9 храни, които причиняват лоша телесна миризма

Понякога добрата хигиена не е достатъчна за премахване на миризмата от тялото.
9 храни, които причиняват лоша телесна миризма

Последна актуализация: 02 декември, 2018

Неприятната телесна миризма се дължи на комбинираното действие на потните жлези и кожата с летливи съединения, които генерирате, както и на бактериална активност.

Този процес обикновено се задейства от хормонални и метаболитни проблеми. Той може да се причинява също и от определени болести или употребата на дадени лекарства. 

Много хора смятат, че потта е основната причина за лошата телесна миризма. Истината е, че много видове микроби, мръсотията, а и комбинацията от определени храни във вашата диета могат да имат отношение.

Последният компонент, например, може да промени pH на тялото. Това води до прекалено високи нива на киселинност, поради което токсините трудно се премахват, а това води до лоша миризма.

Освен това някои храни съдържат силни вещества, които се отделят чрез потта или могат лесно да бъдат помирисани чрез дъха ви. 

Знаете ли кои са те?

Храни, които причиняват лоша телесна миризма

1. Чесън

Чесън

Много хора предпочитат да избягват чесъна, защото силната му миризма се задържа в дъха с часове.

Освен това летливите серни съединения в чесъна могат да накарат потта да мирише лошо. Tова вещество се попива от белите дробове в кръвния поток след приключване на храносмилането. Това кара дъха ви и кожата да приемат тази отличителна миризма.

2. Рафинирана захар

Дъвчащите бонбони и всички храни, направени с рафинирана захар, причиняват промени в киселинните нива на организма, променят и температурата му и могат да произведат неприятна телесна миризма.

Бактериите се хранят със сладко, така че благодарение на прекомерния им растеж може да се получи ускорено ферментиране и по-силна миризма.  

3. Подправки

Подправки

Подправките, като къри и кимион, причиняват лош дъх и телесна миризма. При консумирането им серните газове може да се усвоят и след това да се освободят чрез порите .

Въпреки, че повечето от тях се усвояват от организма правилно, други остават в кръвта и се освобождават по-късно.

4. Хидрогенирани мазнини

Хидрогенираните мазнини са тези, с които се приготвят вредните храни, пържените храни и сладкишите, както и други неща.

Те са не просто една от основните причини за затлъстяването, но също така са свързани с производството на телесна миризма.

Изглежда, че този тип мазнини правят храносмилането по-трудно и имат отрицателно взаимодействие с други храни, които се обработват в червата.

5. Свинско

Свинско месо

Много бавно се разпада в храносмилателната система. Благодарение на високото съдържание на мазнини и химикали, то нарушава вашите метаболитни функции, които елиминират токсините .

6. Червено месо

Протеините, съдържащи се в червеното месо са по-трудни за храносмилане. Тъй като те може да останат в червата няколко дни, има по-голяма вероятност от ферментиране и появата на телесна миризма.

Хората, които ядат по-малко порции червено месо на седмица, имат по-слаба миризма на потта, отколкото тези, които го консумират редовно.

Освен това, намаляването на червено месо във вашата диета помага да избегнете появата на газове, възпаление на корема и запек.   

7. Аспержи

Аспержите може да причинят лоша телесна миризма.

Въпреки че са много здравословна храна, аспержите може да причинят силна кисела миризма на урината заради естественото им разграждане в организма.

Този ефект се проявява само при определени хора, които имат генетична вариация да произвеждат и излъчват определени миризми.

8. Алкохолни напитки

Хората, които пият прекомерно, имат по-неприятна миризма на кожата и дъха си. Вашето тяло обработва алкохола като токсин, така че черният ви дроб е отговорен за метаболизирането му.

Почти 90% от него се превръща в оцетна киселина – нетоксично вещество, което се елиминира от организма заедно с други излишни течности и соли.

Останалата част, която остава в кръвта, се отстранява чрез белите дробове, чрез нормално дишане или през порите на кожата, като пот.

9. Лук

Лук

Бактериите разграждат серните аминокиселини, съдържащи се в лука, което създава миризливи, летливи вещества, като сероводород, метилмеркаптан и диметилсулфид.

Тези серни съединения се абсорбират в кръвния поток и достигат до устата, стомаха, червата и черния дроб. Те също така се пренасят в белите дробове, където, ако се натрупат в големи количества, могат да създадат силна миризма, когато издишвате.

Ако имате лоша миризма на тялото, въпреки че спазвате добра хигиена и сте в добро здраве, най-вероятно някои от избраните от вас храни имат вина за това.

Опитайте да ги ограничите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.