9 здравословни навика, водещи до по-дълъг живот

Правете умствени упражнения, радвайте се на свободното си време и не забравяйте добрата хигиена.
9 здравословни навика, водещи до по-дълъг живот

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Начинът на живот има огромно въздействие върху здравето и това, как остаряваме – както физически, така и психически. Доказано е, че следването на определени здравословни навици, които позволяват продуктивен и пълноценен начин на живот, могат да ни карат да се чувстваме и изглеждаме млади, както и да добавят допълнителни години към времето ни на тази земя.

Стареенето е естествена и неизбежна част от живота. Съществуват някои нездравословни навици, които могат да ускорят този процес и да окажат сериозно въздействие върху здравето, карайки ни да изглеждаме състарени, както и да премахнат няколко години от очакваната продължителност на живота. За щастие съществуват и здравословни навици, които се грижат тялото да бъде и да се чувства младо, което позволява да се наслаждавате на добро здраве през годините. В следващите редове ще изброим някои.

Здравословни навици за  по-дълъг и качествен живот

Хранете се здравословно

Здравословната диета включва умереност и разнообразие. Тялото се нуждае по малко от всичко и всеки източник на храна носи своите ползи. Най-добрият начин да се гарантира, че се храните правилно, е да консумирате храни, добре балансирани във всички съществени елементи и богати на фибри, витамини и минерали. Важно е също да се има предвид, че преяждането уврежда здравето, особено когато прекалявате с мазнини и нездравословна храна.

Практикувайте ежедневно добра хигиена

здравословни навици - добра хигиена

Знаете, че имате нужда от добра хигиена ежедневно, за да премахнете вредните патогени, които могат да засегнат здравето. Важно е да измивате тялото си добре и да се грижите за всяка от неговите части правилно и в зависимост от нуждите – например най-интимните части на тялото изискват много повече грижи, както и ръцете и устата.

Правете физически упражнения всеки ден

100% е доказано, че физическите упражнения подобряват не само физическото здраве, но и психичното. Технологиите имат голям принос за промяната на начина, по който хората се ангажират физически със света около тях, и затова е важно да поддържате тялото здраво, като се упражнявате редовно – това ще помогне за поддържане на подходящо телесно тегло и предотвратяване на заболяванията. Лесно е да се изгради рутинна практика и дори може да бъде забавно. Изберете стълбите вместо асансьора, отидете да тичате или да плувате, скачайте, танцувайте.

Предотвратявайте злополуки

Често тези малки инциденти у дома, които могат да повлияят на здравето, могат да бъдат предотвратени. Избягвайте силно рискови ситуации, потърсете помощ, когато има трудоемка работа за извършване и винаги отделяйте малко време, за да направите оценка на тези домашни или работни задачи, които представляват потенциални опасности.

Избягвайте алкохола и цигарите

Много от младите хора свързват консумацията на алкохол с удоволствието. Когато започнете да пиете в ранна възраст, здравето се излага на риск и често може да предизвика дълготрайни проблеми, които не са лесни за лекуване. Алкохолът е токсично вещество, което може да доведе до пристрастяване. Цигарите са друг лош навик, които засягат много хора в наши дни. Знаем, че тютюнът може да се отрази негативно върху здравето и може, както често се случва, да доведе до смърт. Така че избягвайте тези пороци и вредни навици и вместо това изберете да живеете живот без алкохол и тютюн.

Правете умствени упражнения

здравословни навици за когнитивното здраве

Прочетете и това: Подобрете психичното си здраве с тези 7 съвета

Точно както тялото, умът също се нуждае да се упражнява, за да е в добро здраве и форма и да се бори с влошаващите процеси на стареенето. Извършването на умствени упражнения е лесно и може да  помогне да подобрите мозъчните си функции. Достатъчно е да се насладите на здравословни навици като четене, пъзели, кръстословици, писане и концентрация или медитация.

Радвайте се на свободното си време

радвайте се на красотата в живота

Най-добрият начин да запазите чувството, че сте млади, да поддържате здравето си и да се радвате на добро качество на живот, е да се научите да се наслаждавате на свободното си време.Ангажирайте се с дейности, които намирате за забавни и релаксиращи. Прекарвайте време с вашето семейство или приятели, пътувайте, отидете на концерт или просто разтърсете ежедневието си с нещо ново. Това е най-добрият начин да се насладите напълно на живота.

Избягвайте стреса

Избягвайте стреса за по-спокоен живот

Вижте още: Дишането и 4 техники, за да се преборите със стреса

Истината е, че много хора страдат от свързани със стреса заболявания. Всичко – от работата и домашна среда до технологията и толкова много други фактори, които срещате в ежедневието, може да предизвика стрес, тревожност, депресия и десетки други симптоми, които дисбалансират както физически, така и емоционално.

Пийте повече вода

Водата е живот и знаем, че по-голямата част от тялото се състои от вода. Уверете се, че пиете най-малко 2 л. вода на ден, за да се запазите здрави и хидратирани и да придадете на кожата си по-млад вид. Водата има толкова много полезни свойства, от които трябва да се възползвате ежедневно!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Water and nutrition. (2016).
  cdc.gov/healthywater/drinking/nutrition/
 • Institute of Medicine of the National Academies. (2005). Chapter 4: Water. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate.
  nap.edu/read/10925/chapter/6
 • American Council on Exercise. (n.d.). Exercise library.
  acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/exercise-library/
 • CMAJ. 2006 Mar 14; 174(6): 801–809. Health benefits of physical activity: the evidence. doi: 10.1503/cmaj.051351
 • University of Washington School of Medicine. (2018). No safe level of alcohol, new study concludes. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180824103018.htm
 • Int J Angiol. 2007 Autumn; 16(3): 77–83. Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs. doi: 10.1055/s-0031-1278254

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.