Натурални средства за укрепване на ноктите

Бадемовото масло е най-подходящо, но всички етерични масла са много подходящи за това лечение
Натурални средства за укрепване на ноктите

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 април, 2023

Ноктите, които се чупят при най-малкото докосване нямат твърдостта, която ги кара да изглеждат красиви. Те могат да се повредят или да не растат добре. Всички тези проблеми, могат да бъдат решени със следващите натурални средства и съвети за укрепване на ноктите.

Домашни рецепти за по-силни нокти

Ако сте от хората, чиито нокти се чупят или разцепват, може да изберете едно от тези средства за укрепване на ноктите по естествен път. Всички са много ефикасни и си струва да ги опитате.

 • Лечение със суров лук за укрепване на ноктите: Вярно е, че миризмата на лук е неприятна и може да ви накара да се разплачете, но не може да не споменем, че това лекарство е ефикасно и прави ноктите по-силни. Нека да признаем че няма нищо по-неприятно от гледката на грозни ръце и нокти. Нарежете лука наполовина, направете дупка в центъра и сложете върха на пръстите и ноктите в дупката за около 15 минути. След това измийте ръцете (миризмата наистина може да се задържи, затова е по-добре да направите процедурата през нощта или в почивните дни).
Домашни рецепти за укрепване на ноктите
 • Лечение за укрепване с натурално масло: Бадемовото масло е най-подходящо, но всички етерични масла са много подходящи за това лечение. Смесете 2 супени лъжици бадемово масло с 2 супени лъжици зехтин в купа. Използвайте памучен тампон, за да покриете със сместа ноктите и ги оставете да абсорбират маслото. Повтаряйте 3 пъти на ден.
 • Лечение за втвърдяване с чесън: Чесънът може да мирише толкова неприятно, колкото и лука, но никой не казва, че поддържането на красотата е лесно. Нарежете няколко скилидки чесън и ги сложете в чаша с вода. Потопете върховете на пръстите и ноктите в сместа в продължение на 20 минути. Повтаряйте 2 пъти на ден.
 • Лечение за укрепване с розмарин: За тази рецепта са ви нужни 2 супени лъжици розмарин и 1 чаша вода. Сварете съставките в продължение на 5 минути и отстранете от огъня, оставете ги да се охладят за няколко минути. Изсипете сместа в купа и потопете ноктите в продължение на 20 минути. Повтаряйте 2 пъти на ден.

Други рецепти за укрепване на ноктите

 • Лечение за съживяване с алое вера: Алое верата има много приложения, както вероятно вече знаете. В този случай растението помага да се подобри състоянието на ноктите за нула време. Ще имате нужда от 1 супена лъжица алое вера гел и 3 капки зехтин. Разбъркайте така, че да се смесят добре. Напоете памук със сместа и я разнесете върху ноктите. Оставете да попие и повтаряйте толкова често, колкото мислите, че е необходимо.
Алое вера за подсилване на ноктите
 • Лосион с краставица за чупливи нокти: Намачкайте няколко краставици, без да махате кората. Поставете сока в съд и потапяйте пръстите в него всеки ден в продължение на 1 седмица.
 • Лосион от хвощ за слаби нокти: Всичко, от което се нуждаете, за да приготвите тази отвара е шепа хвощ за чаша вода. Затоплете леко и накиснете ноктите в нея.
 • Лечебно средство с пшеничен зародиш: Загрейте 4 супени лъжици масло от пшеничен зародиш, смесен с вода в продължение на няколко минути. Отстранете от огъня, оставете да изстине и добавете няколко капки лимонов сок. Потопете върховете на пръстите в тази смес в продължение на 10 минути.
 • Лечебно средство със зехтин, мед и яйца: Това са 3 силно хранителни продукти с отлични свойства. Смесете 1 супена лъжица зехтин, 1 лъжица с мед и 1 жълтък в купа, докато се получи гладка паста. Нежно втрийте сместа във всеки нокът. Оставете за ½ час и след това измийте с малко вода.
 • “Бързи” решения за ноктите – изберете някое от тези незабавни лечебни средства: Накиснете ноктите в лимонов сок 2 пъти на ден; разтъркайте ги със скилидка чесън; сложете памучен тампон, напоен с обезцветен йод и оставете да изсъхне напълно; натопете ноктите в ябълков оцет всеки ден, за предпочитане преди лягане.
Ябълков оцет за укрепване на ноктите

Съвети за красиви и здрави нокти

Освен домашните средства, описани по-горе, добре е да се помнят (и практикуват) следните съвети, за да се радвате и да поддържате здрави нокти:

 • Използвайте лакочистител, който не съдържа съставки, които вредят на здравето на ноктите. Докато ацетонът е ефикасен лакочистител, съществуват и по-полезни възможности.
 • Яжте много млечни продукти и храни, които съдържат калций, протеини и витамини А и Е, както и пийте 8 чаши вода на ден. Имайте предвид, че чупливите нокти могат да показват висока степен на стрес или неправилно хранене.
Средства за укрепване на ноктите
 • Не позволявайте на ръцете да остават мокри прекалено дълго. Когато перете дрехи или миете чинии, носете ръкавици; не оставяйте дълго под душа или в топла вода. Използвайте ръкавици и когато се занимавате с градинарство, или почиствате дома.
 • Изпилвайте ноктите редовно, винаги в една и съща посока и ги поддържайте добре оформени. По-добре е да използвате пила за нокти, която не е метална. Нанесете разтвор за втвърдяване към лака за нокти (може да приготвите домашен, като добавите скилидка счукан чесън към прозрачна глазура).
 • Отстранявайте лака за нокти напълно, като използвате лакочистител, сапун и топла вода. Изсушете с памучна кърпа и масажирайте ноктите със зехтин.
 • Не използвайте ноктите, за да отваряте кутии или други съдове – използвайте подходящ за това инструмент.
 • Не гризете ноктите, защото освен че това ще забави растежа им, те ще започнат да се лющят, когато са в постоянен контакт със слюнката.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cabeza Martínez, R., Leis Dosil, V., & Suárez Fernández, R. (2006). Uñas y enfermedades sistémicas. Piel. https://doi.org/10.1016/S0213-9251(06)72531-X
 • González, F. K. S., & Candiani, J. O. (2011). Manifestaciones en uñas en enfermedades sistémicas. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica.
 • Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010;
 • Scheinfeld N, Dahdah MJ, Scher R. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. Journal of drugs in dermatology : JDD. 2007.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.