8 причини да изяждате скилидка чесън всеки ден
Няма да сгрешите, ако кажете, че чесънът е една от най-популярните лечебни храни в цял свят. Познат от векове и използван от почти всички култури, той е много повече от подправка, която традиционно използваме в кулинарията. Серните съставки и фитонутриентите в него са му спечелили слава още през Древността. Използван е за лечението на различни болести. Поради това се вярва, че чесънът не само прогонва вампирите, но също така болестите и епидемиите. И така… какви точно ползи можете да извлечете от консумацията на скилидка чесън всеки ден? Много! В днешната статия ви каним да откриете полезните свойства на този лечебен корен, който можете да откриете почти на всеки пазар.
Чесънът подобрява кръвообращението
Чесънът е богат на витамин В – жизненоважна съставка, която редуцира нивото на хомоцистеина. Тази субстанция е отговорна за свиването на кръвоносните съдове и провокирането на различни проблеми:
- Високото ниво на хомоцистеин прави кръвта по-гъста, създавайки кръвосъсиреци.
- Повишава се рискът от тромби.
- Високото ниво на хомоцистеин е свързано с по-висок риск от заболявания на коронарната артерия.
Когато консумирате чесън на празен стомах, можете да се справите с тези здравословни проблеми.
Чесънът е отличен натурален антибиотик
Знаехте ли, че по време на Втората световна война вместо лекарства е използван много чесън?
Вярно е. Този мощен антибиотик е влизал многократно в употреба на лекарите. Консумацията на скилидка от него всеки ден помага по няколко начина:
- Укрепва имунната система.
- Лекува леки инфекции.
- Стимулира заздравяването на раните.
- Бори се с настинките и грипа.
Той е полезен за черния дроб
Много повече от всяко друго средство, чесънът стимулира процеса на детоксикация. Той елиминира токсините от тялото, паразитите, а също така и тежките метали – меркурий и следи от лекарства, които черният дроб е неспособен да изхвърли.
- Богат на витамини А, В и С. Всички те стимулират чернодробната функция.
- Друга полза от него се изразява в неговите противовъзпалителни свойства. Това го прави отлично натурално средство в борбата със затлъстелия черен дроб.
- Ако се събуждате всяка сутрин с торбички под очите, подуто лице или неприятен вкус в устата, възможно е черният дроб да е претоварен. Скилидка чесън всеки ден ще ви помогне да се справите с неразположенията.
Добро отхрачващо средство е
Оплаквате ли се от проблеми с белите дробове? Ако сте от хората, които често настиват, а това води до влошаване на състоянието на белите дробове, чудесна идея е да включите чесъна в редовното си меню.
- Той представлява натурално отхрачващо и антибиотично средство, което лекува белите дробове.
- Ако страдате от синузит или се оплаквате от лоша кашлица, можете да приготвите сироп от чесън.
Чесънът се грижи за кожата
Това е удивителна полза, която със сигурност ще ви заинтригува. Когато ядете по скилидка чесън всеки ден на празен стомах, той се отразява положително върху вида на кожата, прави я гладка и жизнена.
- Богат е на антиоксиданти, които защитават и регенерират кожата.
- Стимулира обновяването на клетките и се бори с акнето.
- За да извлечете всички тези ползи от него, трябва да консумирате по скилидка всеки ден на празен стомах. Преглътнете с чаша вода.
Той понижава нивото на холестерола
Чесънът съдържа алицин, терапевтична субстанция, която се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система. Ефектът е толкова силен, че със скилидка чесън всеки ден можете да понижите нивото на холестерола с до 9%.
Резултатите от няколко изследвания сочат точно това. Автор на едно от тях са учени от Института по токсикология в университета Шандонг, Китай. Те заключват, че подобренията в сърдечно-съдовата система са съществени.
Оттогава насетне испанска фондация, занимаваща се с изследвания на заболяванията на сърцето, препоръчва на хората да включат чесъна в менюто си. Той не само понижава нивото на холестерола, но и играе ролята на детоксикиращ агент със своите антиобиотични и антибактериални свойства.
Страдате ли анемия? Не забравяйте да изяждате по скилидка чесън всеки ден
Без съмнение в един момент от живота си сте страдали от дефицит на желязо. Поради каква причина е препоръчително да включите чесън в менюто си?
- Стимулира защитните сили на организма и го предпазва от анемия.
- Подобрява кръвта и я снабдява с редица витамини и минерали.
- Насърчава производството на стомашни сокове и подобрява храносмилането.
Чесънът повлиява положително храносмилателната система
Не препоръчваме да консумирате цяла глава чесън дневно. Ключът се крие в баланса и познаването на тялото.
Някои хора се почувстват леко болни, когато консумират няколко скилидки чесън наведнъж. Когато започнете редовно да консумирате този природен дар и то сутрин, ще забележите полезните му свойства до дни.
- По-добро храносмилане.
- По-добро усвояване на нутриентите от храната, благодарение на повишената секреция на стомашни сокове.
- Черният дроб и панкреасът ще подобряват своята функция.
Кога трябва да избягвате редовната консумация на чесън?
- Чесънът е натурално средство за разреждане на кръвта. Затова, ако вече приемате някакви лекарства, свързани с такъв здравословен проблем, препоръчително е да избягвате ежедневната му консумация.
- Ако страдате от хипертиреоидизъм, избягвайте редовната му употреба, тъй като съдържа много йод.
- Ако приемате лекарства за сърце заедно с чесън на капсули, избягвайте приема на истински сутрин.
Поддържайте тялото балансирано. Никога не прекалявайте с консумацията на чесън. При въпроси и колебания, можете да се консултирате с лекар.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
- Choo S, Chin VK, Wong EH, Madhavan P, Tay ST, Yong PVC, Chong PP. Review: antimicrobial properties of allicin used alone or in combination with other medications. Folia Microbiol (Praha). 2020 Jun;65(3):451-465. doi: 10.1007/s12223-020-00786-5. Epub 2020 Mar 23. PMID: 32207097.
- Gómez LJ., Sánchez Muniz J., Revisión: efectos cardiovasculares del ajo, 2000.
- Alali FQ, El-Elimat T, Khalid L, Hudaib R, Al-Shehabi TS, Eid AH. Garlic for Cardiovascular Disease: Prevention or Treatment? Curr Pharm Des. 2017;23(7):1028-1041. doi: 10.2174/1381612822666161010124530. PMID: 27748188.