8 трика за естествено дезинфекциране на стаята ви

Ако използвате в стаята ви щори, важно е да ги почиствате с продукт, който по натурален начин дезинфекцира и държи праха настрана.
8 трика за естествено дезинфекциране на стаята ви

Последна актуализация: 08 Февруари, 2019

Стаята ви е едно от най-важните места в дома. Именно там избирате да отпочинете и да се отпуснете, след изпълнен с ангажименти и задачи ден. Понякога имаме навика да не й обръщате нужното внимание и така тя бавно и сигурно се превръща в място, в което цари хаос и мръсотия.

Най-лошото е, че с просто око не можете да уловите случващото се – стаята ви е превзета от акари и други алергенни частици, които могат да провокират различни здравословни проблеми.

Като следствие качеството на съня се понижава и се повишава рискът от развитието на различни болести. Оттам е логично да усещате, че с всеки изминал ден все по-трудно ставате. 

За щастие, ако следвате няколко прости домашни трика, можете да се радвате на безупречно чиста и организирана стая, в която вредните микроорганизми отсъстват.

В следващите редове ще споделим 8 идеи как по естествен начин да децинфектирате и да внесете хармония в стаята ви. Изпробвайте ги още сега!

 1. Всяка сутрин оправяйте леглото  в стаята ви

Всяка сутрин оправяйте леглото  в стаята ви

Макар да е препоръчително да проветрявате леглото от време на време, за да елиминирате акарите, по-ефикасно е да го оправяте всяка сутрин, за да може да придадете подреден вид на стаята.

За целта изтупайте чаршафите, завивките и възглавниците. След това ги наредете отново на мястото им.

 1. Сменяйте чаршафите и завивките

За да бъде леглото чисто, сменяйте чаршафите редовно, а също така калъфките на възглавниците и всяко друго нещо, което го покрива.

Макар да не ги виждате, по чаршафите ви има акари и бактерии, които използват потта и мръсотията като благотворна среда за размножаване.

Почиствайте одеялата, сваляйте завивките и се уверете, че сте ги дезинфекцирали качествено, за да се защитите от алергени.

Вижте още: Научете как лесно да дезинфекцирате и почистите вашия матрак и възглавници

 1. Поддържайте нощното шкафче чисто

Поддържайте нощното шкафче чисто

Когато сложите върху нощното шкафче прекалено много предмети, трудно можете да поддържате чистота и ред. А това означава, че прахът ще се натрупва с дни.

Можете да използвате шкафчето, за да държите там малка лампа, часовник, крем и дори книга. Ако обаче го претрупате с вещи, определено няма да бъде чисто.

 1. Всеки ден правете краткотрайно основно чистене

Ако поради липса на време ви е невъзможно да почиствате всяко местенце в стаята ви, тогава отделяйте по 5 минути дневно, за да почиствате основно.

Например изтупайте чаршафите, оправете леглото и почистете пода – по този начин бързо намалявате наличието на алергени и дезинфекцирате по естествен начин.

 1. Дезинфекцирайте матрака

Дезинфекцирайте матрака

Матракът е една от най-пренебрегваните вещи в стаята ви. Необходимо е обаче да го почиствате поне веднъж месечно. По този начин ще се борите ефикасно с микроорганизмите.

За целта можете да приготвите домашно почистващо средство, комбинирайки сода бикарбонат и етерично масло от чаено дърво.

Съставки:

 • 1/2 чаша сода бикарбонат (125 гр.)
 • 10 капки етерично масло от чаено дърво

Начин на приготовление:

 • Навлажнете содата бикарбонат с етеричното масло от чаено дърво. След това напръскайте с полученото средство своя матрак.
 • Разтъркайте с четка. Оставете средството да действа 1 час. След това използвайте прахосмукачка, за да почистите.
 1. Елиминирайте прахта

Повечето предмети в стаята ви се покриват с прах с всеки изминал ден. Леглото, масата, гардероба и дори някои декорации се нуждаят от редовно почиствате, ако искате да избегнете алергиите.

За да сте сигурни, че сте се справили с бактериите и акарите, разтворете бял оцет във вода. Използвайте този разтвор за натурално дезинфекциране и почистване на праха.

 1. Не забравяйте пердетата и щорите

Щорите и пердетата в стаята ви са среда за развитието на алергени

Повечето стаи разполагат с 1 или 2 пердета на всеки прозорец. Те не само препречат проникването на слънчевата светлина, но и също така служат като декоративен елемент.

Проблемът е, че пердетата абсорбират прекалено много прах. Именно поради това е абсолютно задължително да ги перете на всеки 2-3 седмици.

Употребата на коприна е добро решение, тъй като тази материя лесно се пере и изсъхва бързо.

Ако използвате в стаята ви щори, важно е да ги почиствате с продукт, който по натурален начин дезинфекцира и държи праха настрана.

Прочетете и това: 9 съвета, които ще ви предпазят от неприятна миризма в спалнята

 1. Почиствайте възглавниците

Повечето хора игнорират факта, че възглавниците имат нужда от постоянно дезинфекциране, за да се избегне натрупването на пот, мъртви кожни клетки и алергени.

Макар да ги обличате с калъфки, те продължават да абсорбират мръсотия и да създават благотворна среда за размножаването на вредни микоорганизми.

Опитайте да ги перете 2 пъти годишно и сменяйте калъфките на всеки 2 седмици.

Сигурни ли сте, че стаята ви е чиста? Ако решите да не използвате препоръките в тази статия, поне се опитайте да заделите част от времето си, за да създадете една по-добра среда за почивка у дома.

Може да ви заинтересува ...
Безпорядъкът и 7 съвета да бъдете по-организирани вкъщи
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Безпорядъкът и 7 съвета да бъдете по-организирани вкъщи

Безпорядъкът има по-дълбоко въздействие, отколкото просто да оставяте нещата разпръснати. Това е "начин на живот", който може да предизвика объркване.