Премахнете акнето с тези 6 невероятни етерични масла

Може и да изглежда странно да използвате масла за премахване на акнето, но тези етерични масла спомагат да се контролират мастните жлези, да се почисти кожата и да се редуцира раздразнението. Пробвайте ги!
Премахнете акнето с тези 6 невероятни етерични масла
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Може да премахнете акнето с помощта на етерични масла.

Акнето е един от най-често срещаните козметични проблеми. Засяга както мъжете, така и жените по целия свят, особено по време на пубертета.

Акнето се характеризира с образуването на малки пъпки, съставени от гной, мъртви кожни клетки и други частици.

Обикновено се появяват в резултат от хормонален дисбаланс. Този дисбаланс причинява изменения в дейността на мастните жлези, свързани с порите.

Акнето се появява често по лицето. Образува се главно по Т-зоната на лицето, но може да се забележи и по ръцете, гърба и други части на тялото.

Макар че не представлява сериозен проблем за здравето, необходимо е все пак да се третира, за да се предотвратят белезите.

За щастие, съществуват много видове продукти, които са предназначени за лечение на акнето при редовна употреба.

Един от вариантите е да използвате етерични масла, които са способни да почистят кожата в дълбочина и да се преборят с акнето. 

В тази статия ще споделим 6 от най-добрите етерични масла, които да използвате, ако забележите появата на тези досадни пъпки.

1. Етерично масло от риган

Масло от риган

Етеричното масло от риган е противовъзпалително и антибактериално масло и поради тази причина е страхотно средство за третиране на акнето.

То спомага да се регулира производството на мазнини, като същевременно премахва мъртвите кожни клетки и замърсителите, които се натрупват в порите.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части масло от риган и зехтин и нанесете сместа върху пъпките.
 • Оставете да попие без да изплаквате и прилагайте два пъти дневно.

2. Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво е сред най-добре познатите масла за третиране на акне и други кожни състояния.

Противогъбичните, антибактериалните и противовъзпалителните му свойства го превръщат в ефикасно решение на този проблем.

Всъщност, ако го използвате редовно, ще направите белезите и следите от акне по-малко забележими.

Как да го използвате?

 • Навлажнете парченце памук с две капки етерично масло от чаено дърво и нанесете върху засегнатите зони.
 • Ако имате чувствителна кожа, разредете с кокосово масло или масло от жожоба.
 • По желание може да капнете 10 капки етерично масло от чаено дърво в буркан с топла вода и да използвате сместа като стягащо средство.

3. Етерично масло от лавандула

Премахнете акнето с масло от лавандула

Познато с ароматерапевтичните и успокояващите си свойства, етеричното масло от лавандула е идеалният продукт за справяне с пъпките и акнето.

Антибактериалните му способности предпазват от инфекции и същевременно намаляват появата на белези и следи.

Това масло има стягащ ефект, който спомага да се почистят порите в дълбочина, допринасяйки за балансирането на дейността на мастните жлези.

Как да го използвате?

 • Смесете малко количество етерично масло от лавандула със също толкова количество масло от гроздови семена и нанесете върху кожата докато попие.
 • Правете процедурата всяка вечер преди лягане.

4. Етерично масло от невен

Етеричното масло от невен е натурално козметично средство, което се отличава с успокояващи, противовъзпалителни и възстановяващи свойства.

То спомага да се премахнат пъпките, да се редуцира възпалението и да се стимулира оздравяването на клетките, за да се предотвратят дефектите по кожата.

Как да го използвате?

 • Навлажнете парче памук с етерично масло от невен и приложете върху засегнатите зони.
 • Нанасяйте маслото два пъти дневно, всеки ден.

5. Преборете акнето с етерично масло от шипка

Масло от шипка

Познато с полезния си ефект върху кожата, етеричното масло от шипка е сред най-добрите варианти за хората, притежаващи чувствителна кожа.

То се бори с акнето, премахва частиците от порите и стимулира заличаването на белезите.

Как да го използвате?

 • Нанесете малко количество етерично масло от шипка върху засегнатите зони и масажирайте нежно, докато попие напълно.
 • Използвайте това средство всеки ден.

6. Етерично масло от розмарин

Маслото, извлечено от розмарина, притежава регенеративни, антибиотични и противовъзпалителни свойства, които ускоряват възстановяването от акне.

Редовното му прилагане контролира pH на кожата и намалява зачервяванията и отоците, които акнето причинява.

Как да го използвате?

 • Навлажнете парченце памук с етеричното масло от розмарин и нанесете внимателно върху пъпките.
 • Използвайте това масло всяка вечер преди лягане.

Трудно ли ви е да се отървете от акнето? Изпробвайте което и да е от посочените етерични масла като алтернативно лечение и се сдобийте с по-здрава кожа по-бързо. Използвайте наведнъж само по едно от споменатите средства, тъй като комбинирането на повече от един продукт може да причини нежелани реакции.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Burris, J., Rietkerk, W., & Woolf, K. (2013). Acne: The Role of Medical Nutrition Therapy. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. http://doi.org/10.1016/j.jand.2012.11.016

 • Bowe, W. P., & Shalita, A. R. (2008). Effective Over-the-Counter Acne Treatments. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. http://doi.org/10.1016/j.sder.2008.07.004

 • Karciauskiene, J., Valiukeviciene, S., Stang, A., & Gollnick, H. (2015). Beliefs, perceptions, and treatment modalities of acne among schoolchildren in Lithuania: A cross-sectional study. International Journal of Dermatology. http://doi.org/10.1111/ijd.12753


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.