9 съвета за за естествено редуциране на коремното възпаление

Ако искате да намалите подуването в корема, трябва да вземете предвид някои неща. Научете се да контролирате подуването, както и да намалите обиколката на талията, благодарение на нашите здравословни съвети.
9 съвета за за естествено редуциране на коремното възпаление

Последна актуализация: 02 март, 2019

Много хора, които са опитвали да се отърват от излишните килограми, като по този начин се надяват да намалят коремното възпаление. За съжаление това е особено трудна задача, дори когато спазвате всички препоръки за отслабване.

В днешната статия искаме да споделим с вас девет лесни, но изумителни съвети за редуциране на подуването на корема след 15 дни, с помощта на храната, както и някои много ефикасни хитрини.

Защо е толкова трудно да се намали коремното възпаление?

Без значение дали сте започнали да сваляте килограми или сте слаби по природа, подуването на  корема понякога може би ви отчайва. Важно е да запомним, че коремното възпаление  може да бъде свързано с хормоните, храносмилането и дори стойката на тялото.

Всеки дисбаланс може да причини подуване на корема и талията. При това положение трябва да се открие източника на проблема, както и начин, по който да се възстанови естествения баланс.

1. Хранете се бавно и сдъвквайте храната

Хранете се бавно за да предотвратите коремно възпаление

Основна причина за подуванато на корема са заболяванията на храносмилателната система. В повечето случаи, причината се крие в това, че хората не сдъвкват добре храната си.

Не забравяйте, че храносмилането започва от устата и слюнката, особено при консумацията на въглехидрати.

И затова ще забележите огромен напредък както при храносмилането, така и при вида на корема си, щом стигнете до момента, в който сдъвквате храната си, докато не се превърне в течност.

Най-здравословното нещо е да се храните без да бързате и без да се разсейвате, в приятна атмосфера, като избягвате напрегнатите разговори и спорове.

2. Смутита за закуска

Повечето хора не дъвчат храната си достатъчно.  Ще забележите, че ако я пасирате, ще можете по по-ефикасен начин да намалите коремното възпаление. Затова си пригответе смути.

Един от вариантите е да си приготвите смути, като използвате  някои от следните продукти:

 • Плодове
 • Зеленолистни зеленчуци
 • Ядки и семена
 • Мляко или екстра върджин кокосово масло
 • Овесени ядки
 • Чисто какао на прах

Приемането на едно смути всяка сутрин спомага за отслабването, като засища глада и снабдява тялото с енергията, нужна през целия ден.

3. Супа за вечеря

Вечер можете да следвате същите примери и да си направите зеленчукова супа, например гаспачо или пресни зеленчукови сокове.

Ако ги комбинирате с лек протеин (чисто месо, риба, яйца, свежо сирене, авокадо или ядки) ще получите пълноценна и здравословна вечеря.

Важно е да се храните леко и рано вечерта, за да избегнете сутрешното събуждане с подут корем.

4. Експериментиране с подправките

много подправки имат добър ефект за намаляване коремното възпаление

Съществуват много подправки, които освен, че ще придадат вкус на ястията ви, могат да помогнат храносмилането, да активират метаболизма, както и да се преборят срещу газовете – тези три фактора могат да намалят подуването на корема.

Препоръчваме ви да използвате следните подправки:

 • Копър
 • Кимион
 • Лют червен пипер
 • Риган
 • Босилек

5. Заменете десертите с чай за храносмилането

Комбинирането на различните типове храна е от изключителна важност, щом става въпрос за намаляване на талията и редуциране на теглото, както и за поддържането на оптимално здраве.

Ето защо трябва да се стремите вечерите ви да са опростени, без да се смесват различни видове белтъчини, а освен това е добре да избягвате плодовете и сладките за десерт.

Много по-добре е да оставите сладките за следобедна закуска.

7. Контролирайте запека

Страдащите от хроничен запек трябва да преборят това заболяване, ако искат да се сдобият с плосък корем. Можете да постигнете това, използвайки някое от следните средства:

 • Ленено семе, престояло във вода
 • Сушени сливи
 • Зряло киви
 • Псилиум, разтворен във вода
 • Чай от билката сена (всекидневно)
 • Зеленчукови и плодови смутита
 • Пълнозърнести култури

7. Упражнявайте кръста си

упражнения за коремнити мускули и талията

Всеки път, в който заговорим за упражнения с цел отслабване и влизане във форма, непременно имаме предвид и талията.

Всеки тип кардио, като бягане, танцуване и аеробика, ще разтегне коремните мускули и кръста, подпомагайки намаляването на подуването и тонизирането на тялото.

8. Елиминирайте стреса

Стресът влияе на хормоналния баланс, който е пряко свързан с големината на корема ви. Ето защо много хора, които са под стрес, имат подути стомаси, въпреки че може би са слаби по телосложение.

За да елиминирате стреса, трябва просто да се упражнявате, изразходвайки енергия и да упражнявате техники за релаксиране, като допълнение на балансираната диета.

9. Почивайте си добре

Друг важен фактор е пълноценната нощна почивка. В случай, че не се наспивате, тялото ви се стресира, а вие нараствате на килограми и размери.

Няма точни часове за сън. Всеки човек трябва да открие оптималното време за себе си и да бъде сигурен, че сънят му е едновременно възстановяващ и качествен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Villoria A, Serra J, Azpiroz F, Malagelada JR. Physical activity and intestinal gas clearance in patients with bloating. Am J Gastroenterol. 2006;
 • Stults-Kolehmainen MA, Sinha R. The effects of stress on physical activity and exercise. Sports Medicine. 2014.
 • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: Pathophysiology and treatment. Journal of Neurogastroenterology and Motility. 2013.
 • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management strategies for abdominal bloating and distension. Gastroenterol Hepatol. 2014;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.