Укрепване на чупливите нокти

Нарежете 1 глава лук наполовина и поставете върховете на пръстите в нея за 5 мин.
Укрепване на чупливите нокти

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Вашите нокти се чупят лесно? Не можете да поддържате ръцете толкова красиви, колкото искате? Ноктите са слаби и се нацепват. Тогава прочетете следната статия, която ще разкрие някои отлични домашни средства за чупливи нокти.

Слаби и чупливи нокти: защо?

Домакинската работа, неползването на ръкавици, докато работите с почистващи продукти, липсата на влага, гъбичките и студът са само някои от причините, поради които ноктите се чупят ( и то – винаги на ръба на пръстите, където боли най-много).

Жените извършват много дейности у дома и на работното място, но желаят и да изглеждат добре, докато ги изпълняват. Това включва ръцете и ноктите. Как да ги предпазите от счупване? За начало нека разгледаме тези съвети и да променим някои навици:

Винаги носете ръкавици, докато миете чиниите

Това се отнася и за измиването на подове, прозорци и др. Почистващите продукти съдържат химикали, които вредят на кожата и ноктите. Постоянният контакт с гореща или студена вода не е добре за ръцете.

Консумирайте повече протеини и мастни киселини

В повечето случаи ноктите са слаби, защото в тялото липсват основни хранителни вещества. Може би трябва да обърнете повече внимание на ежедневното хранене.

Включете бяло месо,  яйца , листни зеленчуци и соя, за да добавите повече протеини към диета. Мастните киселини могат да се открият в ядките, млечните продукти, маслата и семена.

Бързо възстановяване на ноктите

Ако счупите нокът, може да го изрежете или изпилите, но ще изглежда по-различно от другите нокти. Опитайте да сложите капка лепило и поставете парченце от хартията на торбичка за чай на върха.

Когато изсъхне, просто го изпилете до гладкост и сложете върху него лак за нокти.

Поддържайте ноктите подрязани късо

късо изрязани нокти

Тенденцията в днешно време е поддържането на ноктите къси, което ги предпаз ва от лесно чупене. Не изстъргвайте лака за нокти, когато започне да се лющи, тъй като ще се отслаби повърхността.

Бъдете внимателни с продуктите за нокти

Лакочистителят е вреден за ноктите. Ограничете употребата му до веднъж седмично или опитайте естествени алтернативи, като памук и етерични масла.

Избягвайте използването на изкуствени нокти, защото отслабват оригиналния нокът , а отстраняването им откъсва част от повърхността. Препоръчваме да поддържате ноктите невинаги лакирани. Оставете ги да „починат” поне един ден в седмицата (неделя, например).

Не използвайте ноктите като инструмент

Те не са ножици, отварачки на капачки, средство за премахване на етикети или почистване. Използвайте съответните инструменти за тези действия. Използването на ноктите за ежедневни задачи ги отслабва.

Не ги дъвчете и не поставяйте пръстите в устата

Дъвченето на ноктите не е хубаво и това ще пренесе всички микроби от пръстите в устата. Тези лоши навици отслабват и омекотяват ноктите.

Правете маникюр на ноктите веднъж седмично

Може да отидете в салон за красота или да го направите сами у дома. Не забравяйте да ексфолирате добре, да изпилите и масажирате с етерични масла (или зехтин).

Натурални средства за чупливи нокти

В допълнение към промените в навиците за подобряване здравето на ноктите, може да се възползвате от природата. Прилагайте следните натурални средства:

Лук

лук

Той помага за укрепването им и за избягване на инфекция и гъбички. Единственото нещо, което трябва да направите, е да нарежете лук наполовина и да поставите ноктите в него в продължение на 5 минути.

Не мийте ръцете поне 2 часа. Ще бъде още по-добре, ако извършвате процедурата вечер, най-малко 3 пъти седмично.

Чесън

Той съдържа свойства, подобни на лука. Чесънът ще помогне на ноктите да растат по-бързо и по-силни.

Съставки

 • 1 скилидка чесън
 • 1 чаша вода
 • сокът от 1 лимон

Приготовление

Намачкайте чесъна и го сложи в тенджера с вода. Оставете да кипне. Отстранете от огъня и добавете лимоновия сок. Налейте в чист съд с капак и сложете в хладилника за няколко часа.

Накиснете памучен тампон в течността и навлажнете всеки нокът (без лак). Повтаряйте през ден, винаги през нощта, така че той да може да действа до сутринта.

Зехтин

зехтин

Не само ще засили ноктите, но и ще омекоти ръцете.

Съставки

 • 1 супена лъжица зехтин
 • 5 капки лимонов сок

Приготовление

Сложете зехтина в тенджера на слаб огън. Когато се загрее, добавете лимоновия сок. Накиснете памучен тампон и приложете върху ноктите.

Оставете да действа в продължение на 5 минути, след което сложете памучни ръкавици. Бъдете с тях в леглото и няма да се налага да изплаквате на сутринта (ще бъдат вече сухи).

Конска опашка

Тази билка е идеална за чупливи нокти. Тя може да се използва самостоятелно или в смес с други растения. Един от начините за възползване от предимствата ѝ, е приготването на чай.

Съставки

 • 1 супена лъжица хвощ
 • 1 чаена чаша вряща вода

Приготовление

Сварете чая. Докато е топъл, прецедете и накиснете пръстите в продължение на 10 минути. Разтрийте добре и кожичките. Оставете да изсъхне, без изплакване. Повтаряйте 4 пъти седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Manicure and pedicure safety. (n.d.).
  aad.org/public/skin-hair-nails/nail-care/manicure-safety
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails.
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954
 • Brittle nails (2004). Iorizzo M1, Pazzaglia M, M Piraccini B, Tullo S, Tosti A.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134428
 • Brittle nails: response to daily biotin supplementation (1993). Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8477615
 • Glynis A. (2012). A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 5(11), 28-34.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3509882/
 • Araújo, L. A., Addor, F., & Campos, P. M. (2016). Use of silicon for skin and hair care: an approach of chemical forms available and efficacy. Anais brasileiros de dermatologia, 91(3), 331-5.
  https://medlineplus.gov/druginfo/natural/843.html

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.