Научете как лесно да дезинфекцирате и почистите вашия матрак и възглавници

Вълшебната сода за хляб отново идва на помощ. Вижте как да я използвате
Научете как лесно да дезинфекцирате и почистите вашия матрак и възглавници

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Чистият дом без акари е приоритет за всички нас. Все пак не винаги е лесно. Има места, например вашия матрак и възглавници, които са склонни да се забравят, и за които нямаме представа как да се справим.

Въпросът е, че това е много важна задача, тъй като говорим за мястото, където спим. Въпреки че чаршафите и пликовете ги защитават, важно е да се научите как да го правите.

Пренебрегването на тази задача не само влошава респираторните заболявания, като астма или алергии, но може да повлияе и на външния им вид.

Освен това, когато имаме големи количества прах у дома, това може лесно да компрометира качеството на съня ви. Всичко това се дължи на наличието на микроорганизми, които пречат на правилното дишане.

Въпреки че има много алтернативни химикали за тази цел, най-здравословните начини за почистване и дезинфекция на вашия матрак и възглавници лесно също са най-натуралните.

Те са най-полезните за нашите тела и следователно тези, които произвеждат по-малко странични ефекти. В тази статия ще разгледаме как да го направим!

Ето нашите предложения за третиране на матрак и възглавници

Как да дезинфекцирате и почиствате матрака

дезинфекциране на матрак и възглавници

Най-напред препоръчваме да не оправяте леглото веднага щом станете от сън.

Чудите се защо? Когато решим да направим това след събуждане, ние затваряме чаршафите и заедно с тях частиците, които обитават матрака ви.

Затова е най-добре да им позволите да дишат и им дадете слънчева светлина. Това е врагът на микробите. По този начин, когато се върнете, за да оправите леглото, много от тях ще изчезнат.

Така че, ако търсите по-агресивно решение, просто го оставете навън за един ден!

Възможно е обаче да се нуждае от нещо по-силно. В този случай ви препоръчваме да използвате сода за хляб и дезинфекциращи етерични масла.

Съставки

  • 2 супени лъжици сода за хляб (20 гр.)
  • 2 капки от:

масло от мащерка

етерично масло от чаено дърво

масло от лавандула

Как да го приготвим

натурално средство за почистване на матрак и възглавници
  • Най-напред трябва да смесите содата за хляб с всички етерични масла.
  • След това през цедка поръсете цялата смес върху повърхността на матрака и оставете да действа за 2 часа.
  • Пуснете прахосмукачката върху него, така че да няма остатъци.

С това вашият матрак ще бъде като нов и готов, така че все още да дишате лесно и удобно по време на сън. Това ще сложи край на усещането ” събуждам се по-уморен, отколкото когато си лягам”!

Ако това е източникът на проблема, добрата почивка е гарантирана след това.

Лесно дезинфекцирайте възглавниците си

Сега ще ви покажем няколко метода за лесно почистване на възглавниците. В този случай, имаме безценната помощ на пералната машина.

Въпреки това ще ви научим за някои екологични решения.

Сода за хляб и оцет

почистване на матрак и възглавници със сода за хляб

Въпреки че може също да използвате ароматизиран препарат, препоръчваме този метод. Причината е много проста: ще избегнете ефекта на изкуствените химикали, замърсяващи въздуха във вашия дом.

Съществуват значителни разлики в нивата на кислород и въглероден диоксид през нощта. В този смисъл е важно да проветряваме добре и да се грижим за качеството на въздуха, който дишаме.

Съставки

Как да го приготвим

  • Трябва само да поставите възглавниците в пералнята заедно със сместа и ще ги почистите лесно.
  • Повторете процедурата отново, за да ги прецедите колкото е възможно повече.
  • Изсушете ги на слънце, за да се грижите за всяка останала влага или микроби.

С тези прости съвети ще почиствате лесно вашия матрак и възглавници. Няма да е нужно да полагате много усилия или да харчите много пари. Ако това не е достатъчно, тези процедури също са разумни за грижата за околната среда.

Не забравяйте, че съществуването на нашата планета ви позволява да се усмихвате, прегръщате близките си, танцувате и живеете. И затова заслужава да бъде третирана с най-голямо уважение винаги.

Каним ви да откриете други зелени мерки или възможно най-зеленото, както за личната ви грижа, така и за вашия дом.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.