8 трика за естествено дезинфекциране на стаята ви

Ако използвате в стаята ви щори, важно е да ги почиствате с продукт, който по натурален начин дезинфекцира и държи праха настрана.
8 трика за естествено дезинфекциране на стаята ви

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Стаята ви е едно от най-важните места в дома. Именно там избирате да отпочинете и да се отпуснете, след изпълнен с ангажименти и задачи ден. Понякога имаме навика да не й обръщате нужното внимание и така тя бавно и сигурно се превръща в място, в което цари хаос и мръсотия.

Най-лошото е, че с просто око не можете да уловите случващото се – стаята ви е превзета от акари и други алергенни частици, които могат да провокират различни здравословни проблеми.

Като следствие качеството на съня се понижава и се повишава рискът от развитието на различни болести. Оттам е логично да усещате, че с всеки изминал ден все по-трудно ставате. 

За щастие, ако следвате няколко прости домашни трика, можете да се радвате на безупречно чиста и организирана стая, в която вредните микроорганизми отсъстват.

В следващите редове ще споделим 8 идеи как по естествен начин да децинфектирате и да внесете хармония в стаята ви. Изпробвайте ги още сега!

 1. Всяка сутрин оправяйте леглото  в стаята ви

Всяка сутрин оправяйте леглото  в стаята ви

Макар да е препоръчително да проветрявате леглото от време на време, за да елиминирате акарите, по-ефикасно е да го оправяте всяка сутрин, за да може да придадете подреден вид на стаята.

За целта изтупайте чаршафите, завивките и възглавниците. След това ги наредете отново на мястото им.

 1. Сменяйте чаршафите и завивките

За да бъде леглото чисто, сменяйте чаршафите редовно, а също така калъфките на възглавниците и всяко друго нещо, което го покрива.

Макар да не ги виждате, по чаршафите ви има акари и бактерии, които използват потта и мръсотията като благотворна среда за размножаване.

Почиствайте одеялата, сваляйте завивките и се уверете, че сте ги дезинфекцирали качествено, за да се защитите от алергени.

 1. Поддържайте нощното шкафче чисто

Поддържайте нощното шкафче чисто

Когато сложите върху нощното шкафче прекалено много предмети, трудно можете да поддържате чистота и ред. А това означава, че прахът ще се натрупва с дни.

Можете да използвате шкафчето, за да държите там малка лампа, часовник, крем и дори книга. Ако обаче го претрупате с вещи, определено няма да бъде чисто.

 1. Всеки ден правете краткотрайно основно чистене

Ако поради липса на време ви е невъзможно да почиствате всяко местенце в стаята ви, тогава отделяйте по 5 минути дневно, за да почиствате основно.

Например изтупайте чаршафите, оправете леглото и почистете пода – по този начин бързо намалявате наличието на алергени и дезинфекцирате по естествен начин.

 1. Дезинфекцирайте матрака

Дезинфекцирайте матрака

Матракът е една от най-пренебрегваните вещи в стаята ви. Необходимо е обаче да го почиствате поне веднъж месечно. По този начин ще се борите ефикасно с микроорганизмите.

За целта можете да приготвите домашно почистващо средство, комбинирайки сода бикарбонат и етерично масло от чаено дърво.

Съставки:

 • 1/2 чаша сода бикарбонат (125 гр.)
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво

Начин на приготовление:

 • Навлажнете содата бикарбонат с етеричното масло от чаено дърво. След това напръскайте с полученото средство своя матрак.
 • Разтъркайте с четка. Оставете средството да действа 1 час. След това използвайте прахосмукачка, за да почистите.
 1. Елиминирайте прахта

Повечето предмети в стаята ви се покриват с прах с всеки изминал ден. Леглото, масата, гардероба и дори някои декорации се нуждаят от редовно почиствате, ако искате да избегнете алергиите.

За да сте сигурни, че сте се справили с бактериите и акарите, разтворете бял оцет във вода. Използвайте този разтвор за натурално дезинфекциране и почистване на праха.

 1. Не забравяйте пердетата и щорите

Щорите и пердетата в стаята ви са среда за развитието на алергени

Повечето стаи разполагат с 1 или 2 пердета на всеки прозорец. Те не само препречат проникването на слънчевата светлина, но и също така служат като декоративен елемент.

Проблемът е, че пердетата абсорбират прекалено много прах. Именно поради това е абсолютно задължително да ги перете на всеки 2-3 седмици.

Употребата на коприна е добро решение, тъй като тази материя лесно се пере и изсъхва бързо.

Ако използвате в стаята ви щори, важно е да ги почиствате с продукт, който по натурален начин дезинфекцира и държи праха настрана.

 1. Почиствайте възглавниците

Повечето хора игнорират факта, че възглавниците имат нужда от постоянно дезинфекциране, за да се избегне натрупването на пот, мъртви кожни клетки и алергени.

Макар да ги обличате с калъфки, те продължават да абсорбират мръсотия и да създават благотворна среда за размножаването на вредни микоорганизми.

Опитайте да ги перете 2 пъти годишно и сменяйте калъфките на всеки 2 седмици.

Сигурни ли сте, че стаята ви е чиста? Ако решите да не използвате препоръките в тази статия, поне се опитайте да заделите част от времето си, за да създадете една по-добра среда за почивка у дома.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Salo, P. M., Cohn, R. D., & Zeldin, D. C. (2018). Bedroom Allergen Exposure Beyond House Dust Mites. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-018-0805-7

 • Ridout, S., Twiselton, R., Matthews, S., Stevens, M., Matthews, L., Arshad, S. H., & Hide, D. W. (1993). Acarosan and the Acarex test in the control of house dust mite allergens in the home. Br J Clin Pract.

 • Carswell, F., Birmingham, K., Oliver, J., Crewes, A., & Weeks, J. (1996). The respiratory effects of reduction of mite allergen in the bedrooms of asthmatic children – A double-blind controlled trial. Clinical and Experimental Allergy. https://doi.org/10.1111/j.1365-2222.1996.tb00554.x


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.