19 съвета как да спестите пространство в банята

Много от тези решения ще ви се сторят удивително прости, но как не сте се досетили за тях?
19 съвета как да спестите пространство в банята

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да спестите пространство в банята?

Повечето апартаменти разполагат с малка баня, тъй като архитектите обикновено отдават повече значение на спалните помещения и хола. Ако банята ви е точно такава, предлагаме да продължите да четете нататък. Днес ще предложим много полезни съвети.

Макар това помещение да е от най-малките, винаги имате възможност да се опитате да го направите по-комфортно, като добавите декоративни елементи и аксесоари.

Проблемът е, че често организацията на пространството е трудна, тъй като има изобилие от различни флакони, козметични продукти, тоалетна хартия, хавлии и цял ред други вещи.

Много хора се заблуждават, че няма как да се справят с този хаос. Те не знаят, че съществуват отлични начини за организация на ограниченото място в банята.

Ако сте сред тях, в днешната статия сме събрали на едно място 19 интересни предложения. Те ще опростят живота ви и ще внесат хармония и подреденост в банята.

Готови ли сте да ги изпробвате още днес?

 1. Рециклирайте PVC тръбите

Тръби в банята

Да, правилно прочетохте. Можете да използвате стари PVC тръби, за да ги трансформирате в удобни поставки за четки, бои за коса и други аксесоари, които в противен случай съхранявате хаотично.

 1. Купете тесни мебели

Мебели в банята

Мебелите, които можете да сложите покрай стената и в ъгъла, са отличен начин да използвате оптимално малкото пространство. Там можете да съхранявате кърпи, тоалетна хартия и други продукти.

 1. Сложете кошници на стената

Кошници на стената в банята

Ако имате свободни кошници под ръка, използвайте ги. Закрепете ги за стената и съхранявайте в тях лосиони, четки и т.н. Така ще оползотворите едно пренебрегвано място в банята.

 1. Сложете лавица

Сложете лавица в банята

Дървените лавици могат да внесат елегантност в банята. Те отлично ще послужат за нареждането на любимите козметични продукти.

 1. Място за съхранение на вратичката

Място във вратичката в банята

Вратичките на шкафовете са перфектно място за добавяне на лавица. На нея ще сложите вещи като сешоара или пък машата.

 1. Закачалка за кърпи

Закачалка за кърпи в банята

А какво ще кажете за място, на което можете да слагате хавлии и козметика? Можете да икономисате пространство, като разположите няколко куки.

 1. Вана със скрито място за вещи

Вана-шкаф в банята

Ако предвиждате да сложите вана или да попромените настоящата, опитайте се да изградите скрито място за вещи.

 1. Структурирани поставки в банята

Поставки в банята

Този тип вещи са идеални за оптимално използване на ограниченото пространство в банята. Подходящи са за малки предмети.

 1. Стъклени буркани-органайзери

Буркани в банята

Допада ли ви идеята да използвате повторно предмети? Опитайте, като посъберете няколко стъклени буркани. Можете да ги приложите в банята като органайзери.

 1. Използвайте магнитни ленти

Магнитни ленти в банята

Можете да сте сигурни, че малките метални предмети няма да се губят втори път, ако използвате магнитни ленти.

 1. Лавици над тоалетната чиния

Лавици над тоалетната в банята

Една красива лавица над тоалетната чиния е прекрасно място за съхраняване на почистващи препарати, хавлии и каквото още ви дойде на ум.

 1. Щипки

Щипки в банята

Ако не разполагате с лавица при душа или ваната, можете да използвате такъв тип щипки, които са подходящи за закачане на различни вещи. 

 1. Куки за красота…

Куки в банята

Можете лесно и бързо да откриете подходящите куки, с които да закачите най-важните аксесоари в банята – четки, гребени и др.

 1. Лавици на вратата

Лавици в банята

Можете да поставите лавици на вратите на шкафовете, за да съхранявате почистващи препарати, гъби и други предмети, които използвате в ежедневието.

 1. Магнитна дъска

Магнитна дъска в банята

Купете си магнитна дъска и прикрепете малки магнитчета към гримовете си. Така последните винаги ще са под ръка и готови за използване.

 1. Навийте хавлиите

Хавлиите в банята

Вместо постоянно да ги сгъвате, пробвайте да ги навивате и да ги съхранявате в кошница върху лавица. Така ще спестите пространство и ще създадете уютна атмосфера.

 1. Шкаф под огледалото

Шкаф под огледалото в банята

Пространството под мивката и под огледалото са перфектни за поставянето на шкафове с лавици и различни отделения.

Там можете да съберете дузина неща и да са ви под ръка по всяко време.

 1. Закачалки на вратата

Закачалки в банята

Сложете няколко закачалки от вътрешната страна на вратата на банята. Това място е идеално за съхраняване на хавлии, пеньоари и т.н.

 1. Вградени чекмеджета

Чекмеджета в банята

Вграждането на чекмеджета е прекрасна идея, когато банята у дома е малка.

А вие имате ли изпитани идея за пестене на ограниченото пространство в банята? Споделете ги с нас и не се колебайте да използвате някое от нашите предложения.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.