От кои храни се пълнее най-много?

Има много вредни храни, от които бързо и лесно се пълнее. Кои са те?
От кои храни се пълнее най-много?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Редица проучвания посочват “най-лошите храни на света”. Вярно е, че тези храни са вредни и от тях се пълнее. Но всичко зависи от количеството, което консумирате и колко често го правите. Въпреки това е необходимо да се избягват тези вредни храни, ако искате да отслабнете, да намалите холестерола и да имате повече енергия през целия ден.

Храните, от които се пълнее най-много

12-те храни, от които се пълнее най-много според Харвардския университет са следните (като се започне от най-опасната):

Пържени картофки

Пържените картофи, които се предлагат в заведенията за бързо хранене са една от най-вредните храни, от които се пълнее. Те са много вкусни и водят до пристрастяване. Хората, които често ядат пържени картофи могат да качат до килограм и половина на година. Ако си ги приготвяте вкъщи, това ги прави  малко “по-малко вредни”.

От пържените картофи лесно се пълнее.

Картофен чипс

Това е чудесно предястие, подходящо за събирания с приятели или мезе преди вечеря. Чипсът съдържа много олио и сол, което води до покачване на теглото. Също така не засища глада, като по този начин лесно се поглъщат големи количества.

Подсладени напитки

Само една-две газирани безалкохолни напитки на ден могат да доведат до напълняване и не само това – нивата на кръвната захар ще се покачат неимоверно. Няма значение дали са диетични или не – вредни са за здравето.

Тлъсто месо

Пълнее се и от прекомерната консумация на говеждо и свинско. Също така има риск да ви се покачи холестерола заради мазнините в това месо.

мазни меса, от които се пълнее

Преработено месо

Преработени меса като наденички и кренвирши съдържат много наситени мазнини, калории, натрий и оцветители. Не са полезни нито за деца, нито за възрастни. Тяхната консумация не е препоръчителна.

Транс-мазнини

Стотици продукти в магазините съдържат транс-мазнини, които са много вредни за здравето. Намират се предимно в замразените, преработените и готовите храни.

Картофи

Като оставим настрана начина на приготвяне на този зеленчук, който е популярен в много страни, една чиния картофи на ден създава проблеми в организма, като стомашна тежест и “фалшиво” чувство на ситост.

Бонбони и сладкиши

Бисквити, торти, тестени изделия и т.н. са вредни за здравето, защото съдържат големи количества захар и мазнини. По-добре е да се ядат плодове след хранене.

Рафинирани зърнени култури

Оризът е още една често консумирана храна по целия свят заради цената и „качествата си”. Проблемът не е в самите зърна, а по-скоро в процеса на “избелване”. Нищо избелено не е добро, защото това не е естествено. Откажете се от белия ориз в полза на пълнозърнест или кафяв такъв.

Пържени храни

Като оставим настрана картофите, които споменахме по-рано, и другите пържени храни са вредни, най-вече тези, които са закупени в ресторанти или магазини. Те са по-вредни от тези, приготвени в домашни условия. Това включва всякакъв вид панирано месо, пиле, зеленчуци и т.н.

Плодов сок

Дори и тези, чийто етикет ги обозначава като 100% натурални не са, защото съдържат твърде много захар, за да се впишат в “здравословния” сектор. Често оцветителите и консервантите, които съдържат са вредни.

Масло

Мазнината, която се използва за да се направи масло е вредна за тялото и за кожата. Доказано е, че хората, които консумират масло или майонеза имат повече акне и по-мазна кожа. Също така е доказано, че маслото повишава нивото на холестерола.

Други “лоши” храни

В допълнение към 12-те храни по-горе нека да добавим и следните храни, които не препоръчваме да се консумират често:

  • Паста и спагети: особено ако са приготвени с бяло брашно. Умерената им консумация веднъж седмично няма да причини вреди. Проблемът е ако ядете такава храна всеки ден със сосове или кремове, както и сирена и мазни подправки. Всичко, което съдържа много калории и въглехидрати ще доведе до увеличаване на теглото.
От пастата лесно и бързо се пълнее.

 

  • Салатени или месни сосове: тази група включва майонеза, кетчуп, горчица, сос Цезар и др. Всички те съдържат много сол и мазнини, което води до покачване нивата на триглицеридите.
  • Шоколад: тук трябва да добавим малка забележка. Например натуралният шоколад, който съдържа повече какао не е вреден (ако се яде умерено, разбира се). Но ако си купите по-популярни и по-евтини видове шоколад, които определено имат добавки, консерванти и подсладители, ще напълнеете. На всяка цена избягвайте бял шоколад, който съдържа големи количества химикали, мазнини и захар.

Храните, които причиняват най-малкото наддаване на тегло

От другата страна на монетата са тези храни, от които може да ядете когато и колкото поискате:

  • Бяла или мазна риба: златни рибки, меджид, червена платика, мерлуза, треска и т.н. са полезни, защото не съдържат никакви въглехидрати и мазнини, но предлагат омега-3 и фосфор.
  • Нетлъсто месо като пилешко или пуешко, като винаги премахвайте мазнините. Те също засищат и имат много протеини.
  • Черупчести мекотели и ракообразни: миди, раци, стриди, калмари и омари, и т.н. Те имат много малко мазнини и са богати на йод и цинк, качествени протеини и много малко въглехидрати.
  • Зеленчуци: спанак, броколи, моркови, домати, лук, марули, зеле, китайско зеле, праз, аспержи… и списъкът продължава. Те осигуряват високи количества витамини и минерали, а не съдържат почти никакви мазнини. Също така предоставят много вода на организма.
    полезни за здравето зеленчуци, от които не се пълнее
  • Бобовите растения: леща, нахут, соя, зелен фасул и т.н. Тези храни осигуряват на организма цинк, фосфор, желязо, магнезий и много други витамини. Те също съдържат протеини.
  • Плодове: всички плодове, за които можете да се сетите с изключение на банани, грозде, кокосов орех и дюли, защото те имат много захар. Всички други плодове осигуряват вода и антиоксиданти.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.