7 ползи от консумацията на гореща вода на гладно

Ако сте настинали, боледувате от грип или гърлото е зачервено, не се бавете излишно.
7 ползи от консумацията на гореща вода на гладно

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Ползите от консумацията на гореща вода на гладно са многобройни. Предвид това, не би трябвало да е проблем да пиете по 1 чаша дневно, за да помогнете на тялото да функционира по-добре. Ще се изненадате колко удивителни са резултатите от практикуването на този навик. А най-хубавото е, че нежелани странични ефекти няма.

В допълнение към това ще кажем, че ако сте опитали да консумирате топла вода с лимонов сок на гладно и това ви се е сторило леко неприятно, не се колебайте да опростите рецептата, като я сведете просто до чаша гореща вода.

Силно препоръчваме да прочетете следващите редове. В тях сме подготвили 7 страхотни причини, поради които е препоръчително да започнете да консумирате гореща вода на гладно. Опитайте за поне 15 дни!

Списък с ползи от консумацията на гореща вода на гладно

1. Помага, когато искате да отслабнете

Разбира се, само с консумация на гореща вода, до сваляне на излишните килограми няма да се стигне. Това обаче е здравословен и лесен начин да допълните диетата, като стимулирате естествения процес на детоксикация на тялото и подпомогнете регулирането на телесното тегло.

Ползите на горещата вода:

 • Ускорява метаболизма
 • Помага за извеждане на токсините от тялото
 • Подобрява храносмилането
 • Бори се със запека

Когато подобрите тези основни процеси, ще поддържате тялото в баланс – нещо, което е много важно да бъде съчетано със здравословна диета и редовни тренировки.

2. Балансира нервната система

Консумирането гореща вода на гладно балансира нервната система

Отличен начин да подобрите здравето на нервната система е като извлечете полза от свойствата на горещата вода. През първите минути на новия ден 1 чаша на гладно ще се отрази положително върху стомаха.

Трябва да знаете, че когато консумирате чаша кафе сутрин вместо закуска, вие зареждате тялото с известна доза енергия, но също така променяте pH на тялото, като го правите по-киселинно.

 • Високата киселинност кара тялото да трупа токсини, да задържа течности и силно възбужда нервната система.
 • Една от ползите на горещата вода на гладно е, че подготвя тялото за по-оптимално усвояване на хранителните вещества, които предстои да приемете. Това създава благоприятна среда за освобождаване от токсините и като цяло да се подобри работата на нервната система.
 • Затова не се колебайте да започнете деня с такава напитка. Изчакайте 20 минути и пристъпете към закуска, която е богата на фибри и протеини.

3. Облекчава менструални болки

Без съмнение изпитвате дискомфорт и болка по време на месечния цикъл. Добра възможност да откриете облекчение, когато седите или стоите прави, е да започнете да практикувате здравословния навик, за който говорим досега. Знаем, че за някои жени болезнените усещания по време на менструация са толкова силни, че възпрепятстват изпълнението на ежедневните им задачи. Затова не подценявайте предложението ни!

 • Понякога нещо толкова просто като консумацията на гореща вода на гладно действа като фантастично седативно средство при крампи.
 • Опитайте да изпивате по горещата течност, като отпивате бавно.

4. Подобрява храносмилането

Струва си да подчертаем дебело един факт – консумацията на вода по време на хранене не е препоръчителна. По този начин храната постъпва в стомаха смесена с вода, а това води до претоварване на функциите му.

В идеалния случай консумирайте вода преди хранене. По възможност по-топла от обичайното. Така ще улесните работата на стомаха и ще подготвите червата за постъпването на храната и по-доброто усвояване на нутриентите.

5. Бори се с преждевременното стареене

Може да се изненадате, когато кажем, че горещата вода се бори с преждевременното стареене. Както споделихме още в началото, препоръчваме да практикувате този навик редовно, тъй като той стимулира общото здравословно състояние.

 • Консумацията на вода води до освобождаване на токсините от тялото. Организъм, който е свободен от бактерии и други вредни елементи, функционира по-добре и се бори ефикасно със свободните радикали, които провокират преждевременно стареене.
 • Трябва да знаете още, че кожата се нуждае от адекватно хидратиране отвътре, за да бъде еластична и тонизирана. Горещата вода, повече от студената и хладката, осигурява оптимална хидратация и ефикасно елимимира токсините.

Струва си да запомните това!

6. Защитава тялото от инфекции

Ако сте настинали, боледувате от грип или гърлото е зачервено, започнете редовно да приемате гореща или топла вода. Тя ще ви помогне със запушването и възпалителните процеси, докато се борите с инфекцията.

Горещата вода притежава свойството да елиминира вирусите, токсините и бактерии, които възпаляват и разболяват тъканите. Освен това понижава болката. Не забравяйте да я консумирате бавно и на малки глътки.

7. Подобрява здравето на пикочните пътища

Ще подобрите здравето на бъбреците си като консумирате гореща вода на гладно.

Един от начините да се справите с инфекцията на пикочните пътища и да подобрите здравето на бъбреците е като консумирате гореща вода на гладно. В този смисъл няма нищо по-добро от стартирането на деня именно с такъв навик!

По време на нощния сън е напълно нормално натрупването на урина, която съдържа токсини и бактерии. Те имат способността да се прикрепват към стените на пикочния мехур. Горещата вода извежда тези вредни субстанции от тялото.

 • Когато изпразните пикочния мехур, бактериите и токсините се елиминират от тялото по-лесно.
 • Консумацията на гореща вода на гладно прочиства пикочните пътища изцяло, а също така оказва диуретичен ефект и елиминира задържаните течности.

И така, какво мислите … ще започнете ли да приемате редовно гореща вода след събуждане? Направете го заради здравето!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
 • Wittbrodt MT, Millard-Stafford M. Dehydration Impairs Cognitive Performance: A Meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2018 Nov;50(11):2360-2368. doi: 10.1249/MSS.0000000000001682. PMID: 29933347.
 • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 3;8:413-21. doi: 10.2147/CCID.S86822. PMID: 26345226; PMCID: PMC4529263.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.