деменция не е никак лесен, както за самия него, така и за семейството му. Днес ще разкрием проблемите, с които се сблъсква човек, страдащ от деменция, и ще покажем начините, с които можем да подобрим качеството му на живот.
Анатомия на деменцията: как живеят пациентите с деменция?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пациентът с деменция може да страда от различни заболявания: болест на Алцхаймер, Паркинсон, Бисвангер и други. Всички те са свързани с деменция, тоест постепенна загуба или отслабване на умствените способности.

Заболяванията, които причиняват деменция, са труднопоносими както за пациента, така и за близките му. Измененията в паметта и здравия разум, както и някои поведенчески разстройства, могат да направят ситуацията мъчителна.

Днес ще разкрием какви аспекти трябва да вземем под внимание, когато си имаме работа с пациент с деменция.

Депресия при пациенти с деменция

Депресия при пациенти с деменция

Депресията е състояние, което обикновено засяга пациентите с деменция. Фактът, че те не разбират какво се случва с тях, загубата на памет, която ги дезориентира, както и липсата на тактичност на хората около тях, ще доведе до обезкуражаване и меланхолия.

Много семейства не знаят как да се справят с близък човек, страдащ от деменция. По тази причина те правят някои от грешките, които ще споменем по-долу:

  • Държат се с него като с дете: говорят пред него сякаш не е там и не чува нищо. Освен това не провеждат с него разговори като с възрастен човек.
  • Крещят му и го упрекват: ако крещите на човек с деменция, защото прави нещо, което дори не осъзнава защо прави, ще го накара да се чувства виновен и няма да му помогнете да разбере какво му се случва.
  • Пренебрегват го: ако не говорите с него като с възрастен, ако му крещите и ако пренебрегвате много от нещата, които казва, ще го накарате да се чувства самотен. Тази самота може да доведе до депресия.

Пациентът с деменция трябва да усеща подкрепа и да получава обич. Семейството му трябва да положи усилие и да се опита да се постави на негово място, за да разбере, че тази ситуация е трудна за всички.

Пациентите с деменция трябва да се чувстват независими

Състоянието на болния от деменция пациент не налага всичките му нужди да се изпълняват от близките му. Има много неща, които болният може да направи сам, но семейството трябва да помогне с това.

Например, ако пациентът се затруднява да закопчава сам копчетата си, трябва да се постараете да закупите дрехи без копчета. Ако не е в състояние да върже обувките си, купувайте обувки без връзки.

В случай че човекът започне да проявява тежка загуба на паметта, може да предприемете някои допълнителни мерки. Например, покажете къде се намира банята, без да му го казвате директно, като поставите знак на вратата, на който пише “баня”.

Пациентът с деменция може да се чувства дезориентиран и объркан поради загубата на памет и внезапната неспособност за извършване на прости дейности като завързването на обувките. Ето защо, ако правите тези неща за тях, ще им помогнете да се чувстват много по-добре и по-способни.

Трябва да излизат навън

Много често близките на страдащия от деменция пациент не желаят той да излиза от къщата от страх, че може да се изгуби. Решението обаче е да не го държите у дома 24/7, тъй като това ще доведе до депресия.

Пациентите с деменция трябва да излизат навън.

В случай че няма кой да се грижи за пациента с деменция през цялото денонощие, можете да наемете някой да го прави. Пациентът с деменция може лесно да се изгуби, а ако напусне дома сам по каквато и да е причина, може да не знае как да се върне обратно.

Важно е обаче човекът, страдащ от деменция, да прекарва качествено време със семейството си. Наистина ще му хареса да излезе на разходка, да отиде в парка или да се пече на слънце в градината.

Болният трябва да чувства подкрепата на семейството си. Това ще помогне да се предотврати изолацията и самотата му.

Друг много добър вариант е да го заведете в група, помагаща на пациенти с този проблем да забавят загубата на памет и да подобрят поведенческите разстройства.

Има и някои специализирани центрове, в които пациентите с деменция могат да си взаимодействат. От време на време трябва да го водите в тези центрове, за да не се чувства сам, да прекарва време с хора, които разбират проблемите и разочарованията му, и да създава нови приятелства.

Животът на пациент с деменция не е никак лесен. Той има много ограничения, които не може да контролира, а още по-малко разбира. По тази причина е от съществено значение да показвате подкрепата си и да правите всичко по силите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rankin, K. P., Gorno-Tempini, M. L., Allison, S. C., Stanley, C. M., Glenn, S., Weiner, M. W., & Miller, B. L. (2006). Structural anatomy of empathy in neurodegenerative disease. Brain. https://doi.org/10.1093/brain/awl254
  • Krueger, C. E., Laluz, V., Rosen, H. J., Neuhaus, J. M., Miller, B. L., & Kramer, J. H. (2011). Double Dissociation in the Anatomy of Socioemotional Disinhibition and Executive Functioning in Dementia. Neuropsychology. https://doi.org/10.1037/a0021681
  • Barba, A. L., Kelly Changizi, B., Higgins, D. S., Factor, S. A., & Molho, E. S. (2012). Dementia. In Parkinson’s Disease, Second Edition. https://doi.org/10.1201/b12948
  • Curran, E. M., & Loi, S. (2013). Depression and dementia. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/mjao12.10567

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.