15 идеи как да улесните домакинската работа

· 03.02.2017
Край на цапането на дръжките на вратите, когато правите освежителен ремонт.

Колкото и да се стараем да пестим време, когато вършим домакинската работа, почти винаги накрая се оказва, че сме прекарали целия ден във въдворяване на ред.

Почиствате стаите, подреждате аксесоарите, готвите в кухнята – всички тези неща усложняват живота ни поне няколко пъти на седмица.

Поради отсъствието на достатъчно креативност или пък знания, влагаме много от енергията си в неща, които няма как да възложим на друг или да отменим. Когато пък приключим с уморителната работа, нямаме никакво желание да се заемаме с нещо друго.

На пръв поглед някои от тези идеи може да прозвучат странно. Впоследствие се оказват добро решение на проблемите, с които често се сблъскваме у дома.

В днешната статия искаме да споделим 15 начина, по които можете да улесните домакинската работа!

Готови ли сте?

15 идеи как да улесните домакинската работа

 1. Обърнете настрани тостера

domakinska-rabota1

Иска ли ви се да похапнете тост със сирене? Не е необходимо да пускате фурната. Просто сложете тостера настрани и след това поставете в него филийките, които предварително сте комбинирали със сирене.

Така получавате бърза и вкусна закуска за нула време.

 1. Почистване на царевица на кочан

Почистването на сладката царевица никога не е лека задача. Нуждаете се от чиста четка за зъби. С нейна помощ ще отстраните нежеланата царевична коса.

 1. Отстраняване на упорити петна

domakinska-rabota2

Лимоновият сок е една от най-добрите съставки за отстраняване на упорити петна по дрехите и повърхностите.

Изстискайте сока и го втрийте в лекетата с помощта на четка. Оставете го да действа 20 минути. След това изплакнете с топла вода.

 1. Магнит на шкафа в банята

domakinska-rabota3

Губите ли от поглед металните аксесоари у дома? Ако сте уморени от губене на време в търсене на пили, шноли и т.н., инсталирайте магнит на гърба на шкафа. Използвайте го, за да въведете ред сред тези дребни аксесоари.

 1. Алуминиево фолио за топката на вратата

Сред домакинската работа понякога присъства и тази – да боядисате вратите и прозорците. Задачата се усложнява, когато сте неопитни. Почти винаги се случва да зацапаме топките на вратата, когато ги боядисваме. Така те вече не изглеждат добре, а отстраняването на боята изисква допълнителни усилия.

Най-доброто решение на този проблем е като използвате лист алуминиево фолио. Когато го отстраните накрая, ще забележите колко добре съхранени са дръжките.

 1. Почистване на съдовете до блясък

domakinska-rabota4

Когато забележите, че домакинските съдове изглеждат мръсни и неподдържани, вземете резен суров картоф, поръсете сол върху него и започнете енергично да ги триете.

Резултатът е лъснати до блясък съдове без следи от мазнина.

 1.  Вкарване на конец през ухото на игла

Кажете „край“ на стреса всеки път, когато се налага да прокарате конец в ухото на игла. Следващият път, когато се наложи да направи това, използвайте малко спрей за коса. Нанесете го върху края на конеца. Ще прокарате конеца за секунди!

 1.  Твърдо масло

domakinska-rabota5

Трябва ли да използвате твърдо масло? Заложете на рендето, за да го направите на фини ивици.

 1.  Почистване на малки пространства с прахосмукачка

Ако поставите използвана консерва на края на прахосмукачката, ще можете да почистите с лекота малките пространства, които обичайно не достигате.

 1. Държач на пирони

shtipka-za-drehi

Никога повече не подлагайте на риск пръстите си, когато забивате пирони. Следващият път използвайте щипка за дрехи – с нейна помощ ще задържите фиксиран пирона, докато го забивате на стената.

 1. Кибритена кутия за шиене

Една малка кибритена кутия може да бъде от голяма полза, когато имате нужда от място, на което да съберете иглите, конците, карфиците и други принадлежности, които обичайно използвате, когато шиете.

 1. Органайзер на кабели

domakinska-rabota6

За целта ви трябват ролките от тоалетната хартия. С тяхна помощ ще организирате кабелите, с които зареждате телефона си, както и тези на компютъра.

 1. Почистване на кранове

Когато и да забележите, че крановете в кухнята и банята са станали мръсни и зацапани, напълнете найлонова торба с оцет. Потопете крановете в нея. Оставете ги така за една нощ.

На следващия ден ги извадете, полирате ги и ще забележите, че са като нови.

 1. Организиране на найлоновите торбички

domakinska-rabota7 домакинската работа

Вместо да пълните една торба с много други найлонови торби, можете да ги поддържате чисти и добре организирани в кутия за кърпички.

Уверете се, че торбичките са сухи, сгънете ги и ги сложете в кутията. Използвайте я като диспенсер.

 1.  Съхраняване на слушалките

Използвайте празна макара от конци, за да ви бъде от голяма полза. Навийте слушалките си около нея, вместо просто така да ги носите в чантата си в безобразно състояние.

Мотивирайте се и опитайте някои от тези простички идеи. Те ще ви спестят ценно време, докато изпълнявате домакинската работа.

Самите вие имате ли други съвети като тези? Каним ви да ги споделите с нас. Ще бъдат от полза на много хора.