7 натурални напитки при проблеми със съня

Наспивате ли се достатъчно? Опитайте една от тези напитки, за да се убедите в ефикасността им и да кажете сбогом на проблемите си със съня.
7 натурални напитки при проблеми със съня

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Качественият сън, който продължава 7 до 8 часа без прекъсване, е една от биологичните дейности, необходима на всеки един човек. Тя ви помага да поддържате физическото и психическото си здраве в оптимално състояние – то би било немислимо при проблеми със съня.

Много хора не се вълнуват достатъчно от този свой ежедневен навик. Това обаче е единственият начин да обновите запасите си от енергия и да подготвите тялото си за предстоящия ден.

Всъщност, по време на сън тялото ви извършва редица функции. Тези функции поддържат работата на мозъка и имунната система, както и на други системи от организма ви.

По тази причина е важно да обърнете навреме внимание на проблемите си със съня. Това важи особено, ако се случват често.

Преди да се обърнете към традиционната медицина е добре да имате предвид някои натурални напитки, които могат да ви помогнат да заспите лесно.

В тази статия ще ви представим 7-те най-добри от тях.

1. Кокосова вода при проблеми със съня

при проблеми със съня пийте кокосова вода

Пиенето на кокосова вода преди лягане е чудесно решение на проблеми със съня. Тя ще ви помогне да предотвратите безсънието и други смущения на съня.

Тази напитка е източник на мастни киселини и антиоксиданти. Освен това редуцира нивата ви на кортизол и намалява чувството на тежест след хранене.

Тези свойства ви помагат да овладеете стреса. Също така оптимизират производството на хормони, оказващи благоприятен ефект върху качеството на съня ви.

Как да я консумирате?

 • Затоплете една чаша кокосова вода (8 oz или 230 мл). Пийте веднага щом се стопли.
 • За да получите най-добри резултати, пийте кокосовата вода един час преди лягане.

2. Червено вино

Не се препоръчва прекомерна консумация на алкохолни напитки. Чаша червено вино обаче може да предостави на тялото ви някои доста интересни ползи.

Тази напитка е заредена с антиоксиданти и есенциални минерали. Заедно, те спомагат за отпускане на нервната ви система, което стимулира качествения сън.

И ако това не е достатъчно, хранителните вещества в червеното вино допринасят за премахването на токсините и задържаните в организма течности. Освен това тази напитка ви помага да овладеете възпалителните проблеми.

Как да го консумирате?

 • Налейте си чаша червено вино и я изпийте половин час преди лягане.

3. Сок от череши

сок от череши при проблеми със съня

Тази напитка е едно от най-препоръчителните натурални средства за борба с безсънието.

Това се дължи на голямото количество мелатонин в нея. Това химично вещество ви помага да регулирате циклите на съня.

Как да го консумирате?

 • Изпийте половин чаша (100 мл) сок от череши преди да си легнете.
 • Ако искате, може да пиете от този сок и на закуска. Но не бива да консумирате повече от една чаша дневно.

4. Мляко

Хората, които не страдат от лактозна непоносимост, могат да решат своите проблеми си със съня с помощта на чаша топло мляко.

Тази напитка съдържа аминокиселина, известна като триптофан. След като се усвои, тази аминокиселина подпомага синтеза на мелатонин, хормона на съня.

Как да го консумирате?

 • Стоплете си чаша мляко (200 мл) и я изпийте половин час преди лягане.

5. Овесено мляко

пийте овесено мляко при проблеми със съня

Класическото овесено мляко също е ефикасно решение на проблеми със съня.

То не само предотвратява проблемите с храносмилането. Освен това ви дава триптофан и други хранителни вещества, които участват в производството на мелатонин и серотонин.

Как да го консумирате?

 • Пригответе си овесено мляко и го изпийте един час преди да си легнете.

6. Бадемово мляко

Бадемовото мляко е богато на омега 3 и натурални фибри. Освен това се е превърнало в една от най-препоръчителните растителни напитки за хора с лактозна непоносимост.

Консумирането на бадемово мляко дава на тялото ви енергия и същевременно насърчава съня, когато го пиете малко преди лягане.

Това е един от най-големите източници на триптофан. Тази аминокиселина е изключително необходима за производството на хормона на съня.

Как да го пиете?

 • Стоплете чаша (200 мл) бадемово мляко. Изпийте напитката половин час преди лягане.

7. Чай от лайка

чай от лайка помага при проблеми със съня

Релаксиращите свойства на чая от лайка също могат да бъдат от полза при проблеми със съня. Това важи в пълна сила, ако проблемите ви се дължат на стрес или тревожност.

Пиенето на този чай подобрява функционирането на нервната ви система. Освен това ви помага да намалите напрежението в тялото си.

Как да го пиете?

 • Изпийте една чаша чай от лайка половин час преди да си легнете.

Наспивате ли се достатъчно? Опитайте една от тези напитки, за да се убедите в ефикасността им и да кажете сбогом на проблемите си със съня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar, Sanjay Gupta. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. (2010).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

  • David L. Watts. The Nutritional Relationships of Magnesium. (2017).

  traceelements.com/Docs/The%20Nutritional%20Relationships%20of%20Magnesium.pdf

  • Xiao Meng, Ya Li, Sha Li, Yue Zhou, et al. Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. (2005).

  www.mdpi.com/2072-6643/9/4/367

  • Valtonen M., Niskanen L., Kangas AP., Koskinen T. Effect of melatonin-rich night-time milk on sleep and activity in elderly institutionalized subjects. (2010).
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16195124
  • Wilfred R. Pigeon, Michelle Carr, Colin Gorman, Michael L. Perlis. Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133468/
  • Iriti, M. Journal of the Science of Food and Agriculture, June 19, 2006; online “EarlyView” edition. Murphy, M. Chemistry & Industry, June 19, 2006; page 6. Franco Faoro, PhD, professor of plant pathology, University of Milan, Italy. News release, Society of Chemical Industry.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.