8 натурални средства за борба с рака на яйчниците

Не подценявайте червения лук и зеления чай, но не забравяйте, че тези продукти са само допълнение към основното лечение
8 натурални средства за борба с рака на яйчниците

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Благодарение на голямото количество на хранителни вещества, тези храни могат да бъдат много полезно допълнение към медицинско лечение за предотвратяване рака на яйчниците.

Това заболяване е проблем, който никоя жена не трябва да пренебрегва.

Той е достигнал седмо място в списъка на най-често срещаните заболявания при жените.

Една от най-разпространените форми на този вид рак се появява, когато жените са овулирали за кратко време.

Най-чест е при по-възрастните жени, които никога не са били бременни, или жени, които преминават късно през менопаузата.

Има голямо разнообразие от начини за лечение като химиотерапия, имунотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия или операция.

Както вече знаете всички тези лечения имат странични ефекти, с които ще трябва да се борите.

Ето защо бихме искали да ви разкажем за някои натурални средства, които можете да използвате, за да си помогнете в борбата с рака на яйчниците.

1. Гъби шийтаке

В света има много гъби, а много от тях са били използвани за лечение на различни видове заболявания.

Гъбите шийтаке по-специално, са доста известни. Тяхната активна съставка е бета-глюкан, химическо вещество, известно с това, че спира растежа на някои видове рак.

В Япония екстрактът от тази гъба се използва от векове като алтернативно лекарство. Консумира се като чай за борба с рака на яйчниците и други заболявания.

2. Ментов чай

ментов чай срещу рака на яйчниците

Справянето със симптомите на рака на яйчниците е сложно. След медицинско лечение тялото обикновено се нуждае от допълнителна помощ.

Ментовият чай е идеален за успокояване на разстроен стомах, един от първите симптоми, които се появяват.

Това се дължи на неговите антиоксиданти и органични съединения, които поддържат имунната система и насърчават по-бързото и по-добро възстановяване.

Винаги е добра идея да приготвите голямо количество чай в дните, когато получавате агресивно лечение.

3. Соеви продукти

Консумацията на соеви продукти може да окаже голямо влияние върху ефектите на някои видове рак.

Когато говорим за рак на яйчниците по-специално изофлавоните в тези продукти спират предаването на ракови клетки.

Това означава, че те са по-малко способни да се разпространяват и увеличават размера на туморите.

В същото време соевите продукти предпазват тялото от страничните ефекти на химиотерапията и други лечения, използвани в борбата с рака.

4. Червен лук

Някои смятат, че това е един от най-простите зеленчуци. Червеният лук обаче е пълен с химически вещества, които помагат в борбата с рака на яйчниците като:

  • Кверцетин
  • Апигенин
  • Антоцианин

Като цяло, всички видове лук са добри за вас. Въпреки това, червеният лук е много по-мощен и има много високи нива на антиоксиданти.

Това прави напредъка на рака много по-бавен и дава на медицинското лечение повече време за работа.

5. Излагайте се на слънце

Това е най-простият от всички начини за борба с рака на яйчниците: малко слънце дава на тялото витамин D.

Ако не сте знаели, това помага в борбата с туморите по страхотен начин. Освен това намалява риска от заболяване на рак на яйчниците.

В действителност жените, които живеят в студен климат или където слънчевата светлина е по-слаба, са склонни да имат по-висок риск да получат по-специално този вид рак.

Излезте и се насладете на малко слънце, но запомнете: винаги използвайте подходяща защита за кожата.

6. Джинджифил

джинджифилова вода срещу рака на яйчниците

Джинджифилът помага за предотвратяването и лечението на много сериозни заболявания благодарение на специалните си свойства. Естествено това също е от голяма полза в борбата със заболяването.

Благодарение на активните си агенти (джинджерол, цингерон и шогаол) джинджифилът е мощен анти-канцероген и инхибитор на растежа на увреждащите клетки.

7. Риба срещу рака на яйчниците

Рибите, особено така наречените “мазни риби” са несъмнено най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, които съществуват и по този начин са много подходящи за поддържане здравето на сърцето.

Те също така помагат да се предпазите от рак благодарение на техните антиангиогенни агенти. Те спират кръвоснабдяването към раковите клетки, забавят растежа им и ги кара да умират от глад.

8. Зелен чай

зелен чай срещу рака на яйчниците

Антиоксидантите в зеления чай го правят една от най-добрите превантивни напитки за борба с рака.

В действителност катехините в зеления чай са известни със способността си да причиняват незабавна смърт в раковите клетки, предотвратявайки тяхното размножаване и разпространение.

Ако смятате, че сте изложени на риск от развитие на рак на яйчниците поради екологични или генетични фактори, включете в ежедневието си чаша зелен чай.

Комбинирайте тези средства с медицинско лечение, за да се преборите с рака на яйчниците.

Имайте предвид, че никое от тези лекарства не лекува само по себе си. Ето защо е важно да ги приемате като допълнение към лечението, което лекарят ви е предписал.

Важно е също така да говорите със специалист по хранене, за да сте сигурни, че следвате здравословна диета.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tan, W., Lu, J., Huang, M., Li, Y., Chen, M., Wu, G., … Wang, Y. (2011). Anti-cancer natural products isolated from chinese medicinal herbs. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-6-27
  • Agarwal, N., Majee, C., & Chakraborthy, G. S. (2012). Natural herbs as anticancer drugs. International Journal of PharmTech Research.
  • Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. In American Journal of Clinical Nutrition.
  • Madhuri, S., & Pandey, G. (2009). Some anticancer medicinal plants of foreign origin. Current Science.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.