8 предупредителни сигнала за хипотиреоидизъм

Обърнете внимание, ако изпитвате усещане за слабост, понижено сексуално желание и постоянно усещане за студ.
8 предупредителни сигнала за хипотиреоидизъм

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хипотиреоидизмът, или намалената функция на щитовидната жлеза, се проявява, когато жлезата не функционира правилно. Важно е да запомните, че щитовидната жлеза е жизненоважна за здравето на човека. Защо? Тъй като нейната работа оказва влияние върху други функции в тялото. Така, ако тя не работи правилно, поставя в риск цялостното здравословно състояние. За нещастие е лесно първите сигнали, че нещо не е наред, да бъдат пренебрегнати. Опитайте се да запомните тези 8 предупредителни сигнала за хипотиреоидизъм:

1. Усещане за слабост и косопад

Хипотиреоидизмът може да провокира различни проблеми, свързани със състоянието на косата. Най-често тя става по-тънка, краищата цъфтят, пада и е суха.

Ако винаги сте имали здрава коса и изведнъж започвате да забелязвате проблеми, обърнете внимание на някой от другите симптоми, които сме описали в днешния материал. Ако регистрирате само проблеми с косата, не бива да прибързвате със заключението, че страдате от хипотиреоидизъм.

Промените в начина на хранене и на живот могат да се отразят върху растежа на косата и вида й.

Ако член на семейството също страда от проблем с косата, възможно е да става дума за наследствен фактор, а не за проблем с щитовидната жлеза.

2. Постоянно усещане за студ

Постоянното усещане за студ може да е сигнал за хипотиреоидизъм.

Ако постоянно изпитвате студ, независимо че навън е топло или сте в добре отоплена стая, това може да бъде сигнал за хипотиреоидизъм. Всъщност това е един от най-достоверните симптоми за наличие на проблем с щитовидната жлеза.

Това, което усещате, е непоносимост към студ. Разликата между това състояние и хиперчувствителността към ниски температури се изразява в наличието на болка в костите.

Преди да се разтревожите заради усещането за студ, потърсете логично обяснение с промяна на климатичните условия. Ако наскоро сте се преместили да живеете на ново място, вероятно е да изпитвате дискомфорт, дължащ се на процеса на адаптация.

От друга страна, ако наскоро не сменили рязко условията на живот, препоръчително е да отидете на лекар.

3. Умствена умора

Забелязвате ли, че често забравяте или усещате умствена умора? Случва ли се да регистрирате подобни симптоми, дори когато се храните здравословно?

Умствената умора е често срещана при хора, които практикуват стресираща работа. Но ако излезете в почивка за извество време и усещането за умора се върне, това може да е симптом за хипотиреоидизъм.

Съществува силна връзка между нивата на хормоните и това, как функционират органите в тялото. Дефицитът на хормони на щитовидната жлеза отслабва мозъка.

Именно поради това страдате от забравяне. Ако по принцип забравяте разни неща, не прибързвайте със заключенията. Възможно е това състояние да е нормално за вас.

Щом проблемите с паметта и умствената умора зачестят, препоръчително е да се консултирате с лекар, защото е възможно да става дума за хипотиреоидизъм.

4. Внезапно покачване или понижаване на телесното тегло

Необяснима промяна на теглото - симптом за хипотиреоидизъм.

Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, възможно е да изпитвате внезапни промени в телесното тегло – покачване или понижаване. В този случай хранителните навици не влияят по никакъв начин.

Промените в теглото обикновено са внезапни. Това се дължи на хормоните на щитовидната жлеза, които контролират нивото на запасите в тялото и употребата на мазнините.

Когато щитовидната жлеза спре да работи правилно, тялото започва да изпитва трудности с оптималното топене на мазнините. При някои хора това може да доведе до прекомерно топене на мазнини, докато при други – до покачване на нивото на мазнините в тялото.

5. Болка и мускулни спазми

Страдате ли от спазми и постоянни болки в мускулите? Ако не сте натоварили твърде много на тренировката си, това може да е знак за хипотиреоидизъм.

Когато функцията на щитовидната жлеза се влоши, натрупването на минерали може да доведе до болка и спазми в ставите и мускулите.

Основните зони на тялото, които биват засегнати, са ръцете и краката.

6. Депресия може да е симптом за хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът може да провокира депресия.

Чувствате ли се тъжни, незаинтересовани или депресирани от обичайните неща, които правите? Хипотиреоидизмът може да провокира това състояние, тъй като щитовидната жлеза отговаря за комбинация от хормони, които влияят на настроението.

Когато е налице дисбаланс на хормоните, се проявява депресия. В тези случаи можете да забележите, че терапия или промени в поведението не влияят по никакъв начин за подобряване на състоянието.

Обикновено този тип депресия изисква прием на медикаменти. По този начин се възстановява баланса на хормоните. Трябва да знаете, че лечението не е никак лесно.

Към днешна дата изследванията по темата продължават. Възможно е лекарят да предложи няколко варианта на лечение, докато открие правилния подход.

7. Чупливи нокти и суха кожа

Чупливите нокти и сухата кожа може да са симптом за хипотиреоидизъм. Разбира се, самите вие познавате по-добре тялото си и ще определите на какво може да се дължи изсушаването на кожата или чупливостта на ноктите.

През зимата например е нормално тези симптоми да се проявят поради по-сухия въздух и вятър, както и процеса на адаптация. Ясен знак за проблем е, когато това се случва, въпреки че навън е лято.

Когато не лекувате този тип проблеми, можете да провокирате сериозни последствия. Кожата става все по-деликатна, а рискът от инфекции е висок. Този проблем е много сериозен за хората, които страдат от други нарушения в тялото, например диабет.

8. Понижено сексуално желание

Понижено сексуално желание може симптом за хипотиреоидизъм.

Забелязали ли сте, че без никаква причина сексуалното ви влечение отсъства или е силно понижено? Много са факторите, които могат да му повлияят. Щом обаче сте се справили със стреса, влошената циркулация на кръвта и се радвате на щастлива връзка, единственото обяснение може да бъде хипотиреоидизъм.

Не изпадайте в тревоги отсега, възможно е пониженото сексуално влечение да не се дължи на проблеми със здравето. Потърсете още причини, поради които сексът да не ви привлича.

Всички симптоми, които обсъдихме до този момент в статията, могат да бъдат индикация за различни проблеми.

Ако страдате от няколко от тях, това е основателна причина да се посъветвате с лекар. Консултацията е най-доброто нещо, което можете да направите на първо време. Така ще откриете отговорите на редица въпроси.

В наши дни разполагаме с прости тестове, които определят дали щитовидната жлеза функционира правилно, или не. Така ще разберете дали е необходимо изобщо да се подлагате на лечение с медикаменти.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.