3 смутита, които лекуват синдрома на раздразнените черва

Съчетанието на плодове с лечебни растения представлява идеално решение за справяне със състоянието.
3 смутита, които лекуват синдрома на раздразнените черва
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Невинаги сме сигурни какво провокира синдрома на раздразнените черва. Това е неприятно неразположение, което се оказва, никак не е рядко. Понякога се дължи на стрес, инфекции или реакция на тялото към определени храни. Във всеки случай, каквато и да е причината, синдромът се съпровожда от неразположения, които правят ежедневието ни тежко и неприятно.

Какво можете да направите? Разбира се, препоръчително е да се консултирате с лекар. Той ще ви опише подробно какво се изисква, за да избегнете синдрома на раздразнените черва. Междувременно ние сме готови да ви снабдим с няколко лесни за приготовление и здравословни смутита, които ще облекчат състоянието ви. Представяме ви ги на момента:

Билки и плодове за синдрома на раздразнените черва

1. Смути с алое вера и киви

Смути с алое вера и киви срещу синдрома на раздразнените черва

Как да го приготвите?

 • 1 супена лъжица алое вера (20 гр.)
 • 1 киви
 • 1 чаша вода

Вярваме, че сте запознати с многобройните здравословни ползи на алое вера. Това е едно от растенията, които отлично се справят със симптомите на синдрома на раздразнените черва, тъй като притежават противовъзпалителни свойства. Освен това алое вера намалява количеството на бактериите, които дразнят дебелото черво.

От друга страна, когато алое вера постъпи в организма, то не провокира образуването на газове, подобно на други храни. По този начин растението оказва хидратиращо и лечебно действие върху стените на червата, подпомагайки процеса на усвояване на постъпващите с храната ценни вещества.

Съчетаването на алое вера със сок от киви допълва богатия състав на смутито. То се превръща в ценен източник на витамини. Рецептата е много проста: необходимо е да загреете чаша вода и да разтворите в нея супена лъжица алое вера.

След като сте готови, добавете кивито. Можете допълнително да подсладите напитката с мед. Като последен съвет: пийте смутито топло, нито студено, нито горещо. Така ще го усвоите по-лесно.

2. Смути от папая и лайка

Смути от папая и лайка срещу синдрома на раздразнените черва

Как да го приготвите?

 • 3 резена папая
 • 1 пакетче чай от лайка
 • 1 пакетче чай от мента
 • Няколко капки лимонов сок
 • 1 супена лъжица мед
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Препоръчваме ви това смути за ежедневна консумация. Пийте го всяка сутрин. По този начин ще намалите възпаленията в тялото и ще облекчите болезнените усещания, както и класическото подуване на стомаха. Папаята е един от най-лесно усвоимите плодове благодарение на съставката папаин. Папаята се усвоява бързо и дарява с облекчение мигновено.

Струва си да подчертаем и някои от ползите на ментата, когато става дума за лечение на синдрома на раздразнените черва. Маслата, които съдържа, контролират мускулните спазми в червата. Така те се отпускат и болката изчезва.

Какво да кажем за лайката? Или по-точно откъде да започнем? За конкретните ни цели е достатъчно да споменем, че лайката редуцира подуването, успокоява, отпуска и се справя с класически оплаквания като запек или диария.

За да постигнете описаните положителни ефекти, първо блендирайте папаята. След това подгответе чая от мента и лайка, като затоплите чаша вода. Щом сте готови смесете папаята и лечебната отвара. Подсладете с мед за по-приятен вкус. Ще усетите как напитката ви кара да се отпуснете. Препоръчваме ви да я консумирате сутрин.

3. Смути от маточина, диня и круша

Смути от диня и круши срещу синдрома на раздразнените черва

Как да го приготвите?

 • Резен диня
 • 1 круша
 • 1 пакетче чай от маточина
 • 1 чаша вода (200 мл.)

Съчетанието на плодове с лечебни растения представлява идеално решение за справяне със синдрома на раздразнените черва. По този начин се повишава ефективността на свойствата им – успокояващи, противовъзпалителни и лечебни. Маточината представлява отличен релаксант, предпазва от крампи и редуцира мускулните спазми, които провокират усещането за болка.

Крушата, от друга страна, е сред плодовете, които е препоръчително да ядете всеки ден. Тя е богата на витамини и минерали. Усвоява се лесно и бързо, а това е важно, когато имате проблеми със стомаха. В състава й присъстват ценни витамини като тези от групата В.

Включването на диня в смутито е мъдър ход. Тя хидратира, притежава диуретични свойства и е богата на витамини и минерали. Стомахът със сигурност ще се справи с динята, която притежава способността да редуцира възпаленията на дебелото черво. 

Не забравяйте да приготвите чай от маточина. Щом стане готов, добавете сока от круша и диня. Ще се убедите колко е вкусна напитката и как добре я понася стомахът ви. Винаги пийте смутито топло. Ако е прекалено студено или горещо, то ще раздразни червата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Agah Sh, Taleb A, et al. Chamomille efficacy in patients of the irritable bowel syndrome. Des Pharma Medica. 2015. 7 (4): 237-241.
 • Chang Ch-Ch, Lin Y-T, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2010. 19 (4): 451-7.
 • Dolatabadi F, Abdolghaffari A, et al. The protective effect of Melissa officinalis L. in visceral hypersensitivity in rat using 2 models of acid-induced colitis and stress-induced irritable bowel syndrome: a possible role of nitric oxide pathway. Journal of Neurogastroenterology Motility. Julio 2018. 24 (3): 490-501.
 • Khedmat H, Karbasi A, et al. Aloe vera in treatment of refractory irritable bowel syndrome: trial on iranian patients. Journal of Research in Medical Sciences. Agosto 2013. 18 (8): 732.
 • Mayo Clinic. Síndrome de intestino irritable. Diciembre 2021.
 • National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. Alimentación, dieta y nutrition para el síndrome de intestino irritable. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2017.
 • Servicio Nacional de Salud de Escocia (NHS). Peppermint oil: a medicine to treat stomach cramps and boating. Julio 2021.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.