Възстановяване на черния дроб с това растение

Ще го намерите в магазини за здравословни храни под формата на прах, екстракт, тинктура и капсули
Възстановяване на черния дроб с това растение

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Десмодиумът е растение, което притежава способността да нормализира нивата на ензимите в този важен орган. Така спомага за възстановяване на черния дроб и за отпускане на гладката мускулатура.

Името му е малко трудно за произнасяне, но затова пък действието му е наистина чудотворно. Научното му наименование е Desmodium adscendens. Расте под палмите във влажните райони на Екваториална Африка. Запознайте се с растението, което помага за възстановяване на черния дроб, в тази статия.

Функциите на черния дроб

Преди да представим това невероятно, регенериращо черния дроб растение, трябва да разясним някои неща за този орган и неговите функции. Черният дроб работи постоянно, грижейки се за здравето ни. Той регулира процесите в тялото и го пречиства от токсични вещества. Синтезира протеини и изхвърля вредните вещества, погълнати чрез храна и напитки.
Черният дроб е най-големият и сложен вътрешен орган в човешкото тяло. Той изпълнява над 500 функции съвместно с жлъчката. Регулира метаболизма, усвоява витамини, регулира отделянето на хормони и много други. Интересна информация за устройството и функциите на органа можете да откриете и на сайта ХепАктив.

възстановяване на черния дроб с натурални средства

Черният дроб притежава способността да се самовъзстановява, ако се приемат правилните елементи. Той може да се регенерира, след като е бил частично отстранен поради болест или нараняване. За да стане това, най-малко 25% от него трябва да са здрави.
Черният дроб е изключително чувствителен и дегенерира по-бързо от всеки друг орган. Консумацията на алкохол или твърде много мазнини, както и някои заболявания или метаболитни нарушения, могат да увредят черния дроб и той да не изпълнява функциите си пълноценно.

Десмодиум: Вълшебният приятел за възстановяване на черния дроб

Народната медицина предлага много натурални средства за подобряване функционирането и възстановяване на черния дроб. Такива билки и натурални продукти са бял трън, глухарче, черна ряпа и див артишок. Растението Desmodium adscendens наистина е с много мощно действие.

десмодиум и възстановяване на черния дроб

Интересна информация за растението

Това растение вирее в Африка и има яркозелени листа и стъбла, които пълзят нагоре по кокосови дървета или палми. Техният цвят е светлолилав, а размерът на плодовете може да достигне 25 см. Понякога наричат десмодиума “аmor seco”- “силен гръб”. Той се използва от векове в страни като Сенегал, Кот д’Ивоар и Конго. В Гана например се употребява като природно лекарство при астма, дизентерия, запек и коремни спазми. Става част от съвременната медицина през 1960 г., когато двама френски лекари го откриват, докато участват в хуманитарна мисия в региона.

Десмодиум се използва за лечение на хепатит, а пациентите се възстановяват в рамките на няколко седмици. Местните лечители знаят много за това растение. Няколко проби от него са били подложени на лабораторен анализ. Резултатите показват, че Desmodium adscendens съдържа алкалоиди, сапонини, флавоноиди и антоцианини, които са изключително полезни съединения.

Още факти за невероятния десмодиум

Клинични изследвания, проведени в Англия, Франция и Канада са доказали, че растението не само може да лекува чернодробна дисфункция, но и да защитава черния дроб по време на продължителни и инвазивни процедури като химиотерапия или при пациенти с алергии. Десмодиумът има способността да нормализира нивата на ензими в черния дроб и да отпуска гладката мускулна тъкан. Освен това подобрява дишането, като разширява бронхите и има антихистаминово действие.

Мощното растение е отличен природен лек за много заболявания на черния дроб, причинени от вируси, химикали и упояващи средства като алкохол или наркотици. Освен това поддържа имунната система, което го прави много подходящо за пациенти с ХИВ.
Desmodium adscendens гарантира ефективно лечение при симптоми на хепатит (жълтеница, главоболие, умора, загуба на апетит), които ще изчезнат в рамките на няколко дни. Традиционната употреба на това растение за лечение на епилепсия също привлича вниманието на изследователите.

Как да използваме Desmodium adscendens за възстановяване на черния дроб

Това невероятно растение може да се намери в билковите магазини и магазини за здравословни храни под формата на прах, екстракт, тинктура и капсули. За да подсилите регенеративните му способности, можете да го комбинирате с други лечебни растения – като розмарин или бял трън.

Въпреки че не е имало регистрирани случаи на предозиране с десмодиум, следва да се отбележи, че растението има слабително действие.

Начин на употреба

 • Ако страдате от чернодробно заболяване, трябва да консумирате 6-10 гр.сухо растение, разтворено в 1 л. вода. Лечението трябва да продължи 2-4 седмици при остри състояния и 6-8 седмици при хронични случаи.
 • Тези, които са приемали лекарства, увреждащи черния дроб при състояния като гъбички на ноктите, трябва да консумират ежедневно разтвор от десмодиум преди, по време на и след лечението. Подходящата доза е 6 гр. на 1 л. вода.
 • Ако искате да се възползвате от чудните свойства на растението за прочистване и възстановяване на черния дроб, особено ако сте били диагностицирани с мастен черен дроб, приемайте по 10 гр. дневно в продължение на 1-3 месеца. Тези, които страдат от алергии, трябва да приемат 5 гр. на ден като чай.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Céline François, Mourad Fares, Claudio Baiocchi, Jean Michel Maixent, “Safety of Desmodium adscendens extract on hepatocytes and renal cells. Protective effect against oxidative stress”, J Intercult Ethnopharmacol. 2015 Jan-Mar; 4(1): 1–5.
  • François Nsemi Muanda, Jaouad Bouayed, Abdelouaheb Djilani, Chunyan Yao, Rachid Soulimani, Amadou Dicko, “Chemical Composition and, Cellular Evaluation of the Antioxidant Activity of Desmodium adscendens Leaves”, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2011, Article ID 620862, 9 pages
  • Addy, M.E., et al., 1984. “Effects of the Extract of Desmodium adscendens on Anaphylaxis.” Journal of Ethnopharmacology, Vol 11 3:282-292 (1984).
  • Boye, G &Ampopo, O, 1990. “Plants and Traditional Medicine in Ghana,” Economic and Medicinal Plant Research. Vol 4, pp 33-34 Academic

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.